Ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχε χθες και σήμερα (26-27/11/2015) στην Άτυπη Υπουργική συνάντηση για τη Χωρική Συνοχή και την Αστική Πολιτική που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της Προεδρίας του Λουξεμβούργου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών ο Υφυπουργός αναφερόμενος στην πολιτική Χωρικής Συνοχής έδωσε έμφαση στη σημασία των χωρικών επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόζονται, τονίζοντας ότι η χωρική συνοχή αποτελεί αδιαίρετη διάσταση μαζί με την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Τόνισε, επίσης, ότι η αναθεώρηση της Εδαφικής Ατζέντας 2020 πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να ενσωματωθούν στη νέα Πολιτική Συνοχής μετά το 2020.

Κατά τη δεύτερη ημέρα o Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δημιουργούν ένα νέο σύνθετο πλαίσιο για την πολιτική συνοχής, το οποίο πέρα από τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αφορά και στη χωρική διάσταση. Συνεπώς, οι πρωτοβουλίες δεν αρκεί να επικεντρώνονται μόνο σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και αυτή είναι μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη.


Γερμανία: Χωρίς την Ελλάδα δε γίνεται διάλογος Ε.Ε. και Τουρκίας


«Κεντρικό ρόλο» διαδραματίζει η Ελλάδα στον διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται», δήλωσε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου.

Επειδή το θέμα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Συζητήσαμε εντατικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και ότι στη συνολική διαδικασία ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν στην Τουρκία και συζήτησε με την ηγεσία της Τουρκίας.


Τόσκας: Όχι στους φράχτες, όχι στο κλείσιμο των συνόρων


Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της φοβίας αλλά των ακραίων φωνών στην Ευρώπη έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη.

Το ενδεχόμενο να έρθουν κάποιοι τζιχαντιστές στις προσφυγικές ροές δεν δικαιολογεί το κλείσιμο των συνόρων επεσήμανε ο Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Τασσόμαστε κατά των φρακτών και κατά του κλεισίματος των συνόρων" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση που απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εναντίον της σύνδεσης των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανθρωπιστική διάσταση των προσφύγων στο όνομα της τρομοκρατίας» σημείωσε.




Συγκέντρωση φορέων και πορεία στα γραφεία της FRONTEX αύριο


Κινητοποίηση το Σάββατο 28 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στις 11πμ έξω από το Δημοτικό θέατρο Πειραιά και πορεία στα γραφεία της Frontex, διοργανώνει ο Συντονισμός σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων για το προσφυγικό μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση του Σαββάτου και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες – Γαλατσίου, που μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή της στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο Παλαί. Συγκεκριμένα τονίζει πως: «Το κλείσιμο του Παλαί είναι απολύτως αδικαιολόγητο. Περίπου 20.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από αυτό τους δύο τελευταίους μήνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Το Κέντρο Φιλοξενίας Γαλατσίου διαμορφώθηκε χάρη στους κόπους και την εργασία εκατοντάδων αλληλέγγυων και εθελοντών για ολόκληρες βδομάδες, προκειμένου να υπάρξει ένας αξιοπρεπής χώρος προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν το ταξίδι για τις χώρες προορισμού τους. Δυστυχώς Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος Γαλατσίου δεν έχουν διαθέσει όλο αυτό το διάστημα παρά ελάχιστους εργαζόμενους. Έτσι δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στο Παλαί χώροι για διαμονή, ιατρείο, σίτιση, αποθήκευση, και έγινε δυνατή η διαχείριση της τεράστιας βοήθειας που κατέφθανε από χιλιάδες συμπολίτες μας σε τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης».