ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Όχι σε ένα συνέδριο-παρωδία ενός «ιδιωτικού» ΠΑΣΟΚ

 

Στ. Ξεκαλάκης: «Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο και για την διαδικασία και για την εκλογή προέδρου, οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ξεκάθαρο πραξικόπημα που θα αποτελέσει ταφόπλακα», προειδοποίησε ο τελευταίος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ


Καμία οργανωτική επιτροπή συνεδρίου σαν αυτή που έφτιαξε στα μέτρα της η κ. Γεννηματά δεν μπορεί να καθορίσει την διεξαγωγή του συνεδρίου, το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο και για την διαδικασία και για την εκλογή προέδρου, οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ξεκάθαρο πραξικόπημα που θα αποτελέσει ταφόπλακα, προειδοποίησε ο τελευταίος γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης.

«Την διεξαγωγή συνεδρίου την είχαμε χαιρετίσει και το περιμέναμε από τον Απρίλιο του 2017, όταν η κ. Γεννηματά με τρόπο αντιδημοκρατικό και αντικαταστατικό, απλά και μόνο επειδή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είχε λάβει διαφορετική θέση από την ίδια, αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες των οργάνων, του γραμματέα, του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής», είπε ο κ. Ξεκαλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «το πώς διεξάγεται ένα συνέδριο, από ποιους αποτελείται, ποια διαδικασία ακολουθείται, προβλέπεται από το Καταστατικό του εκάστοτε κόμματος. Ως εκ τούτου, ακόμη και ως προς τις ημερομηνίες υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσυνεδριακών διαδικασιών, συγκεκριμένος τρόπος εκλογής προέδρου (γιατί η εκλογή προέδρου προηγείται της διαδικασίας του συνεδρίου), ξεκάθαρες προβλέψεις για το πώς συγκροτείται το Σώμα του συνεδρίου, τι συζητάει, ποια άλλα όργανα εκλέγονται», κτλ.

Είναι αυτονόητο, συνέχισε, ότι ένα δημοκρατικό κόμμα λειτουργεί βάσει καταστατικού. Το αν είναι καλό, κακό, απαρχαιωμένο, σύγχρονο, κτλ., προφανώς τίθεται στο συνέδριο και μπορεί να αλλάξει για το επόμενο συνέδριο, τόνισε ο κ. Ξεκαλάκης, «μπορεί να αλλάξει μόνο από το συνέδριο, από κανέναν πρόεδρο, γραμματέα, βουλευτή, στέλεχος», ενώ ανέφερε τα μείζονα θέματα σε αυτή την κατεύθυνση:

άρθρο 41 για τον τρόπο εκλογής προέδρου «άμεσα από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια και έναν τουλάχιστον μήνα πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου», ενώ την διαδικασία ρυθμίζει με κανονισμό η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή «και καμία κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου όπως αυτή που κατά το δοκούν και στα μέτρα της έχει φτιάξει η κ. Γεννηματά»

άρθρα 32-33 για το συνέδριο, που καθορίζουν ότι το συνέδριο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια (που έχουν παρέλθει, το προηγούμενο έγινε τον Ιούνιο του 2015), ενώ αναφέρουν ότι με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί το πολύ έξι μήνες πριν ή μετά την συμπλήρωση της τετραετίας. 

«Λέει ξεκάθαρα και ρητά ότι  συμμετέχουν μέλη που εκλέγονται και εκπροσωπούν όλες τις οργανώσεις, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μετά από εισήγηση της ΕΚΑΠ (Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης). Και τα δύο όργανα έχουν αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά καθαιρεθεί από την κ. Γεννηματά»

Αυτά που προβλέπει το καταστατικό «δεν είναι όροι που τίθενται από κάποιο στέλεχος, είναι το αυτονόητο», τόνισε ο κ. Ξεκαλάκης, εάν στις συνεδριάσεις του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπή Συνεδρίου αποφασιστεί κάτι διαφορετικό «αυτό θα σημαίνει ξεκάθαρα πραξικόπημα που επί της ουσίας θα οδηγήσει στην ταφόπλακα για ένα ιστορικό κόμμα … τα “όργανα” που θα συνεδριάσουν την Τετάρτη και την Παρασκευή ανεξαρτήτως της πολιτικά και καταστατικά νόμιμης σύνθεσής τους είναι όργανα συντονιστικά, οργανωτικά, δεν μπορούν να παρεκκλίνουν επ’ ουδενί από το καταστατικό .

Το τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απόφαση κανενός προέδρου, κανενός γραμματέα, κανενός οργάνου. Είναι απόφαση της βάσης. 

Aπευθύνω έκκληση επικράτησης της παραταξιακής συνείδησης για την διενέργεια ενός καταστατικά νόμιμου συνεδρίου, που θα αρμόζει σε ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. 

Aν δεν επικρατήσουν οι δημοκρατικές λογικές και προχωρήσουμε σε άλλου είδους καταστάσεις, τότε προφανέστατα πιστεύω ότι κανένα μέλος του ΠΑΣΟΚ που σέβεται την ιστορία του δεν μπορεί να συμμετέχει και να νομιμοποιήσει ένα συνέδριο τέτοιου είδους, ένα συνέδριο-παρωδία».

Προειδοποίησε παράλληλα ότι «αν η ηγεσία επιθυμεί να προχωρήσει με λογική “ιδιωτικού κόμματος”, αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει την επόμενη ημέρα, κυρίως την ευθύνη για το κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ήταν κόμμα που συζητούσε, υπήρχε όσμωση μέσα στα όργανα και στις διαδικασίες του, έτσι κατάφερε να γίνει μεγάλο. Ακόμη και σήμερα έχει πολιτικά ρεύματα σκέψης, με διαφορετικές προσεγγίσεις και ως προς τις κοινωνικές συμμαχίες που επιδιώκει και ως προς τον ρόλο που θέλει να επιτελέσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Oλα αυτά τίθενται επί τάπητος. Για εμάς το μείζον διακύβευμα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ μέσω της συμμετοχής στο ΚΙΝΑΛΛ να αποτελεί διαρκές παρακολούθημα και αν το πολιτικό μας υποκείμενο θα συμμετέχει ως κομπάρσος των πολιτικών εξελίξεων, απλά για να κάνει τις 20 βουλευτικές έδρες 30 και κάποια λίγα οφίτσια εντός Βουλής, ή αν θα μπορέσει να παίξει κυρίαρχο ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: