Χρειαζόμαστε και στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουμε και να νικήσουμε

Αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado, αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα, θα θέσει η Γερμανία στην διάθεση της Γαλλίας, στον αγώνα κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσαν οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.


Η φρεγάτα θα συμβάλει στην προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού θα τροφοδοτούν με καύσιμα γαλλικά μαχητικά εν πτήσει, προκειμένου να είναι εφικτές περισσότερες ώρες επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΙΚ, το Μέτωπο Υποστήριξης και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία. Είπαμε "ναι" στην στήριξη της Γαλλίας και η απόφαση εδράζεται απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι «το να διαθέσουμε αυτά που μπορούμε και τα οποία μπορούμε και πολιτικά να δικαιολογήσουμε» είναι και θέμα αξιοπιστίας.

«Χρειαζόμαστε και στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουμε και να νικήσουμε το ΙΚ. Αυτή η θηριωδία που δεν σέβεται τον άνθρωπο μπορεί κάποια στιγμή να πλήξει και εμάς. Η συμμετοχή της Γερμανίας περιλαμβάνει τρία συστατικά στοιχεία: προστασία, σημαντικές επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιμελητεία», δήλωσε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ άμεση ή έμμεση στρατιωτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγει η Γαλλία στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία, θα προσφέρουν οι 27 εταίροι της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Αποφάσισαν να προσφέρουν στήριξη στη Γαλλία, είτε υπό τη μορφή μια άμεσης υποστήριξης στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Συρία είτε υπό τη μορφή μιας έμμεσης υποστήριξης των επιχειρήσεών μας στο Λεβάντε είτε υποστηρίζοντας έμμεσα τις γαλλικές δυνάμεις σε άλλα μέτωπα όπου επιχειρούν» επισήμανε ο υπουργός, χωρίς πάντως να διευκρινίσει το είδος αυτής της βοήθειας. Προς το παρόν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 650 στρατιώτες στο Μάλι ενώ η Βρετανία έθεσε στη διάθεση των γαλλικών καταδιωκτικών την αεροπορική της βάση στην Κύπρο.