ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Θετικά σημεία του Νόμου για τις υποχρεώσεις οφειλετών




«ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    1)  Καταργείται ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (Άρθρο 19)
Η απαλλαγή θα ισχύει από 20.7.2015 και ο ΦΠΑ που είχε προκύψει μέχρι τις 19.11.2015, θα θεωρείται μη οφειλόμενος και θα επιστρέφεται αν έχει ήδη καταβληθεί. Επίσης, δεν θα ισχύσουν πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί σε όσους δεν είχαν προβεί σε αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη απαλλάσσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το οποίο θα επιβαρυνόταν οικονομικά με την αύξηση του ΦΠΑ.


2)    Τα ανείσπρακτα ενοίκια ΔΕΝ θα συνυπολογίζονται στο ετήσιο εισόδημα (Άρθρο 11), εφόσον ως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος, έχει εκδοθεί (εις βάρος του ενοικιαστή) διαταγή πληρωμής, δικαστική απόφαση έξωσης, κατάθεση αγωγής ή επιδίκαση μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται στο έτος κατά το οποίο αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν και τα μη εισπραχθέντα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1.1.2015 και μετά.

Οι πολίτες που έχουν εισόδημα από ενοίκια, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να το εισπράξουν κατά τη διάρκεια του έτους, θα φορολογούνται μόνο για το ποσό που έχουν εισπράξει, οπότε θα έχουν κάποια φοροελάφρυνση. Ουσιαστικά πρόκειται για διάταξη που διορθώνει μια φορολογική αδικία των προηγούμενων ετών.

3)    Διατηρείται το περιθώριο αποπληρωμής των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (Άρθρο 4), για όσους έχουν μπει σε ρύθμιση δόσεων, ώστε οι πολίτες να μην χάνουν τη ρύθμιση, την επόμενη μέρα από το πέρας της ημερομηνίας καταβολής της δόσης. 

Οι αλλαγές στο χρόνο αποπληρωμής των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι:

Α) Από 15.12.2015 έως 30.6.2016 ο οφειλέτης δεν χάνει τη ρύθμιση εφόσον εξοφλήσει τις οφειλές του εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Β) Από 1.7.2016 έως 31.12.2016 ο οφειλέτης δεν χάνει τη ρύθμιση εφόσον εξοφλήσει τις οφειλές του εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Γ) Από 1.1.2017 έως 31.12.2017 ο οφειλέτης δεν χάνει τη ρύθμιση εφόσον εξοφλήσει τις οφειλές του εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες, αλλά μόνο για μία φορά ανά εξάμηνο.

Δ) Από 1.1.2018, για να διατηρήσει κάποιος οφειλέτης τη ρύθμιση, βασική προϋπόθεση θα είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης διατηρεί τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εάν οι νέες οφειλές είναι σε αναστολή ή ρυθμίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αρκεί η αίτηση να έχει υποβληθεί πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Εφόσον οι νέες οφειλές, μαζί με αυτές που βρίσκονται εντός ρύθμισης, υπερβαίνουν συνολικά τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση θα χορηγείται στον οφειλέτη μόνο αν αυτός αποδεικνύει οικονομική αδυναμία καταβολής τους.

4)    Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας (Άρθρο 17) γίνονται με ξεκάθαρη κατεύθυνση τη δίκαιη αναδιανομή των υποχρεώσεων των πολιτών, ώστε να ελαφρυνθούν οι κάτοχοι οχημάτων, κατασκευής άνω των δέκα ετών, που έχουν χάσει αρκετή από την εμπορική τους αξία. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 15-60 Ευρώ ανά κλίμακα.
Παραμένει απαλλασσόμενη από τέλη κυκλοφορίας η κλίμακα των αυτοκινήτων που εκπέμπουν μέχρι 90 ρύπους. Η αύξηση με την οποία θα επιβαρυνθούν οι κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων, θα είναι ύψους από 0,08 μέχρι 0,32 ευρώ ανά ρύπο.
Συνολικα, το πληθος των οχηματων που θα εχουν μειωμενα τελη κυκλοφοριας, θα ειναι μεγαλυτερο απο αυτο των οχηματων που θα εχουν μια μικρη αυξηση.
                                                  
5)    Εισάγεται ειδικό τέλος 0,05 λεπτών του Ευρώ ανά στήλη, σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ από 1.1.2016. (Άρθρο 12)
Είναι ένα από τα ισοδύναμα που απαιτούνταν για να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Το τέλος στα τυχερά παιχνίδια δεν θα μειώσει το σύνολο των στηλών που συμπληρώνουν οι παίκτες τυχερών παιχνιδιών ανά έτος, οπότε δεν θα επιφέρει και μείωση στα έσοδα του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για ένα τέλος, μικρότερου δυνατού ύψους, που θα επιβαρύνει ελάχιστα τους παίκτες τυχερών παιγνίων και θα απαλλάξει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, από το βάρος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: