Ο Κ. Μητσοτάκης ακάθεκτος, στην λογική του 1965 την Παρασκευή επισκέπτεται τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια για να συζητήσει μαζί του το θέμα του νέου Προέδρου που θα εκλεγεί κατά πάσα πιθανότητα από την νέα Βουλή που θα προκύψει, ενώ στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στην ΝΔ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, ήρθε να προστεθεί και η σημερινή πρωτοβουλία του που απέβη αποτυχημένη μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ  στην παρότρυνση Μητσοτάκη για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου πρώτα και μετά σε συμφωνία για ημερομηνία εκλογών, απάντησε: Ναι σε συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρο της Δημοκρατίας, αλλά από την καινούργια Βουλή.

Στριμωγμένος πια και μετά το κυβερνητικό ναυάγιο των, μόλις, 160 "ναι" και χωρίς περιθώρια διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ, ο Α. Σαμαράς φέρεται να επιλέγει τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, παρά τις έντονες πιέσεις για πολιτικές πρωτοβουλίες που δέχεται από στελέχη της Ν.Δ. και από τον κυβερνητικό του εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το Σύνταγμα σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία δίνει δέκα ημέρες προθεσμία στον πρωθυπουργό να διαλύσει τη Βουλή, ο Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να τη διαλύσει την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 30 Δεκεμβρίου και να προκηρύξει εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου με τη δικαιολογία ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
Στην λογική αυτή αποκλείει τα σενάρια που διακινούνται από τη Χαρ. Τρικούπη με τον κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού, Ευ. Βενιζέλο να προτείνει "πολιτικές πρωτοβουλίες".
Έντονες είναι πλέον και οι εσωκομματικές πιέσεις στον Α. Σαμαρά.
Λίγα λεπτά μετά το απογοητευτικό, για την κυβέρνηση, αποτέλεσμα η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να μιλήσει για "κατώτερο των προσδοκιών" αποτέλεσμα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό "ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών" χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοεί.