Τηλεφωνικές συνομιλίες με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Σύμφωνα με το γραφείο της Μογκερίνι, Ρωσία και Ευρώπη συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην Συρία.

Και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η διπλωματική οδός για τη συριακή κρίση που άνοιξε στη Βιέννη», σημείωσε το γραφείο της Μογκερίνι αναφερόμενο στις συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιήθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα. Η Μογκερίνι «υπογράμμισε τη σημασία να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη κατά του Νταές και στον συντονισμό αυτών των προσπαθειών», αναφέρει το γραφείο της, που χρησιμοποίησε διαφορετική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον Λαβρόφ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Ο Κέρι «επέμεινε στην ανάγκη οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν σε αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ή στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.