ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Όμηρος της ακροδεξιάς στο κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης

Διαψεύδουν κατηγορηματικά από το υπουργείο Εξωτερικών τα περί πιέσεων από το Βερολίνο για λύση στο «Μακεδονικό», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι όμηρος της ακροδεξιάς μέσα στο κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό αντιδρά έτσι.


Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center - EPC) στις Βρυξέλλες.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες. 

Προσέθεσε δε ότι ήδη από σήμερα νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα αποσαφηνίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Διαψεύδουντα περί πιέσεων από το Βερολίνο
 
Διαψεύδουν κατηγορηματικά από το υπουργείο Εξωτερικών τα περί πιέσεων από το Βερολίνο για λύση στο «Μακεδονικό», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι όμηρος της ακροδεξιάς μέσα στο κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό αντιδρά έτσι.


«Δεν υπήρξε καμία πίεση για το Μακεδονικό. Όλα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες περί πιέσεων προς την Ελλάδα εκ μέρους της Γερμανίας για το ονοματολογικό, κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, στον απόηχο της συνάντησης του Ν. Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάϊκο Μαας.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον, και όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνεντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.
Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Μάας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: