ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Νέα εκδοχή για τον φόνο έξω από το λιμάνι Πατρών

Μετά το κλείσιμο της εξόδου από το βορά, η Πάτρα μένει ως μόνη λύση, για όσους πρόσφυγες έμειναν εκτός νομιμοποιητικής διαδικασίας. Κι εδώ είναι η λύση του ζητήματος, καθώς οι πόλεμοι, εμφύλιοι ή μη, δεν λένε να κοπάσουν, ενώ η προσπάθεια του Υπουργείου για οικειοθελή επιστροφή των προσφύγων στην  πάτριδα τους δεν είναι μέτρο που θα λύσει τελικά το πρόβλημα.


Ανακοίνωση της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών αναφέρει ότι πριν λίγες ημέρες ο ISIS είχε δολοφονήσει και την οικογένειά του Αφγανόπουλου!


Ούτε στον καταυλισμό της Ευρώτα δεν είχαν εμφανιστεί όπλα!
Ενώ η Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του δράστη -όπως αναφέρουν κύκλοι αξιωματούχων της- της δολοφονίας του 20χρονου στην συμπλοκή των ομάδων Αφγανών μεταναστών, που έλαβε χώρα για την εξασφάλιση ενός άλματος πάνω από τον λιμενικό φράχτη της Ακτής Δυμαίων, ένα νέο στοιχείο εισέρχεται στην υπόθεση, καθώς με ανακοίνωσή της η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών της Πάτρας μιλά για την οικογένεια του δολοφονημένου, η οποία έπεσε θύμα του ISIS λίγες ημέρες πριν. 

Τον αναζητούσαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης; Και το θανατερό χτύπημα του το έδωσαν στην Πάτρα; Είχαν τους λόγους τους για να επιθυμούν την ολοκληρωτική εξόντωση της οικογένειας;  

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε, ότι τους Λιμενικούς της Πάτρας τους ανησυχεί το γεγονός, πως για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πυροβόλο όπλο από μετανάστες στην πόλη. Κι ακόμη αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όπλα ή ναρκωτικά, που συνήθως συμπορεύονται με την βία, δεν χρησιμοποιήθηκαν ή τουλάχιστον δεν ανιχνεύτηκαν ούτε στις πιο δύσκολες ημέρες των Αφγανών που διέμεναν στον άτυπο καταυλισμό της οδού Ευρώτα, κατά εκατοντάδες και κάποιες φορές  ξεπερνούσαν και τις δυο χιλιάδες. 

Ζήτημα που έρχεται σε φανερή αντίθεση  με την υφιστάμενη κατάσταση, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι παράτυποι μετανάστες της πόλης σήμερα δεν ξεπερνούν τους 450, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής που ελήφθησαν από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κι ενώ η σορός του νεαρού διακομίστηκε για νεκροψία στο νοσοκομείο Ρίου, όπου διαπιστώθηκε και επικυρώθηκε ο τρόπος δολοφονίας του και περαιώθηκε, πίσω στην πόλη πλανώνται τα ερωτήματα. 

«Ο πρόσφατος φόνος νεαρού πρόσφυγα στο εργοστάσιο Λαδόπουλου (που κατά τραγική ειρωνεία συνέβη λίγες ημέρες μετά την εξόντωση της οικογένειάς του από τον ISIS) έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για την κατάσταση των προσφύγων στην Πάτρα και τις πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος», επισημαίνει η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών.

Και τονίζει:

«Μετά το κλείσιμο της εξόδου από το βορά, η Πάτρα μένει ως μόνη λύση, για όσους πρόσφυγες έμειναν εκτός νομιμοποιητικής διαδικασίας».

Γι αυτό ως αναγκαίο μέτρο προτείνει:

«Μόνο η νομιμοποίηση και η θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των προσφύγων διασφαλίζει τόσο τους/τις πρόσφυγες, όσο και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».


Η ανακοίνωση της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται αναλυτικά:

Ο πρόσφατος φόνος νεαρού πρόσφυγα στο εργοστάσιο Λαδόπουλου (που κατά τραγική ειρωνεία συνέβη λίγες ημέρες μετά την εξόντωση της οικογένειάς του από τον ISIS) έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για την κατάσταση των προσφύγων στην Πάτρα και τις πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος. Το απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο αυτό έγκλημα, του οποίου η αστυνομική πλευρά έχει ήδη πάρει το δρόμο της, έδωσε αφορμή να πληθύνουν οι φωνές αξιωματούχων και παραγόντων, που "αναγνωρίζουν μεν το προσφυγικό δράμα", αλλά, σε ό,τι αφορά στην Πάτρα, η προκρινόμενη λύση εξαντλείται στην απαίτηση μεταφοράς των προσφύγων σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία του λιμανιού της πόλης.

Ας πούμε λοιπόν όλη την αλήθεια, ας δούμε όλη την εικόνα.

Ξεκληρισμένοι άνθρωποι, αφού διαβούν χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας στην Ευρώπη τη δυνατότητα ασφαλούς και αξιοπρεπούς ζωής. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι διαδικασίες ασύλου είναι δυσκίνητες έως απρόσιτες, η Ευρωτουρκική Συμφωνία απειλεί να τους ξαναστείλει πίσω στη βία και τον πόλεμο, ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα εγκαταλείπονται στο δρόμο μετά την αρχική καταγραφή, το στοίβαγμα άλλων προσφύγων σε ανοργάνωτους χώρους ή ο εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης αναπαράγει την αθλιότητα και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που ήθελαν να αποφύγουν. 

Η πρόσδεση στα κυκλώματα διακίνησης φαίνεται η μόνη διέξοδος. Με την επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική να προτιμά να χρηματοδοτεί στρατόπεδα προσφύγων/άντρα δουλεμπορίου στη Λιβύη αντί να μεριμνά για την ένταξη των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, τα κυκλώματα διακίνησης (με την "αζημίωτη αρωγή" ανθρώπων σε θέσεις–κλειδιά) χαράζουν τους δρόμους και τους τρόπους των μετακινήσεων των προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο της εξόδου από το βορά, η Πάτρα μένει ως μόνη λύση, για όσους πρόσφυγες έμειναν εκτός νομιμοποιητικής διαδικασίας.

Αν κινδυνεύει το λιμάνι της Πάτρας από κάποιον, αυτός δεν είναι ο ίδιος ο προσφυγικός πληθυσμός. Είναι η κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική άρνησης απόδοσης προσφυγικής ιδιότητας στους/τις πρόσφυγες. Όσες οχυρώσεις κι αν γίνουν στα λιμάνια, όσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης προσφύγων κι αν στηθούν, απλώς θα ανακυκλώνουν τις πύλες εξόδου προς τη Δύση και θα συντηρούν παραβατικές συμπεριφορές. Μόνο η νομιμοποίηση και η θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των προσφύγων διασφαλίζει τόσο τους/τις πρόσφυγες, όσο και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων  Προσφύγων και Μεταναστών/τριών επιμένουμε στα αυτονόητα :

-Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για όλους/ες τους/τις πρόσφυγες. Οργανωμένο κλιμάκιο από το υπεύθυνο υπουργείο πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους όπου καταλύουν οι πρόσφυγες και να διεκπεραιώσει τα ζητήματα κατά περίπτωση.
-Ειδική μέριμνα και χώροι φιλοξενίας  για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: