ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τα δυο πουγκιά θεατρικά δρώμενα


 

Βίντεο από το δρώμενο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ηλιάδη στο Ηράκλειο


Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη, «Τα δυο πουγκιά» (Εκδόσεις Ραδάμανθυς) παρουσιάστηκε στις 23/1/2017, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Οι φίλοι του βιβλίου, που γέμισαν την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά, σε δραματοποιημένη μορφή, σκηνές από το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη. Τα δρώμενα παρουσίασαν ο Ζαχαρίας Κατσακός, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας-εκπαιδευτικός, και ο Γιώργος Ηλιάδης, συγγραφέας-ηθοποιός.

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής, ενώ ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Περρή, ο οποίος είχε παίξει σε μία ιστορική παράσταση, την οποία ανέβασε η θεατρική ομάδα της ΕΠΟΝ στο Ηράκλειο, το 1945, σκηνή που μνημονεύεται στο βιβλίο, όπως και άλλα γεγονότα που συνέβησαν στο Ηράκλειο, στις Δαφνές και στο Βενεράτο της Κρήτης, τόσο προπολεμικά, όσο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, του Εμφυλίου Πολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου. Με την παρέμβαση του Γιώργου Περρή όμως, καθώς και συνολικά με τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Ηρακλείου, θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε επόμενες δημοσιεύσεις. Σήμερα παρουσιάζουμε μία μόνο στιγμή τους: τη σκηνή του διαλόγου ανάμεσα στον Χίτλερ και στον Γκαίρινγκ.

Η σκηνή* που παρουσιάζεται στο βίντεο που ακολουθεί (με τους Ζαχαρία Κατσακό και Γιώργο Ηλιάδη), ακολουθεί την αφηγηματική ενότητα του βιβλίου που αφορά στη Μάχη της Κρήτης. Με σαρκασμό και με σατιρική διάθεση, ο συγγραφέας Γιώργος Ηλιάδης στήνει έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον Χίτλερ και στον Γκαίρινγκ, όπου αποκαλύπτεται ότι ο πόλεμος έγινε… για τη ρακή! Παράλληλα αναδεικνύεται ο παραλογισμός του πολέμου, η παράνοια του φασισμού και του Ναζισμού και ο αναγνώστης-θεατής μπορεί να δει πολλές αναφορές που καυτηριάζουν εύστοχα τα δρώμενα της εποχής μας. Η σκηνή μας μεταφέρει στην Καγκελαρία, λίγο πριν από την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Ακολουθεί τη ροή του μυθιστορήματος, όπως εξελίσσεται σε αυτό ακριβώς το σημείο:
 …ΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΑΗΣ, γύρω στα μέσα, οι κρύες μάζες του αέρα κατέβαιναν ορμητικά από τη Ρωσία και παγώνανε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκείνο το πρωινό στην Καγκελαρία το κρύο ήταν ανυπόφορο, τόσο που αν και δούλευαν όλες οι σόμπες στο φουλ λίγα πράγματα μπορούσαν ν’ αλλάξουν.
Ο Αδόλφος φύσαγε και ξαναφύσαγε πάνω από τα γάντια του, μήπως και καταφέρει να ζεστάνει λίγο τα παγωμένα χέρια του. Ήταν πια σε κρίσιμη ηλικία και φοβόταν μήπως του κάνει καμιά ζημιά το κρύο. Τον είχε άλλωστε προειδοποιήσει και ο προσωπικός του γιατρός.
«Ρίξτε κι άλλο κάρβουνο… κι άλλα ξύλα στις σόμπες. Φέρτε σόμπες! Στην ανάγκη φέρτε και φλογοβόλα που να πάρει ο διάολος! Ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία σε αυτό το ψυγείο»…
*Η συγκεκριμένη σκηνή παρουσιάστηκε με αυτή τη μορφή στις εκδηλώσεις που έγιναν για «Τα δυο πουγκιά», στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο και στην Αθήνα. Στις προηγούμενες παρουσιάσεις τους ρόλους ερμήνευσαν, πάντα μαζί με τον Γιώργο Ηλιάδη, οι: Μάνος Καλομοιράκης, Λευτέρης Μποτωνάκης, Μανώλης Σγουρός, Μανώλης Δεσποτάκης, Ανδρέας Μαυραγάννης και η Μάνια Παπαδημητρίου.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή επικοινωνήστε στο 6983 091058

Δεν υπάρχουν σχόλια: