ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Γεώργιος Γρίβα -Ραούφ Ντενκτάς κατέστρεψαν την Κύπρο

«Δυστυχώς επίορκοι , που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ ,σε συνεργασία με Κυπρίους κατέστρεψαν την Κύπρο . Θετικό από τη απελθούσα Ελληνική κυβέρνηση της αριστεράς να δοθούν στη δημοσιότητα οι τόμοι της εξεταστικής επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον φάκελο της Κύπρου. Η Κύπρος από τον 12ο αιώνα π.Χ. , όταν οι πρώτοι Έλληνες Αχαιοί έφτασαν  στη βόρεια ακρογιαλιά της  –σήμερα κατεχόμενη – πήρε τ όνομα ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ  (από εκεί και το όνομα του συνδέσμου μας) . Αυτό το σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων ήταν στο μάτι του κυκλώνα των κατακτητών», λέει ο πρόεδρος Τάσος Στασής, του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ.




Ομιλία του προέδρου Τάσου Στασή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη

 
«Θα γνωρίζετε ότι ,  από πλευράς Ελλήνων της Κύπρου  ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950 η Ελληνική οργάνωση ΕΟΚΑ για την αποτίναξη της Βρετανικής αποικιοκρατίας , με στρατιωτικό αρχηγό τον γνωστό στην Ελλάδα από την κατοχή , αρχηγό της οργάνωσης Χ , Γεώργιο Γρίβα . Στους Τ/Κ ιδρύθηκε τότε περίπου η παράνομη οργάνωση ΤΜΤ με αρχηγό τον Ραούφ Ντενκτάς . Δυο προσωπικότητες που κατά την άποψη μου κατέστρεψαν την Κύπρο».
Τα παραπάνω τόνισε χθες από το βήμα της αιθούσης της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο πρόεδρος Τάσος Στασής του Συνδέσμου Αχαΐας - Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ κατά την παρουσίαση του βιβλίου, τού εξ Ηλείας καταγόμενου Πάνου Τριγάζη, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού στελέχους ειρηνιστικού και βυρωνιστικού κινήματος.
Ο πρόεδρος Τ. Στασής ακόμη, αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο, υπενθύμισε:
«Ο Γεώργιος Γρίβας, όταν ξανά επέστρεψε στο νησί παράνομα το 1971, δήθεν για να αγωνιστεί για την Ένωση  και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β που στελεχώθηκε από την πλειοψηφία εκείνων που αγωνίστηκαν το 1955-59 . Με την όλη δραστηριότητα τους ,  την συνεργασία τους με την χούντα στην Αθήνα , τους Ελλαδίτες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ,  αφού δημιούργησαν προβλήματα πολιτειακά και Εκκλησιαστικά , το αποκορύφωμα έξι μήνες μετά τον θάνατο του Γρίβα, είναι ότι  οργάνωσαν και εκτέλεσαν στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ακολούθησε στις 20 Ιουλίου η Τουρκική εισβολή και κατοχή που κρατάει μέχρι σήμερα , 45 χρόνια» .
Αναλυτικά η ομιλία του Τάσου Σταση, είναι η παρακάτω:
«Σήμερα παρουσιάζουμε το βιβλίο του αγαπητού Πάνου Τριγάζη  "ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΚΥΠΡΟΣ  Κοινή πορεία Ειρήνης " .
 Η Κύπρος από τον 12ο αιώνα Π.Χ. , όταν οι πρώτοι Έλληνες Αχαιοί έφτασαν  στη βόρεια ακρογιαλιά της  –σήμερα κατεχόμενη – πήρε τ όνομα ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ  (από εκεί και το όνομα του συνδέσμου μας) . Αυτό το σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων ήταν στο μάτι του κυκλώνα των κατακτητών.
Η ελευθερία και η περίοδοι ειρήνης στην Κύπρο ήταν πολύ σύντομες , αλλά και αυτή η ειρήνη σίγουρα ήταν μέσα στις κακουχίες , στα φεουδαρχικά συστήματα , με τους κατοίκους υποταγμένους στους ηγεμόνες , στους βασιλιάδες , στους πασάδες , στους αγάδες και τους κυβερνήτες .Από τους Ρωμαίους , στους Βυζαντινούς , στους Φράγκους , στους Ενετούς , στους Τούρκους και στους Άγγλους .
Για να αγωνιστείς και να παλέψεις για την ειρήνη πρέπει να το πιστεύεις και να το αισθάνεσαι . Αυτό έρχεται μέσα από τα προσωπικά πιστεύω και τις πεποιθήσεις του καθενός .Ο αγωνιστής της ειρήνης , γιατρός στο επάγγελμα, Γρηγόρης Λαμπράκης είναι παράδειγμα προς μίμηση και φάρος που πρέπει να φωτίζει και να καθοδηγεί γενιές . Η πορεία  και η ιστορία του μας δείχνει ένα αγνό αγωνιστή , ένα  άνθρωπο, ένα γιατρό  που αφιλοκερδώς βοηθούσε τους συνανθρώπους του . Η ειρήνη γι αυτόν ήταν σύμβολο ζωής . Συμμετέχει σε πορείες ειρήνης με συνθήματα κατά των πολέμων και της καταπίεσης των λαών. 
Μαζί με Κύπριους του Λονδίνου θα λάβει μέρος στη πορεία ειρήνης του Λονδίνου σε μια απόσταση ίση σχεδόν με δυο Μαραθώνιους από τις 12 – 14 Απριλίου 1963 .Δυστυχώς όμως θα χάσει την ζωή του , μετά από δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη στις 22 Απριλίου 1963 και ενώ ήταν εν ενεργεία Βουλευτής και υποχρεωτικά έπρεπε να τυχαίνει και κάποιας πιο ιδιαίτερης προστασίας . Σίγουρα είχε να προσφέρει πολλά ακόμα .
Την ίδια χρονιά με την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη , το 1963 , στην Κύπρο θα ξεκινήσει η σύγχρονη ιστορική περιπέτεια της που το αποκορύφωμα της είναι ο Ιούλιος του 1974 .
Θα γνωρίζετε ότι ,  από πλευράς Ελλήνων της Κύπρου  ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950 η Ελληνική οργάνωση ΕΟΚΑ για την αποτίναξη της Βρετανικής αποικιοκρατίας , με στρατιωτικό αρχηγό τον γνωστό στην Ελλάδα από την κατοχή , αρχηγό της οργάνωσης Χ , Γεώργιο Γρίβα . Στους Τ/Κ ιδρύθηκε τότε περίπου η παράνομη οργάνωση ΤΜΤ με αρχηγό τον Ραούφ Ντενκτάς . Δυο προσωπικότητες που κατά την άποψη μου κατέστρεψαν την Κύπρο .
Ο πρώτος όταν ξανά επέστρεψε παράνομα το 1971, δήθεν για να αγωνιστεί για την Ένωση , και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β που στελεχώθηκε από την πλειοψηφία εκείνων που αγωνίστηκαν το 1955-59 . Με την όλη δραστηριότητα τους ,  την συνεργασία τους με την χούντα στην Αθήνα , τους Ελλαδίτες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ ,  αφού δημιούργησαν προβλήματα πολιτειακά και Εκκλησιαστικά , το αποκορύφωμα έξι μήνες μετά τον θάνατο του Γρίβα οργάνωσαν και εκτέλεσαν στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ακολούθησε στις 20 Ιουλίου η Τουρκική εισβολή και κατοχή που κρατάει μέχρι σήμερα , 45 χρόνια .
Ο δεύτερος το όραμα  και ο στόχος του ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου , ο οποίος με τα λάθη των Ελλήνων , την καταπίεση των συμπατριωτών του Τ/Κ , τον υποχρεωτικό εξαναγκασμό των Τ/Κ να απομονώνονται σε αμιγής θύλακες , τις δολοφονίες Τ/Κ που είχαν αναπτύξει φιλίες και αγωνίζονταν για την ειρηνική συνύπαρξη με τους Ε/Κ ,  την έντεχνη δημιουργία επεισοδίων τα οποία απέδιδαν στους Έλληνες , κατάφερε να το υλοποιήσει .
Οι δυο εθνικισμοί των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου που προέρχονταν από τις μητέρες πατρίδες , και όπως έχει γραφτεί , χρηματοδοτούνταν και από την πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη όχι μόνο κατέστρεψαν την Κύπρο , αλλά και  την ειρήνη , την συνεργασία , την συναδέλφωση και την συμβίωση των κατοίκων της .
Δυστυχώς επίορκοι , που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ ,σε συνεργασία με Κυπρίους κατέστρεψαν την Κύπρο . Θετικό από τη απελθούσα Ελληνική κυβέρνηση της αριστεράς να δοθούν στη δημοσιότητα οι τόμοι της εξεταστικής επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον φάκελο της Κύπρου. Όμως πολύ αργά γιατί οι πρωταγωνιστές έχουν φύγει . Ποιος θα τους αντικρούσει τώρα γι αυτά που έλεγαν στην επιτροπή . Μόνο η ιστορία και αυτή αν διδαχτεί σωστά .Γιατί  ακούγονται ακόμα και στις μέρες μας , ότι κατά διάρκεια της επταετίας ο Ελληνικός λαός ευημερούσε και τους Τούρκους στη Κύπρο τους έφερε ο Μακάριος .
Αγαπητέ Πάνο , η πορεία σου στο κίνημα της Ειρήνης των λαών είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Η προσωπική σου συμπαράσταση στην Κύπρο , τιμά  εμάς τους Κυπρίους . Ιδιαίτερα η συμπαράσταση μέσα από την Π.Ε.Α.Κ.Λ. ( Πανελλήνια επιτροπή αλληλεγγύης για τον Κυπριακό λαό) .Προσωπικά θυμάμαι στη Πάτρα υπήρχε παράρτημα της , η ΑΧ.Ε.Α.Κ.Λ. με πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Θεόδωρο Άννινο και γραμματέα τον Δημήτρη Βουλδή .
Θα τελειώσω με ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του Θεοχάρη Μασούρα που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ της Κύπρου στις 24-03-2018
«Πριν μετρικούς μήνες παρευρέθηκα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε εκδήλωση στη Λάρνακα, με κύριο ομιλητή τον αρχισυντάκτη της Κυριακάτικης «Καθημερινής» Ανδρέα Παράσχο. Εκείνο που με άφησε άναυδο ήταν το συμπέρασμα που εξήγαγε από τη μελέτη του για τους 1.619 αγνοούμενους της εισβολής. Διεξήλθε, ένα προς ένα, τους αγνοούμενους και στο τέλος συμπέρανε πως ουδείς αγνοούμενος υπήρξε τέκνο επωνύμου! Λίγα βράδια έκτοτε κοιμήθηκα και να μην κατατρύχει το μυαλό μου το άνωθεν συμπέρασμα. Τη μια καταριόμουν τον πόλεμο ως την αιτία του θανάτου τόσων νέων και την άλλη διερωτόμουν γιατί να μη σκοτώνονται και παιδιά επωνύμων. Γιατί π.χ. να μη φονεύονται και νέοι ή συγγενείς του περιβάλλοντος του προεδρικού, υπουργών, βουλευτών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλογιατρών, μεγαλοαστών; Γιατί στα πεδία των μαχών να φονεύονται μόνο παιδιά και εγγόνια άσημων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης;».
Προσωπικά θα συμπληρώσω και το εξής . Τον Ιούλιο του 1974 στην ΕΛΔΥΚ υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία 118 Αχαιοί στρατιώτες . Ένας από αυτούς είναι και ο αντιπρόεδρος της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗΣ και ιδρυτικό μέλος Γίωργος Βουρλιόγκας . Αν τους πάρουμε ένα προς ένα θα διαπιστώσουμε ότι δεν ήταν κανένας παιδί επώνυμης οικογένειας Όλοι  ήταν παιδιά των φτωχών οικογενειών από τα χωριά της Τριταίας , των Καλαβρύτων , της Αιγιάλειας , των προσφυγικών της Πάτρας . Δεν είναι τυχαίο γεγονός
Το συμπέρασμα είναι δικό σας ποιος πληρώνει τους πολέμους . Μόνο αν επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη θα σταματήσουν οι πόλεμοι . Όμως που θα πουλάνε τα όπλα τους , οι δήθεν προστάτες ; Αυτά τα χρήματα που σπαταλούν όλες οι χώρες  σε εξοπλισμούς σίγουρα θα πήγαιναν στην υγεία , στην παιδεία , στον πολιτισμό και στη βελτίωση της ζωής των λαών .
Τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες , για την ειρήνη , ας επικρατήσουν οι αρχές της  ορθόδοξης πίστη μας και τα διδάγματα της .
Αγαπητέ Πάνο σε ευχαριστούμε που αφιέρωσες το βιβλίο σου στα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας . Την ανεξαρτησία και την Κυπριακή Δημοκρατία που δυστυχώς λίγοι την πίστεψαν . Οι μεν Έλληνες της Κύπρου την αποδέχτηκαν ως ένα στάδιο πριν την Ένωση , οι δε Τούρκοι της Κύπρου ως στάδιο πριν την διχοτόμηση . Ελπίζω και εύχομαι να επιλυθεί το πρόβλημα  , με μια λύση χωρίς στρατούς , με ειρήνη όχι μόνο στο νησί αλλά και σε όλη περιοχή . Το πέρασμα του χρόνου με την μη επίλυση δυστυχώς είναι εις βάρος  όλων των κατοίκων της.
Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗΣ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ για την συνεργασία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την αποψινή μας εκδήλωση . Τους εκλεχτούς ομιλητές αλλά και εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας . Τέλος το μορφωτικό γραφείο – ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  της Κυπριακής Πρεσβείας για την στήριξη της εκδήλωσης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: