ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Μηχανοκίνητο «όργωμα» σε προστατευόμενες αμμοθίνες

 
Στην καταγγελία ότι στις 22 Μαΐου έγινε αγώνας μοτοσυκλετών στην Ηλεία, μέσα σε προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα ο  βιότοπος ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας, προχώρησε η περιφερειακή παράταξη Οικολογική Δυτική Ελλάδα. 


Μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός ότι συνδιοργανωτής ήταν όπως αναφέρει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Κανέλλης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Περιφέρεια και οι άλλες Αρχές, από επιπόλαια αντιμετώπιση του θέματος, έδωσαν άδεια να γίνει ένας μηχανοκίνητος αγώνας μοτοσυκλετών σε «περιοχές της Ηλείας», όπως έλεγε το θέμα της απόφασης στις αρχές του Μαΐου. Μάλιστα ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα 20% του κόστους των αγώνων, που διοργάνωσε μια ιδιωτική εταιρεία, από την Περιφέρεια για λόγους διαφήμισης της περιοχής. Αυτοί οι αγώνες όμως έχουν σοβαρή επίπτωση στο περιβάλλον ειδικά όταν γίνονται σε ευαίσθητες περιοχές. Η διαδρομή μπορεί να συμφωνείται να μην περιλαμβάνει ευαίσθητα στοιχεία του οικοσυστήματος όπως είναι οι αμμοθίνες, τι οποίες αυτό το «όργωμα» τις συμπιέζει και δημιουργεί προβλήματα στην ωοτοκία της χελώνας και οδηγεί σε θάνατο ερπετά που θα μπορούσαν να περνούν από εκεί.

Ρητά απαγορεύεται από νόμο για την βιοποικιλότητα. Περιγράφονται τέτοιες περιοχές όπου δεν μπορεί να πας και μόνος σου με την μηχανή σου. Αυτό δεν προσέχτηκε. Όταν υπάρχουν αυτές οι μεγάλες «χαρακιές» στην άμμο για ένα χελωνάκι, είναι σαν να βρω εγώ μπροστά μου φαράγγι για να φθάσω μέχρι τη θάλασσα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

“Πρωτοφανής στα χρονικά είναι ο αγώνας μοτοσυκλετών πάνω στους προστατευόμενους αμμόλοφους της Νότιας Ηλείας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπέδωναν τους αμμόλοφους και απειλούσαν άμεσα τον βιότοπο ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας. Οι αρμόδιες αρχές, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές ρυθμίσεις από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Επίσης η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται και από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

Η εταιρεία Hellas Rally, η οποία διοργάνωσε τον αγώνα, διαφήμισε ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους και ότι έχει λάβει σχετική έγκριση από την περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Πράγματι, ως προς την Περιφέρεια υπάρχουν αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής, που δυστυχώς δεν περιέλαβαν καμιά πρόβλεψη αποφυγής ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ επιφυλάσσεται να προβεί και σε επερώτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη, εξάλλου, έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνέργεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε μια δράση που απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  αποτελεί ένας λάθος που δεν θα επαναληφθεί και ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η προστασία αυτής της κορυφαίας παράκτιας προστατευόμενης περιοχής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: