ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τελικά, υπάρχει συμφωνία για την ψήφο αποδήμων;


Αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει είναι η συζήτηση που έγινε στη διακομματική Επιτροπή και οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Συμφωνία δεν υπάρχει, γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν να καθορίσουν τη στάση τους αφού πρώτα δουν να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο οι διακηρύξεις του κ. Θεοδωρικάκου στη διακομματική επιτροπή. Μόνον εφόσον αυτό γίνει πράξη, θα μπορέσουμε να μιλάμε για υπερψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Υποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να επιτευχθεί κοινή βάση για την ψήφο των αποδήμων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή με ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Παρέμεινε σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Και έθεσε ως απαράβατο όρο τη συνταγματική κατοχύρωση της νομοθετικής ρύθμισης. Ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι δέχθηκε την πρόβλεψη για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και τα άλλα κόμματα της διακομματικής. Αυτά θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την επόμενη Τετάρτη.
Εφόσον λοιπόν η ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση για σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης (που θα οδηγούσε σε εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ακόμα και τέταρτης γενιάς αποδήμων), αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο τρόπο.
Οι εξαγγελίες Θεοδωρικάκου προβλέπουν:
--Αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος).
--Ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
--Να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει (με επαρκή επίσημα έγγραφα) τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.
--Να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ.
Επιφυλασσόμαστε να δούμε πώς θα αποτυπωθούν οι γενικές ακόμα αυτές θέσεις στο νομοσχέδιο, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συγκλίσεις και συναίνεση στη βάση αρχών και συγκεκριμένα να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και όχι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχειρούσε η ΝΔ με τις προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: