ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 12/11/2018


Για τα δημοσιεύματα των Νέων

1. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις «αποκύημα φαντασίας». Προτείνουμε να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα.


2. Ο. Σολτς: Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά στο θέμα των συντάξεων

ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος». Για περισσότερα, δείτε εδώ.  

3. Για τις συντάξεις και το πρωτοσέλιδο Των Νέων (από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

Η συζήτηση, η οποία διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση, η οποία γινόταν την περίοδο του μνημονίου και των αξιολογήσεων. Αφορά τη δυνατότητα του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχου, να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.  Επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών, θα ήταν καλό απλώς να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται. Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μάχες, για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Έχει δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Σκοπεύει να την τριτώσει αυτήν την πρωτοβουλία. Δίνει μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επεδίωκε και τις οποίες απαίτησε το ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ένα είναι το βέβαιο: ότι αν παρ΄ ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.


Σχετικά με τα δημοσιεύματα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές (διάψευση από τον Ν. Βούτση)

Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές. Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014. Ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κάνει πράξη την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.   Υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/2017 περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κάνει πράξη την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.   Υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/2017 περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:
·         Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.
·         Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.
·         Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
·         Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος. 

Για τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, δείτε εδώ.
 

Για τη συμφωνία της Πολιτείας με την Εκκλησία (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Είναι απολύτως εξασφαλισμένος ο μισθός των κληρικών. Θα υπάρχει εξάλλου και εποπτεία του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων της επιδότησης. Υπάρχει και μία σχετική εγγύηση από τη μεριά του ελληνικού δημοσίου.  Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων,  προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες των κληρικών. Το πρόβλημά τους είναι ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των σχέσεων, διότι θέλει να εκμεταλλευθεί ευαισθησίες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ το ελληνικό κράτος να κάνει έστω κι ένα μικρό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού και μια συνθήκης, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα.  Όσα λέγονται περί συμπαιγνίας Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου είναι γελοιότητες, τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ, ούτε καν αξίζει κανείς να τις σχολιάζει. Είναι ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις. Αν διαφωνούν με την ουσία της πρότασης που έχει κατατεθεί, είναι απολύτως δικαίωμά τους. Όλα τα υπόλοιπα, εντάσσονται στο πλαίσιο μίας άθλιας ακροδεξιάς στροφής, την οποία έχει πάρει η μετατοπιζόμενη προς το κέντρο Ν.Δ. και η οποία δεν θα της βγει σε καλό.


Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τη συνάντηση Κ. Γαβρόγλου- Πατριάρχη Βαρθολομαίου

1. Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ν. Παπαχρήστου

Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα 

2. Δήλωση του Κ. Γαβρόγλου

Μετά την κατηγορηματική διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το δημοσίευμα σχετικά με φράσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δική μου διάψευση θα ήταν εκ του περισσού. Οφείλω, όμως, να κάνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην εντάσσουν στις μικροκομματικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις, τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου οι όποιες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες.

Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει μία συγκεκριμένη θέση σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο. Θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1 προς 5, τον οποίο πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει αφήσει στο παρελθόν. Για το 2018 υπήρχε περιορισμός 1 προς 3. Και από το 2019 και μετά ο κανόνας που θα ισχύει είναι μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, δεν πιστεύει στην ανάγκη να υπάρχει δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αλλά αντίθετα έχει ένα πολιτικό σχέδιο υποβάθμισης και της παιδείας και της υγείας και της πρόνοιας, έχει ένα πολιτικό σχέδιο που θέλει να αποδώσει αυτού του τύπου τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος με οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης του δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει αυτούς τους τομείς του κοινωνικού κράτους. Επομένως, σας λέω με απόλυτη ευθύτητα και σαφήνεια ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε πως είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων, αυτών των πεδίων του κοινωνικού κράτους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προχωρήσουμε στις εξαγγελίες τις οποίες έχουμε κάνει. Αυτό που πρέπει, επίσης, να σας πω είναι ότι οι προσλήψεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός εντάσσονται στον κανόνα του 1 προς 1, όπως και το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την περίπτωση που σχετίζεται με τους 10.000 κληρικούς, οι οποίοι θα φύγουν από τα μητρώα του ελληνικού δημοσίου. Θα πληρώνονται πλέον με τον τρόπο τον οποίο περιγράψαμε, εφόσον φτάσουμε σε μία συμφωνία, πράγμα το οποίο θέλουμε με την εκκλησία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανοίγουν 10.000 θέσεις για προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο.

Για τα μέτρα ελάφρυνσης (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αντιθέτως είναι μελετημένες, είναι κοστολογημένες. Αν θεωρείται παροχολογία η ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών, οι οποίες έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη από την κρίση, αν θεωρείται παροχολογία η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αν θεωρείται παροχολογία η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω απολύτως. Δεν πρόκειται για παροχολογία. Πρόκειται για μία εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης που έχει πολύ συγκεκριμένα πεδία, στα οποία οφείλουμε να παρέμβουμε και τα οποία έχουμε περιγράψει ήδη από τη ΔΕΘ. Τώρα, το να εμφανίζεται αυτή η στρατηγική για τη δίκαιη ανάπτυξη ως παροχολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο, κατά τη γνώμη μου, της Ν.Δ., η οποία το πρόγραμμα που έχει περιγράψει κατά καιρούς και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης προκαλεί μάλλον κοινωνική ανατριχίλα.


Για την τακτική του ΚΙΝΑΛ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η κυρία Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και του σημερινού ΚΙΝΑΛ, που το οδήγησαν στην προγραμματική, πολιτική, στρατηγική, αλλά και τακτική ταύτιση με τη Ν.Δ. Δεν είναι μια πολιτική, η οποία αρμόζει σε ένα κόμμα, το οποίο θέλει να ονομάζεται «κεντροαριστερό», «σοσιαλδημοκρατικό» ή οτιδήποτε τέτοιο. Αυτό φάνηκε και  το Σαββατοκύριακο, όπου επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η συζήτηση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και με την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και με την παρέμβαση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, αλλά και με την παρέμβαση από τη μεριά της κυρίας Νάλες, που είναι η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, αποδείχθηκε ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το μήκος κύματος, το οποίο εκπέμπει το ΚΙΝΑΛ. Η  καλύτερη λύση για την ελληνική εκδοχή της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας θα ήταν να παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία μια στροφή προς ριζοσπαστικές πολιτικές, πολιτικές που έχουν αριστερό πρόσημο, που έχουν πρόσημο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ότι δεν αρμόζει στο ΚΙΝΑΛ και την κεντροαριστερά να αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιτίθεται σε οποιοδήποτε θετικό βήμα πάει να γίνει στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, θεωρώντας ότι αυτό είναι παροχολογία. Η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, αλλά και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όταν μιλούν για συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς. Διότι, ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τον κ. Γεωργιάδη, με τον κ. Βορίδη, είχαν γενικό γραμματέα της κυβέρνησής τους τον κ. Μπαλτάκο. Δείτε συνημμένη ολόκληρη τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου.

Για το τμήμα του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία που αφορά τις αρθροσκοπήσεις (από τη συνέντευξη του Α. Μπαλωμενάκη)

Το δεύτερο τμήμα του πορίσματος  ήδη έχει δοθεί στα μέλη της Επιτροπής όλων των κομμάτων. Αύριο θα γίνει η παρουσίαση των θέσεων. Νομίζω ότι θα κυλήσει ομαλότερα αυτή την φορά, γιατί και το ζήτημα είναι αδιαμφισβήτητο και έχουν υπάρξει παραδοχές, τόσο από από τον κ. Βορίδη όταν εξετάστηκε ότι όποιοι παρανόμως ωφελήθηκαν πρέπει να γυρίσουν τα χρήματα όσο και εμμέσως από την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν ο κ. Σαλμάς, με την επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ του ποσού των 50.000 ευρώ, έστω και αναιτιολόγητα. Είναι μία αρχή εμπράκτου ομολογίας ότι υπήρξε παράνομος πλουτισμός. 
Ο κ. Βορίδης υπέγραψε απόφαση για τις αρθροσκοπήσεις που πάσχει και ελέγχεται γιατί αφενός ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο ΚΥΑ και αφετέρου δεν έλαβε υπόψιν την έγγραφη διαφωνία δύο διευθυντών σχετικά με την τιμολόγηση στα 1.500 ευρώ ως «κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» για εξέταση 20 λεπτών των 150 ευρώ, που με τα αναλώσιμα έφτανε ως τα 300 ευρώ.   Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Ενισχύσεις ΥΠΕΣ σε ΟΤΑ

Το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε επιχορήγηση συνολικού ποσού 15.818.619,02 ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 19/7/2018 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: