ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Πετρόπουλος για συντάξεις: Με 1 δισ. πλεόνασμα το '18

Αναστ. Πετρόπουλος: Έχουμε σημαντικά πλεονάσματα και για τούτη τη χρονιά, στο πρώτο τετράμηνο έχουμε ένα σημαντικό πλεόνασμα το οποίο εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να υπερβεί και το 1 δις.


Τα πλεονάσματα είναι θετικά αποτελέσματα που μειώνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης από το κρατικό ταμείο για τις συντάξεις

Σημεία απαντήσεων του Υφυπ. Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου χθες, 14/5/18, στο πρώτο πρόγραμμα 
- Εκείνο που θα κάνουμε το ´19 είναι εκείνο που μπορούμε μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον μήνα Νοέμβριο του '18. Τα επιτεύγματα που θα έχουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή σημειώσει, τα οποία στην κοινωνική ασφάλιση είναι θετικά, τα πλεονάσματα πάνε καλά. Έχουμε πάλι μια τάση  διαμόρφωσης πλεονασμάτων που ίσως ξεπεράσει το 1 δις φέτος για τον ΕΦΚΑ. Επομένως έχουμε λόγο να πούμε ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να διαχειριστούμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο.  
-Η αλήθεια είναι ότι είχαμε υπερπλεόνασμα το 2017 που έφτανε το 4,2 και 3 δις είχαμε από τον προϋπολογισμό. Τα 3 δις βγήκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΦΚΑ παρουσίασε αντί του προϋπολογισμένου ελλείμματος για το 2017 765 εκατ. πλεόνασμα 777 εκ. Είχαμε θετική απόκλιση 1,5 δις από τον ΕΦΚΑ μόνο. Χώρια το πλεόνασμα του ΕΤΕΑΕΠ. Αυτά τα πλεονάσματα είναι θετικά αποτελέσματα που μειώνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης από το κρατικό ταμείο για τις συντάξεις. Άρα αυτό είναι ένα ποσό που προσθέτουμε στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να αντιμετωπίσουμε θέματα μεταξύ των οποίων και τα μέτρα λιτότητας που είπε ο Πρωθυπουργός για να αφαιρέσουμε την λιτότητα. 
- Οι συντάξεις το 2019 δεν μειώνονται στο σύνολό τους. Και ούτε είπα εγώ ότι θα μειωθούν. Μου αποδίδουν ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις συντάξεις, ενώ εγώ έχω πει ακριβώς τα αντίθετα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί από την έναρξη της θητείας της να αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα. Αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός το 2015, ακόμα και όταν κάναμε αυτή τη συμφωνία.
- Πρέπει να σκεφτούμε ότι είχαμε μια διαρκή κάθοδο σε χειρότερους όρους των συντάξεων όλα τα προηγούμενα έτη. 45 δις από το 2010 έως και το 2014 έχασαν οι συνταξιούχοι. 2,8 κατά τη δική μας διακυβέρνηση. Η Ελλάδα είχε μια υψηλή δημοσιονομική δαπάνη όσον αφορά το κόστος κάλυψης των συντάξεων και αυτό ήταν απόρροια της μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ. Ήμασταν  πρώτοι σε όλη την Ε.Ε σε δαπάνες τέτοιες με το χαμηλότερο ΑΕΠ. Αυτό ήταν αντίθετο με τη δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα το 2010, να μην υπερβαίνει το 16,2%  του ΑΕΠ η δημοσιονομική δαπάνη. Γι αυτό το λόγο είχαμε περικοπές ώστε να μην ξεπερνιέται το ποσό αυτό.
Το 2,8 δεν ανέκυψε μέσα από μια ελεύθερη διαδικασία να μπορείς να δίνεις χρήματα με δανεισμό. Η Ελλάδα δεν είχε καμιά δυνατότητα να καλύπτει τέτοιες δαπάνες και είχε συμφωνηθεί έτσι και αλλιώς, αυτό αποτέλεσε δέσμευση για τη χώρα και την δική μας κυβέρνηση μετά το 2015 όταν έλεγαν όλοι να σπεύσουν να συμφωνήσουν στις δεσμεύσεις που υπήρχαν. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στις δεσμεύσεις συνολικά. Αλλάξαμε την σύνθεση των μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση με το ν. 4387/2016, ώστε να σταματήσει αυτή η διαρκής ανάγκη μέσω των συντάξεων. 
- Είναι λογικό μια κυβέρνηση τέτοια να προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και το ερώτημα που θα πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ξαφνιαστεί από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τις εισφορές στο 10% για τις συντάξεις, πως θα γίνει  να δίνει συντάξεις και πως εννοεί ότι ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει αν θα ασφαλιστεί ή όχι; Αυτό το απλό πράγμα θα το ρωτήσει κανένας στην Ν.Δ και τον Βρούτση  που ψεύδονται συνεχώς λέγοντας ότι κάναμε 21 μειώσεις όταν η αλήθεια είναι πως υπήρχε πράγματι μια μείωση λόγω της ποσοστιαίας αύξησης στην υγεία και λόγω της μείωσης των συντάξεων που ξεπερνούσαν τις 2000 ή τα 3000 μεικτά; Και μάλιστα για μια συγκεκριμένη περίοδο, μέχρι το 2019.

Σημεία από τη συνέντευξη του Υφυπ. Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου στο ραδιόφωνο 2/47, Δευτέρα την 14.5.2018
- Για τις συντάξεις από 1/1/2019
«Δεν είπα εγώ ότι θα επέλθει μείωση. Είπα ότι προκύπτει από το σύστημα. Εμείς θέλουμε να μην επέλθει αυτή η συνέπεια και πάντως να την περιορίσουμε, αν είναι αναπόφευκτη μια μείωση σε κάποιο μέρος αυτών των συντάξεων, διότι έχουμε και άλλα πεδία δράσης κοινωνικών αναγκών. Στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πρόνοια, στα δημόσια έργα, στην εφορία. Όλη η ζωή έχει πολλές εκφάνσεις και πρέπει εμείς να τις αντιμετωπίσουμε όλες. Αυτό το πετυχαίνουμε ως χώρα όλοι μαζί. Το που θα το κατευθύνουμε θα εξαρτηθεί από τον απολογισμό και την αποτίμηση των δυνατοτήτων μας, οι οποίες φαίνεται να αυξάνονται
...Έχουμε σημαντικά πλεονάσματα και για τούτη τη χρονιά, στο πρώτο τετράμηνο έχουμε ένα σημαντικό πλεόνασμα το οποίο εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να υπερβεί και το 1 δις. Συνεπώς έχουμε το περιθώριο εκείνο που μας επιτρέπει διαχειριστούμε όπως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ζητήματα που πλήττουν τους πολίτες.
...Εντέλει εκείνο που θα δει ο συνταξιούχος θα είναι εκείνο που θα περιέχεται στο εκκαθαριστικό του για την σύνταξη του Γενάρη και θα το δει το Δεκέμβρη». 
- Για την παραπληροφόρηση
«Σήμερα έχω εντυπωσιαστεί από την παραπληροφόρηση, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε χυδαίες επιθέσεις, από την επίσημη εφημερίδα της Ν.Δ για πράματα τα οποία ποτέ δεν είπα. Και το λέω διότι είμαστε στην έναρξη της συζήτησης με τα τεχνικά κλιμάκια και κάνουν ότι μπορούν για να δυσκολέψουν την προσπάθειά μας. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτή την κατάντια. Ξέρω ότι με αυτά που λέω θα επιτεθούν ακόμα χειρότερα από αύριο εναντίον μου αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Είναι δικό μου δικαίωμα να υπερασπίζομαι την αλήθεια. 
Έχω ακούσει πολλά τα οποία τελικά διαψευσθήκαν. Έλεγα ότι θα έχουμε ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβεβαιώθηκε αυτό, ξεχάσανε να το πούνε στη συνέχεια. Κάποια στιγμή να λένε όλες τις ειδήσεις και την επαλήθευση των δηλώσεων που έχω κάνει
...Και ένα ευρώ τον πονάει. Τους καλούμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα και θα τον δώσουμε μαζί διότι εμείς κατευθυνόμαστε προς την πλευρά της εξυπηρέτησης των δικών του αναγκών, ενώ η Ν.Δ προς την πλευρά της μείωσης των συνταξιοδοτικών παροχών, διότι μιλάει για μείωση των εισφορών, άρα συρρίκνωση των εσόδων και άρα μείωση των συντάξεων με θεαματικό τρόπο.  Αυτή η πολιτική διάσταση είναι πραγματική.

...Τον άνθρωπο που είναι στην Ελλάδα τον νοιάζει τι είναι εκείνο που εμείς υπηρετούμε και τι είναι άξιο υποστήριξης. Τα 45 δις μείωση το προηγούμενο διάστημα είναι τεράστιο ποσό. Τα 2,8 που κάναμε εμείς είναι επίσης μεγάλο ποσό και θέλουμε αυτό να το διορθώσουμε. Προσπαθούμε και έχουμε πάρει πολύ σημαντικά μέτρα βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες να έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση.
...Έχουμε μια άλλη ματιά και προσήλωση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν αποδεχθήκαμε ως αναγκαία αυτή την καταστροφή η οποία είναι απόρροια μιας υπερχρέωσης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από τα επιτεύγματα που σημειώνει ο ελληνικός λαός ορθώνουμε πάλι την αξίωση να έχουμε καλύτερη κατάσταση για τους συμπολίτες μας και για την Ελλάδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: