ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τι μπορεί να γίνει σε 2 χρόνια (που δεν γινόταν για μερικές δεκαετίες)



Κώστας Σπαρτινός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν σκοπεύω να κάνω αναλυτική αναφορά στο γενικό απολογισμό της Κυβέρνησης για τη συμπλήρωση των 2 χρόνων της. Να θυμίσω μόνο ότι εφάρμοσε πολιτικές και νομοθέτησε μέτρα που στόχευσαν και στοχεύουν αφενός στην ολοκλήρωση εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 και αφετέρου στη διασφάλιση – μέσα στις γνωστές δημοσιονομικές συνθήκες – μιας ικανοποιητικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, με ανάσχεση της πορείας προς την πλήρη εξαθλίωσή τους που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς «τα μνημόνια έπρεπε να τα ανακαλύψουμε, ακόμα κι αν δεν μας είχαν επιβληθεί», κατά την προσφιλή διατύπωση του γνωστού θορυβώδους στελέχους της Ν.Δ. που ανταμείφθηκε γενναιόδωρα από το σημερινό Πρόεδρό της.
 
Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε σχετική συνέντευξή του και ο Υπουργός Γ. Σταθάκης στην πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα αναφέρθηκαν αναλυτικά και με ειλικρίνεια στο γενικό πλαίσιο των κυβερνητικών πεπραγμένων και στις προγραμματισμένες επόμενες κινήσεις και προοπτικές. Προοπτικές που μπορεί να είναι πολύ θετικές για την κοινωνία, ιδιαίτερα μετά το ξεπέρασμα της σημερινής συγκυρίας που αντικατοπτρίζει τη διαπάλη και την αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εγώ θα περιοριστώ και θα εστιάσω στα θέματα που αφορούν την Πάτρα, το Νομό μας, τη Δυτική Ελλάδα. Αυτά λοιπόν τα 2 χρόνια:

  • Οριστικοποιήθηκε και ολοκληρώνεται η οριστική παραχώρηση στο Δήμο του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις «έραβαν και ξήλωναν» κοροϊδεύοντας επί δεκαετίες τον πατραϊκό λαό. Όσοι – καλοθελητές ή όχι – δεν πίστευαν ή δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι αυτό θα γίνει, σήμερα το αποσιωπούν ή προσπαθούν να καρπωθούν εκ των υστέρων (συχνά με αστείο τρόπο) ένα μερίδιο δικής τους συμβολής.
  • Επανεκκίνησαν και ολοκληρώνονται τα έργα της Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού, έργα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει «κουφάρια», υπολείμματα σκανδαλωδών συμβάσεων παραχώρησης. Τα οποία ολοκληρώνονται με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων μικρότερο και σε χρόνους πολύ πιο μικρούς από τις αρχικές απαιτήσεις των παραχωρησιούχων.
  • Επανεκκίνησαν επίσης τα έργα και οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα έλευσης στην Πάτρα του ηλεκτροκίνητου σιδηρόδρομου. Της γραμμής που θα φθάσει μέχρι το νέο λιμάνι της πόλης και θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στο λιμάνι αλλά σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής. Εξασφαλίζοντας ότι η διέλευση από το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι δυνατόν να υπογειοποιηθεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες και διαρροές εμφανών και αφανών συμφερόντων.
  • Ξεκίνησε για πρώτη φορά και μπήκε με χρονοδιάγραμμα και σε ρεαλιστική βάση η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Αίτημα και αυτό δεκαετιών, που είχε επανειλημμένα λοιδωρηθεί από τους τότε κρατούντες. Με απαρχή την τροφοδοσία πλοίων, των βιομηχανικών μονάδων και μεγάλων καταναλωτών (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο κτλ) και κατάληξη την εμπορική και οικιακή κατανάλωση.
  • Ξεκίνησε και μπήκε σε ρεαλιστική βάση η κατασκευή της Ε.Ο. Πατρών –Πύργου. Έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι τμηματικές δημοπρατήσεις με τρόπο που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από διακόσια εκατομμύρια. Και επειδή πολύ φασαρία γίνεται από ορισμένους, ας μην ξεχνάμε ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων το έργο είχε ενταχθεί μόνο «κατ’ όνομα», χωρίς να εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ούτε 1 (ενός) ευρώ.
  • Ξεκινά η επαναλειτουργία υδατοδρόμιου που είχε διακοπεί για πάρα πολλά χρόνια.
  • Παραδίνεται το επταόροφο κτήριο του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα σε επίπεδο ανακοινώσεων από τους τοπικούς εκπροσώπους των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν (χωριστά ή αδελφωμένα) επί δεκαετίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Προσπαθούν να αντεπιτεθούν στην Κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούν να θολώσουν τα πεπραγμένα – ή καλύτερα την απουσία πεπραγμένων – των δικών τους κομμάτων. Να κρύψουν την κατάρρευση του αφηγήματος της «αριστερής παρένθεσης» και το γεγονός ότι οι επισκέψεις Υπουργών της Κυβέρνησης σχετίζονται με συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα και όχι με αόριστες υποσχέσεις. Αυτές που συνήθιζαν οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί οι πρώτοι θεωρούσαν την περιοχή δεδομένη και οι δεύτεροι ξεγραμμένη.

Γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μέσα σε 2 χρόνια αυτή η Κυβέρνηση πραγματοποίησε όσα αυτοί για πολλές δεκαετίες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προχωρήσουν.  Και έπεται συνέχεια.

Πάτρα, 30/1/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: