Επί δύο γενεές υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας, αρκεί να "κάτσουν" στο σβέρκο του ελληνικού λαού! |
Ετοιμότητά του να αναλάβει “το βάρος δύσκολων αποφάσεων” και των “απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”, προκειμένου να πείσει τους δανειστές να εμμείνουν στις ακραίες αξιώσεις τους για μέτρα το... 2019, ώστε να προκληθεί πολιτική αστάθεια και εξελίξεις!
“Τα ρέστα του” στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών με στόχο την επιστροφή στην εξουσία ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος και χθες διεμήνυσε εντός -αλλά κυρίως εκτός- συνόρων ότι είναι “έτοιμος” να κάνει ό,τι ζητούν το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Παράλληλα, μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. “αθώωσε” τους δανειστές για την παρούσα αβελτηρία στις συζητήσεις αποφεύγοντας ταυτόχρονα να πάρει θέση για το αν αποδέχεται ή αν απορρίπτει τις αξιώσεις για μέτρα πέραν του 2018 στον “βωμό” της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Παρότι το ΔΝΤ πλέον εκτιμά ότι, ακόμη κι αν η κυβέρνηση έπαιρνε τα αιτούμενα μέτρα, το ελληνικό χρέος θα παρέμενε μη διαχειρίσιμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε χθες, με δήλωσή του, να χρεώσει στο Μέγαρο Μαξίμου την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Μία ημέρα μετά τους δημόσιους επαίνους Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί - Σαπέν στις “θαυμαστές επιδόσεις” της ελληνικής οικονομίας και κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε πως “η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο” και διέστρεψε την πραγματικότητα επιχειρώντας να εμφανίσει όλους τους συμμετέχοντες στο Eurogroup ως “αντιπάλους”:
“Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Έφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη” τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας στη δημόσια ατζέντα ένα σενάριο που πλέον δεν συζητεί κανείς εντός Ευρωζώνης.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να φιλοτεχνήσει και μία εικόνα καταστροφής: “Η οικονομία είναι παγωμένη, οι πολίτες υποφέρουν. Όχι μόνο από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα, αλλά και την έλλειψη σχεδίου και προοπτικής, που οξύνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια” τόνισε καταλογίζοντας στην κυβέρνηση “τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο”. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις των δανειστών, περιορίστηκε απλώς να ψελλίσει ότι “οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης” (!) σπεύδοντας να προσθέσει ότι “σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση”.
“Είμαι έτοιμος”
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα στους δανειστές για την “προθυμία” του να αναλάβει να διεκπεραιώσει τις ακραίες απαιτήσεις τους. “Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι, πάνω από τα δικά του συμφέροντα, βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αφού δεν μπορεί να τα διαφυλάξει, ας δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, τον δύσκολο αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας. Τώρα! Προτού να είναι πολύ αργά!” επισήμανε χαρακτηριστικά.Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε διαμηνύσει ήδη από προχθές την ετοιμότητά του να αναλάβει “το βάρος δύσκολων αποφάσεων” και των “απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”, προκειμένου να πείσει τους δανειστές να εμμείνουν στις ακραίες αξιώσεις τους για μέτρα το... 2019, ώστε να προκληθεί πολιτική αστάθεια και εξελίξεις.
Μαξίμου: “Θέλει παράλογα μέτρα 4,5 δισ.;”
Οι νέες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και η σιωπή του επί των απαιτήσεων των δανειστών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.“Επαναλαμβάνει δύο φορές τη μέρα ότι είναι ‘έτοιμος’. Το κάνει είτε για να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής του στους θεσμούς, ότι δηλαδή ο ίδιος θα υλοποιήσει τα πάντα ‘και ακόμα περισσότερα’, όπως έχει δηλώσει, είτε για να πείσει τον εαυτό του. Ωστόσο, αντί να ποντάρει ακόμα μία φορά στην καταστροφή και να υπεκφεύγει, αφού ομολογεί ότι ‘σημασία έχει σήμερα να βρεθεί λύση’, καλό θα είναι επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος;” διερωτήθηκε χθες το γραφείο του πρωθυπουργού.
Επιπλέον το πρωθυπουργικό γραφείο επεσήμανε με έμφαση πως “την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνών διαστάσεων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης -όπως και οι ακραίοι των δανειστών- επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί κατά γράμμα τόσο τους στόχους του προγράμματος όσο και τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό”.
Παράλληλα το Μαξίμου διερωτάται “ποιον εξυπηρετεί άραγε” ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναφέροντας “τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη” κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως “φανερώνει την πολιτική του φύση. Από τη μία πλευρά η εμμονή του στην καταστροφολογία και από την άλλη η ανερυθρίαστη προθυμία του να υλοποιήσει την πιο ακραία και αντικοινωνική πολιτική”.
Βολές από την ελάσσονα αντιπολίτευση
Οι προχθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup πυροδότησαν και έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. “Ώς εδώ. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο” δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για “άκρως ανησυχητικές εξελίξεις” και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “έκανε τη χώρα μπαλάκι στα χέρια των δανειστών και όμηρο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ”.“Η κυβέρνηση, άλλη μια φορά, προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία απλώς περιμένει την ώρα που θα υπογράψει” υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης προσθέτοντας πως “η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ”.
“Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί τον νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτά θα νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το ‘κρυφτούλι’ που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει τον λαό” επισήμανε το ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων κατηγόρησε το Μαξίμου πως “επιχειρεί, μέσω θέσπισης υπερκόφτη και υπό το επιχείρημα ότι η οικονομία πάει καλά, να συμφωνήσει και να υπογράψει νέα μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία να μην έρθουν σε ψήφιση στην ελληνική Βουλή”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου