ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ζάεφ στο euronews: Κίνδυνος από το «όχι» στις ενταξιακές



Η άρνηση των Ευρωπαίων στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews.


Μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές «παραμένουν δεσμευμένες»
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την άποψη ότι οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα. 

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστη».


Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Ζόραν Ζάεφ

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Ζόραν Ζάεφ, όπου θα παρευρεθεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Federica Mogherini, με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι πρότεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: