ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο



Για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ   (σημεία από την δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)

Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα.
Ενάμιση χρόνο τώρα έχει μετατραπεί μια εφημερίδα σοβαρή, αξιόπιστη – με τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε – σαν το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του κομιστή.
Αυτή, λοιπόν, η εφημερίδα η ιστορική επί ενάμιση χρόνο με προπηλακίζει πολιτικά στα πρωτοσέλιδα ή στις ραδιοφωνικές της εκπομπές, γιατί είναι συγκρότημα, ότι τάχα το σπίτι που μένω με νοίκι – μένω σε νοίκι, ξέρετε – είναι σπίτι κάποιου που πήρα από τον πλειστηριασμό, ενός ανθρώπου που δεν είχε να πληρώσει. Άθλιο ψέμα και κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Ή ότι δήθεν δίνω ψεύτικα πόθεν έσχες. Κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Άθλιο ψέμα. Ή ότι έχω offshore εταιρείες. Στα πρωτοσέλιδα. Με ποιο σκοπό αυτό το πολιτικό bullying, ο προπηλακισμός από αυτούς που ερχόσασταν εσείς και μας φέρνατε τα πρωτοσέλιδά τους;
Για να κάνω το πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά. Να κάνω ό,τι έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι, να σηκώσω ένα τηλέφωνο και να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω «Ό,τι έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενοι που έδιναν δάνεια με αέρα, δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα». Δεν το έκανα, όμως, κι ούτε θα το κάνω!
Και ξέρετε κάτι; Μας λέτε ότι δεν έχει σημασία που δεν το κάνατε, αλλά επειδή ένας πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση, θέλουμε να κάνουμε καινούργια διαπλοκή και – πώς το είπατε; – «Βόρεια Κορέα». Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω, από την πολιτική στον τύπο και στη δημοσιογραφία, είναι ελεύθερη αγορά. Όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα. Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθμά.
Πριν από λίγες μέρες ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Μιχελάκης, έγινε Διευθυντής στον ΑΝΤ1. Βγήκαμε εμείς να πούμε ότι μετακόμισε ο ΑΝΤ1 στη Νέα Δημοκρατία; Ο υιός του κ. Ψυχάρη ήταν διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αργότερα συνάδελφός σας στα έδρανα εδώ. Να σας πω κι άλλα παραδείγματα; Η κα. Σπυράκη, ο κ. Καψής. Δεκάδες παραδείγματα μπορώ να σας πω.

Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουμε. Αλλά μέχρι στιγμής, επενδυτές δεν υπάρχουν. Η ιδιοκτησία, εξ όσων γνωρίζω, δεν θέλει να βάλει χρήματα. Όμως, οι τράπεζες δάνεια με «αέρα» δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση.
Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Θέλω, όμως, να το ξεκαθαρίσω. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Αλλά, θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τύπου. Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε πίσω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, διότι άλλα πράγματα ειλικρινά τους ενδιαφέρουν. Τους ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Τα γεγονότα είναι γνωστά, και οι εκπρόσωποι της διαπλοκής δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανέναν. Τα κόμματα που επί χρόνια μεθόδευσαν με συστηματικό τρόπο τον σχηματισμό του τριγώνου διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κόμματα που μοίραζαν δάνεια με «αέρα», αλλά και κρατική διαφήμιση στους αρεστούς τους, οδηγώντας την πολιτική και τον ελληνικό τύπο σε απαξίωση, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία, εξαπολύουν μύδρους κατά της διαπλοκής. Δείτε
εδώ για περισσότερα.

Για το Κυπριακό (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)

Για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αν και οι διαφορές παραμένουν. Επίσης, για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Κι αυτό είναι μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει πλέον ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πράγμα που είναι κατά την άποψή μας πολύ θετική εξέλιξη.

Για την κατάσταση της οικονομίας (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)


Η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικούς ρυθμούς για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και θα κλείσει θετικά. Οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν. Είμαστε εντός προγράμματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Χθες μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των εσόδων σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,39 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τα 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ. Είμαστε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο.

Αντιμετωπίσαμε τη φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα των δυνατότερων στρωμάτων, καταπολεμήσαμε τη διαφθορά, μειώσαμε τη σπατάλη, βάλαμε επιτέλους τον κρατικό μηχανισμό να δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να εξυπηρετεί τους φίλους μας.

Καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το ΕΣΠΑ και να πετύχουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητά του, η οποία άγγιξε το 98%.

Για τη ΝΔ: Μας λέτε ότι για τα δεινά αυτής της κοινωνίας δεν ευθύνεται η φοροδιαφυγή, δεν ευθύνεται η «μαύρη» εργασία, δεν ευθύνεται – προς θεού – η διαφθορά που εκθρέψατε επί σαράντα χρόνια, η διαπλοκή, οι μίζες, το κομματικό κράτος, αλλά φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους θέλετε να φέρνετε διαρκώς σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους άνεργους.

Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την τακτική της ΝΔ  (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)


Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ως μια καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την άποψή σας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να προχωρήσουμε σε ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μια ιδεοληψία της Αριστεράς; Εν τέλει, συνεχίζετε να θεωρείτε – κάτι το οποίο είπατε και στη Βουλή – την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;

Για τον αγροτικό τομέα  (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)


Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και επειδή στην αντίληψή μας βρίσκεται η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί ώστε να το διαχειριστούν οι περιφέρειες.

Μέσα στο 2016 μπήκαν 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών. Και αυτό είναι ένα ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που το 2016 έφθασαν τα 144 εκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο.

Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή 13%. Είτε 10.000 τον μήνα είχε εισόδημα ο αγρότης είτε 200.000, με τον ίδιο συντελεστή καθοριζόταν ο φόρος.

Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες περίπου ως τις 9,5 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Ενώ με τον συνυπολογισμό μόνο της βασικής ενίσχυσης – γιατί η λεγόμενη συνδεδεμένη και η λεγόμενη πράσινη ενίσχυση μένουν αφορολόγητες – το αφορολόγητο των αγροτών φθάνει στα 12.000 ευρώ.

Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες, το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ τον χρόνο. Και ξέρετε, αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, το 95%, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί μέσα στο τρέχον έτος όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν μια δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε. Καταφέραμε, όμως, αυτή η μετάβαση να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, όχι βεβαίως για όλους, αλλά για την τεράστια πλειοψηφία, το 85% των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας που σας είπα πιο πριν από το αφορολόγητο που φτάνει τα 12.000 ευρώ.

Θεσμοθετήσαμε την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως ελάχιστη βάση υπολογισμού, που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ για έναν αγρότη με είκοσι χρόνια ασφάλισης. Και στην πορεία, η ελάχιστη σύνταξη θα είναι στα 504 ευρώ, γιατί πλέον ο αγρότης θα απολαμβάνει ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με δυο λόγια, σχεδόν διπλάσια θα είναι αυτή η ελάχιστη σύνταξη από αυτήν που θα προέκυπτε με τις ισχύουσες διατάξεις για τον ΟΓΑ που εμείς παραλάβαμε.

Με δεδομένη την υπεραπόδοση της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.


Δείτε εδώ και την ομιλία του Β. Αποστόλου. 

Για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές (διάψευση δημοσιευμάτων από το Υπουργείο Εργασίας)
Στην προηγούμενη περίοδο, οι προσλήψεις σε δομές καταπολέμησης της φτώχειας είχαν γίνει μέσω ΜΚΟ σε 68 Δήμους και αφορούσαν 1.289 εργαζόμενους. Πολλές από εκείνες τις προσλήψεις είχαν χαρακτηριστεί, ορθά, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση τότε, αδιαφανείς και ρουσφετολογικές. Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του Υπουργείου, των Περιφερειών, των Δήμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτή τη διαβούλευση το Υπουργείο επέμεινε στη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική διασπορά των δράσεων και στην αξιοκρατική και αντικειμενική διαδικασία προσλήψεων. Σήμερα σχεδιάζεται η πρόσληψη 1450 εργαζομένων σε 254 Δήμους. Οι προσλήψεις αυτές, αναγκαίες για τη λειτουργία των δομών καταπολέμησης της φτώχειας και των Κέντρων Κοινότητας, θα γίνουν κατά κύριο λόγο από τους Δήμους μέσω ΑΣΕΠ. Εάν γίνουν προσλήψεις από ΜΚΟ συνεργαζόμενες με Δήμους, αυτές θα γίνουν με διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ υπό τον έλεγχο των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δικαιούχος της νέας δομής είναι ΜΚΟ που την υλοποιούσε στο παρελθόν, ο αρμόδιος Δήμος υποχρεούται να περιλάβει στην πρόσκληση σχέδιο για την προσαρμογή του προσωπικού στις νέες ανάγκες. Για περισσότερα, δείτε εδώ.
Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την ΠΟΕ – ΟΤΑ (ανακοίνωση ΥΠΕΣ)

Ο Π. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η απασχόληση και η πληρωμή των εργαζομένων με συμβάσεις που παρατάθηκαν αυτοδίκαια μέχρι το τέλος του 2017. Παράλληλα, το υπουργείο, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα αλλά και στο ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από την καταχρηστική εφαρμογή του καθεστώτος εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναζητά συνολική, δίκαιη και οριστική λύση στο πρόβλημα της εργασιακής ομηρείας  που συνειδητά επέβαλαν στους εργαζόμενους αυτούς οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφορικά με το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι ορίστηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου στην Επιτροπή που θα αναλάβει τις συζητήσεις για την κατάρτιση νέας σύμβασης.

Σχετικά με την  ανάδειξη μειοδότη για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου  (ανακοίνωση Περιφέρειας Αττικής)

Ο Σ. Θεοδωράκης,  σε ένα νέο μείγμα ασυναρτησίας, γραφικότητας αλλά και ασυγχώρητης -για πρώην δημοσιογράφο - επιπολαιότητας, προχώρησε σήμερα από το βήμα της Βουλής σε αστήρικτους και συκοφαντικούς συλλογισμούς. Ανακάτεψε στο θολό «κοκτέιλ» το οποίο προσπάθησε να σερβίρει, την κρίσιμη θέση στην οποία βρίσκεται ο Δημοσιογραφικός όμιλος και πάνω από όλα οι εργαζόμενοί του, με την… ανάδειξη μειοδότη για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου – σημαντικού έργου υποδομής.
Ενός αντιπλημμυρικού και κοινωνικά αναγκαίου έργου, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής με διεθνή, ηλεκτρονικό, αδιάβλητο διαγωνισμό, στον οποίο μετείχαν 8 ελληνικές και ξένες εταιρίες και στον οποίο η έκπτωση υπερέβη το 53%, ρίχνοντας τη δαπάνη για το δημόσιο και τους πολίτες κάτω από το μισό του προϋπολογισμού: δηλαδή από τα 150 εκατομμύρια ευρώ, στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έγινε καμία ανάθεση, καμία απ’ ευθείας ανάθεση, ούτε ίχνος δυνατότητας στους οικονομικούς φορείς να κάνουν συνεννόηση μεταξύ τους και να δώσουν χαμηλή έκπτωση. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: