ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Κατά της κομματικοποίησης των Δήμων και Περιφεριών

Βίντεο με την ομιλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα:


Απ. Κατσιφάρας: Να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση μαζί με την κοινωνία

Κάλεσμα στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να απαγκιστρωθούν από τον κομματικό εναγκαλισμό και να αναπτύξουν μια άλλη στενότερη σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, έκανε από του βήματος του κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου.
«Ελάτε να αφήσουμε τα κόμματα και να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.
Στην παρέμβασή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,  στάθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα της προστασίας της οικογενειακής στέγης, υπογραμμίζοντας πως με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν το αγαθό της οικογενειακής στέγης. Ενώ υποστήριξε πως επιβάλλεται η διασφάλιση του κατώτατου μισθού, για να στηριχθεί η νεολαία, μετά τον τερματισμό των μνημονίων. «Ειδάλλως θα είμαστε απλοί διαχειριστές της εξουσίας», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.
«Πρέπει να πούμε αλήθειες, αλλά όλες τις αλήθειες», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αναφορικά με όσα προβλέπονταν και δεν εφαρμόστηκαν στον «Καλλικράτη».
Ενώ μίλησε για την συμμετοχική δημοκρατία, αλλά και τις μητροπολιτικές περιφέρειες.
Παράλληλα στάθηκε στο πολιτικό σύστημα τονίζοντας: «Έχουμε ένα φοβικό πολιτικό σύστημα, που δεν μπορεί να προσφέρει  όραμα στην κοινωνία. Αυτό είναι το σημερινό κοινωνικό πρόταγμα», υποστήριξε.

Χαρακτηριστικά σημεία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου

Αλλαγές στον Καλλικράτη:
Χρειάζεται να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Τρεις άξονες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις:
-         Τι από τον Καλλικράτη δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα  πέντε χρόνια; Συμφωνούμε η υγεία, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης» να περάσει στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Αν συμφωνούμε, προχωράμε
-         -Ο ελεγκτής νομιμότητας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή ;
-         Υπήρχαν άλλες αρμοδιότητες από τον Καλλικράτη που δεν εφαρμόστηκαν;
Πρώτος άξονας: Μπροστά η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ για τα θέματα που προέβλεπε θεσμικά ο Καλλικράτης και δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα.
Δεύτερος άξονας: Τι περαιτέρω επιτρέπει το Σύνταγμα να περάσουν ως αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση; Πάρα πολλά. Αυτά που αφορούν τη δυνατότητα των κανονιστικών πράξεων.
Τρίτος άξονας: Ένα νέο πλαίσιο που θα μπει στην αναθεώρηση, να είναι η κατοχύρωση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Να φανεί η πολιτική μας βούληση.
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα πάμε  με συγκεκριμένη ατζέντα. Και την προηγούμενη φορά έβαλα την  προστασία της οικογενειακής κατοικίας. Δεν έχει ατζέντα η Αυτοδιοίκηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που να αφορά την Κοινωνία; Με τι πρόσωπο θα βγούμε έξω; Μόνο με το διαχειριστικό των εξουσιών θα ασχοληθούμε. Τα αιτήματα της Κοινωνίας πού θα τα αφήσουμε;
Το κοινωνικό πρόσωπο  της Αυτοδιοίκησης
Έχουμε ένα φοβικό πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί ακόμη και σήμερα, παρά την εμπειρία των οκτώ χρόνων χρεοκοπημένης χώρας, να αναδιατάξει και να φέρει όραμα, εμπιστοσύνη και προοπτική στην κοινωνία.
Χρειάζεται μια νέα ριζοσπαστική προσέγγιση,  με την κοινωνία κοντά.
Αυτά είναι τα μεγάλα προτάγματα.
Ο εκλογικός νόμος
Δεν βάζουμε στην ατζέντα τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα είναι σύγκρουση με το κεντρικό κράτος, αλλά παρασυρόμαστε και εστιάζουμε στον εκλογικό νόμο. Προφανώς και δεν είναι ουδέτερος.
Κανένας εκλογικός νόμος δεν είναι ουδέτερος,
Δεν υπήρξε εκλογική αναμέτρηση χωρίς προηγούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό έγινε από όλα τα κόμματα εξουσίας.
Σήμερα έχουμε μια συμμετοχική Δημοκρατία; Βαθειά συμμετοχική όμως. Τι έχουμε; Έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, χωρίς να λειτουργούν τα κόμματα. Να έχουν πολιτική λειτουργία.
Η δε συμμετοχή των κοινωνικών κινημάτων,  είναι στα όρια της γραφειοκρατίας – τυπικά τα καλούμε, τυπικά έρχονται.
Θέλουμε μια καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη βούληση της κοινωνίας με κυβερνησιμότητα. Να μην ακυρώνεται η λειτουργία ενός θεσμού. Υπάρχουν μοντέλα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Νέα ώθηση στην Αυτοδιοίκηση με κοινωνική έκφραση
Έχουμε μπροστά  μας ένα δίμηνο.
Μπορούμε να το κάνουμε ένα δημιουργικό δίμηνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά να αφήσουμε λίγο τα κόμματα στην άκρη. Όχι να μην τα σεβόμαστε. Όχι να μην είμαστε μέλη του.  Και γραμμή θα έχουμε και τα πάντα, αλλά στην έκφραση της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε νέα ώθηση.
Είναι στο χέρι μας , αυτές οι αλλαγές για την πατρίδα, την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τη Δημοκρατία να γίνουν.
Όποια μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται με γνήσια έκφραση της κοινωνίας, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Δύο θέματα πρέπει να σηκώσουμε πάνω μας:  Τη συνταγματική κατοχύρωση της οικογενειακής στέγης, ως ιερό δικαίωμα στους πολίτες και τί κατώτατο μισθό θέλουμε για παιδιά μας. Με τι κατώτατο θα βγούμε από την κρίση.
Μόνο για το διαχειριστικό κομμάτι της Διοίκησης θα έχουμε άποψη;
Ένα θέλουμε πραγματικά την Ελλάδα να έχει χαμόγελα και προοπτική, θα το δούμε στη νεολαία. Θα το δούμε στη νεολαία  όταν την εκφράσουμε και της δώσουμε τη δυνατότητα για ένα βήμα μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: