ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα ρούχα τους οι μετανάστεςΕπιχείρηση εκκένωσης των δύο πρώην εργοστασίων της παραλιακής οδού της Πάτρας απέναντι από το λιμάνι της πόλης πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Στην επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς εντάσεις, συμμετείχαν περίπου 400 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές και απομακρύνθηκαν 611 μετανάστες. 


Οι αλλοδαποί με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Κορίνθου όπου θα εξεταστεί πόσοι θα μείνουν εκεί και πόσοι θα προωθηθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας και δομές για ανηλίκους. Οι αστυνομικές δυνάμεις έπιασαν, στην κυριολεξία, στον ύπνο τους μετανάστες αρκετοί εκ των οποίων δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τα προσωπικά τους είδη, τις σκηνές στις οποίες διέμεναν και τα υπόλοιπα λιγοστά υπάρχοντά τους. Της επιχείρησης, που έγινε παρουσία εισαγγελικών αρχών, προΐσταντο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος  και η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Μιλώντας από την πλευρά του «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γ.γ. Μετανάστευσης Μιλτιάδης Κλάπας υποστήριξε ότι εκτιμήθηκαν όλα στα στοιχεία που συλλέγονταν καθημερινά ώστε να φτάσουμε στην σημερινή επιχείρηση την οποία χαρακτήρισε ως «φυσική εξέλιξη» των δραστηριοτήτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Αυτό επιταχύνθηκε για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, επίσης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια επιχείρηση, δεν υπήρχε εκείνη την στιγμή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε: «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσα να αναφερθώ δημόσια στον σχεδιασμό και αυτό το καταλαβαίνετε. Δεύτερον υπάρχουν ζητήματα που είπα ότι καθημερινά εξετάζονται, αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αυτό που μας απασχολούσε ήταν η προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων και για την ζωή τους αλλά και για την ανασύσταση του ασύλου τους, τις συνθήκες διαμονής τους κ.α. Όλα υπήρχαν στους σχεδιασμούς, θα ήταν καλό να γίνει με τον τρόπο που είχαμε ξεκινήσει, σιγά-σιγά.

Πιστεύαμε ότι θα τελειώναμε πολύ σύντομα με την εκκένωση, όμως υπήρχε και νέος πληθυσμός που ερχόταν εκεί με αποτέλεσμα να πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία στο τέλος. Τα πάντα συνεκτιμήθηκαν. Οι δύο θάνατοι, τα περιστατικά, η αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων στις άτυπες αυτές δομές, τα πάντα». Παράλληλα εξήγησε ότι για όσους έχουν μπει στη διαδικασία ασύλου είναι δικό τους θέμα εάν θα παραμείνουν στις δομές φιλοξενίας όπου θα μεταφερθούν, τόνισε όμως ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους δίνει την επιλογή να μείνουν σε χώρους που πληρούν ανθρώπινες προϋποθέσεις διαβίωσης.

«Οι χώροι που θα πάνε είναι δομές φιλοξενίας που έχουν ετοιμαστεί για αυτούς τους ανθρώπους. Εάν θελήσουν να μείνουν εκεί, είναι ένα άλλο θέμα, αυτό είναι δική τους επιλογή κι είναι ελεύθεροι ως προς αυτό. Σε αυτές τις δομές όμως μπορεί να γίνει ανασύσταση του ασύλου, γιατί αρκετοί έχουν χάσει τις διαδικασίες και μπορούν τώρα να τις ξεκινήσουν πάλι. Αν θέλουν μένουν, εάν δεν θέλουν όχι, η ελευθερία τους όμως δεν μπορεί να οδηγήσει στην κατάληψη κάποιων χώρων με αυτές τις συνθήκες και να δημιουργούμε άτυπους καταυλισμούς που η Πολιτεία δεν τους προκρίνει», δήλωσε ο κ. Κλάπας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν εξαντλείται μόνο στην επιχείρηση εκκένωσης, περιλαμβάνει επίσης μέτρα προσωρινής φύλαξης των χώρων αυτών και φτάνει μέχρι την «θωράκιση» του λιμανιού ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισής του από τον οποιοδήποτε. Παράλληλα φαίνεται πως έχει υπάρξει επαφή με την τράπεζα στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ. Η τράπεζα έχει διακηρύξει το ενδιαφέρον της να κατεδαφίσει τα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο, τα οποία άλλωστε έχουν κριθεί κατεδαφιστέα καθώς και να περιφράξει τον χώρο ώστε να μην μπορούν να βρουν και πάλι κατάλυμα εκεί μετανάστες. Όσον αφορά τον δήμο Πατρέων στον οποίο ανήκει ο χώρος του Λαδόπουλου ο κ. Κλάπας εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει την  απαιτούμενη ωριμότητα και ξέρει τι πρέπει να κάνει.

«Ο δήμος της Πάτρας έχει τη διάθεση να βοηθήσει στην προσπάθεια. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία μιας οργανωμένης φιλοξενίας μεταναστών όπως είναι το πρόγραμμα «Εστία» με τα διαμερίσματα, και οργάνωσης δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Είναι εργαλεία για την αυτοδιοίκηση στην οποία δίνουμε αρμοδιότητες και την χρηματοδότηση». Τέλος ο γ.γ. Μετανάστευσης απέκλεισε κατηγορηματικά για ακόμα φορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.*Πηγή φωτογραφίας thebest.gr

Στην ΑΒΕΞ τα συνεργεία της καθαριότητας

Από τις 07.00 το πρωί της Τετάρτης έπιασαν δουλειά στην ΑΒΕΞ τα συνεργεία της καθαριότητας του δήμου Πατρέων, παρουσία μικρής αστυνομικής δύναμης. Με ειδικές στολές απομακρύνουν κλινοσκεπάσματα, σκηνές, στρώματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα που έμειναν πίσω μετά την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών το πρωί της Τρίτης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι εργαζόμενοι ζήτησαν διασφαλίσεις από την αστυνομία, πριν κάνουν εργασίες στο χώρο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού ή άλλου επικίνδυνου υλικού, που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά τον καθαρισμό.
Δημοσίευση σχολίου