Στόχος είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις

Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα από απλό πολιτικό θέμα.


Εν όψει της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το Σάββατο, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε δε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως δεν θα ανταποκριθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο, προκειμένου, όπως είπε, να χαραχθεί μία «εθνική κόκκινη γραμμή» για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι στόχος είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις, αλλά και να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Στο μεταξύ, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν τον κυβερνητικό στόχο «να μη γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Γύρω δε, από το στόχο αυτό, θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα», διαρροή που προϊδεάζει ότι τα κόμματα, ιδίως αυτά που κυβέρνησαν παλαιότερα, θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, όχι πάντως μόνο για όσα έγιναν κάποτε, αλλά και για τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.

Άλλωστε, εξηγούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «οι συνεχείς μειώσεις (των συντάξεων) τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις, χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη».

Παπαδημητρίου Νίκος-avgi.gr