ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μνήμες Γρ. Λαμπράκη και κυπριακής τραγωδίας χθες


Από αριστερά, Σπ. Δανέλλης, Άγγ. Τσιγκρής, ο συγγραφέας Πάνος Τριγάζης, Απ. Κατσιφάρας, Κυρ. Κορτέσης.

 Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ παρουσιάστηκε με επιτυχία του βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «Λαμπράκης - Κύπρος, κοινή πορεία Ειρήνης»

Μνήμες των πρώτων χρόνων από την παρουσία του Ειρηνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, ξύπνησαν χθες 30-1-2019, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Λαμπράκης- Κύπρος: Κοινή Πορεία Ειρήνης», που πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα, επί της Μαιζώνος 200, β’ όροφος, με την στήριξη του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας Σπίτι της Κύπρου.
Η εκδήλωση ήταν συνέχεια ενός οδοιπορικού μνήμης προς το αναγνωστικό κοινό που παρακολούθησε με προσήλωση να περνούν νοητές εικόνες από την δραστηριότητα του ειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ Γρ. Λαμπράκη, στην Αγγλία και στην Ελλάδα, κρατώντας το πανό-θρύλος πια που τον φέρουν με ανοιχτά τα χέρια να πορεύεται μόνος από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Κι αυτά ενώ μόλις την προηγούμενη 10ετία έχει λήξει ο Εμφύλιος στην Ελλάδα και ο ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ απειλεί να ανατρέψει την ειρήνευση στην Ευρώπη. 
Αξιοπρόσεχτη ήταν η αναφορά του βουλευτή Άγγ. Τσιγκρή, για την αναγκαιότητα της Ειρήνης, που  στην γύρω περιοχή μας διαταράσσεται, προκαλώντας κύματα φυγής πολιτών από τον τόπο τους και βρίσκουν καταφύγιο στην ειρηνική χώρα μας, ενώ από την πλευρά της γειτονικής χώρας δεχόμαστε απειλές με εξαπόλυση τους από τα τουρκικά παράλια.
Αλλά και ό ίδιος ο συγγραφέας υπενθύμισε το πόσο ανεπιθύμητη ήταν κάθε από την εξουσία του ψυχροπολεμικού συστήματος, ενέργεια πολιτών για Ειρήνη, αφού έφθασαν στο σημείο να απαγορεύουν πορείες Ειρήνης και τελικά να δολοφονήσουν τον ειρηνιστή Γρ. Λαμπράκη και με τα ακραία στοιχεία που προωθούσαν να προκαλέσουν τον διαμελισμό της Κύπρου.
Την σχετική εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και ο Σύνδεσμος Αχαΐας –Κύπρου Αχαιών Ακτή.
Την παρουσίαση έκαναν ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, ο πρώην βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. 
Ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση και στη συνέχεια από τον πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ Τάσο Στασή, ενώ παρέμβαση- με μαρτυρία του έκανε Γιώργος Μιχαηλίδης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Κυπριακής Παροικίας στην Ελλάδα. 
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά εκ μέρους του Τάσου Στασή στο ιστορικό που οδήγησε στην συγκρότηση της ΕΟΚΑ  Β΄ η οποία σε συνεργασία με την χούντα των Αθηνών προχώρησε στην ανατροπή του Μακαρίου. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα γεγονότα που έφεραν έως σήμερα την Κύπρου διαμελισμένη.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο  δημοσιογράφος Κώστας Μπουλμπασάκος, ταμίας ΕΣΗΕΠΗΝ. 
Ο Σπ. Δανέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιβάλλουν οι λαοί την ειρήνευση κια να διαφυλάξουν αυτό το υπέρτατο αγαθό. 
Από την πλευρά του ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην πορεία του Ειρηνιστικού Κινήματος από την γέννησή του μέχρι τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη και συσχετίζοντας γεγνότα με το σήμερα αναρωτήθηκε: 
Που είναι η ΕΕ να παρέμβει στα όσα διαδραματίζονται στη Συρία; Τι έκανε ο ΟΗΕ για να ανακόψει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου; 
Συνέδεσε την στρατηγική της Τουρκίας, ξεκινώντας από την παρέμβασή της στη Συρία το 1919, με την κατοχή της Κύπρου το 1974 και την σημερινή επέμβαση πάλι στην Συρία, ενώ τόνισε την ανάγκη για Ειρήνη και αναφέρθηκε στις μεγάλες πρωτοβουλίες των κρατών της Ευρώπης, στο παρελθόν, που διοικούνταν από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. 
Τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας, που έχει παραιτηθεί των πνευματικών δικαιωμάτων του, υπέρ του κινήματος Ειρήνης, αναφέρθηκε στα επίδικα της περιοχής Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων, μετά την επιβολή του βέτο εκ μέρους ομάδας ευρωπαϊκών χωρών κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. 
Και ζήτησε την καταδίκη του μαξιμαλισμού ειδικότερα κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Καυτηρίασε την ευθύνη της Αριστεράς που το 1959 κατά την συζήτηση σε επίπεδο κρατών για την επίλυση του Κυπριακού κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για προδοσία, αφού δεν συντάχθηκε με το αίτημα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και υπέγραψε την Συμφωνία της Ζυρίχης. Την στάση της δικαιολόγησε ως απάντηση στις κατηγορίες περί προδοτών που εδέχετο από τη Δεξιά  και το ζοφερό κλίμα του αντικομμουνισμού και την μισαλλοδοξία της Δεξιάς που κατέτρυχε την πολιτική ζωή του τόπου.
Αφόρισε την έλλειψη εθνικής ενότητας όταν διεκδικούνται μεγάλα ζητήματα, τακτική που καταλήγει στον διχασμό και στις καταγγελίες, όπως κατά του Ελευθ. Βενιζέλου το 1916, διότι υποστήριζε πως η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάτ, κάτι που το φιλοβασιλικό στρατόπεδο (του βασιλιά Κωνσταντίνου) θεώρησε προδοτικό και με την προτροπή της Ιεράς Συνόδου προχώρησε στο ανάθεμα στο Πεδίο του Άρεως, που όπως είπε ο συγγραφέας, γέμισε από ένα βουνό με πέτρες αναθέματος. 
Και αναρωτήθηκε, μήπως ο Βενιζέλος δεν ήταν που διπλασίασε την έκταση της χώρας μας; 
Ήταν η εποχή που ο Ελευθ. Βενιζέλος παρέμενε στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής της κυβέρνησης της «Εθνικής Άμυνας», ενώ στην πρωτεύουσα κυριαρχούν οι βασιλικοί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ηγείται του «Κράτους των Αθηνών». Και φυσικά οι διώξεις αντιπάλων γίνονταν και από τις δύο πλευρές.
Υπενθύμισε την μικρασιατική καταστροφή, που έγινε λόγω διχασμού και έλλειψης ενότητας, φθάνοντας μέχρι την εκτέλεση των «Έξι». 
Κατέληξε δε με την υπενθύμιση ότι κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Ζυρίζης, υπογραφή εκτός από τον Καραμανλή και τον Μακάριο έβαλε και ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων της νήσου. 
Άρα, συμπέρανε, το κυπριακό δεχθήκαμε ότι από τη φύση του ξεκίνησε ως δικοινοτικό. 
Και τερμάτισε  με τα παρακάτω: Στην εξωτερική πολιτική δεν είνα;ι αρκετή η επιθυμία μας για το τι θέλουμε να επιτύχουμε, αλλά χρειάζεται να λαβαίνουμε υπόψη και τις επικρατούσες συνθήκες, αναζητώντας, όχι μόνο το επιθυμητό, αλλά και το εφικτό!
 

Από δεξιά προς αριστερά: Ο Κύπριος πρόεδρος του συνδέσμου Αχαΐας  - Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ Τάσος Στασής και ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου Γιώργος Βουρλιόγκας, ΕΛΔΥΚάριος  πολεμιστής Κύπρου 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: