Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στις επικρίσεις για την ύφεση παρατηρώντας ότι η ύφεση πιθανόν να είναι και 0% στο τέλος του 2015 και συνδέοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης η οποία δεν κινείται με θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Ευ. Τσακαλώτος προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και του κατά πόσο χρειάζεται αλλαγές και να θέσουν αυτά τα ζητήματα στους ευρωπαίους συμμάχους τους.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε τις χώρες του Βορρά ότι με την πολιτική τους δεν βοηθούν την έξοδο της ευρωζώνης της κρίσης, αλλά αντίθετα λειτουργούν μόνο υπέρ του εαυτού τους, καθώς «θα ήταν πιο εύκολη η δουλειά μας αν είχαν κι αυτοί επεκτατική πολιτική». Ο Ευ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι οι προβλέψεις για την Ευρώπη μάλλον θα χειροτερεύσουν λόγω της προσφυγικής κρίσης παρατηρώντας ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει και την αλληλεγγύη στα οικονομικά που την έχει ανάγκη η χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει όσο μπορεί το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ενώ παρατήρησε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα έρθουν επενδύσεις μέσω του πακέτου Γιούνκερ. Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν άφησε ασχολίαστη την εμμονή των θεσμών να μην συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό οι προβλέψεις για έσοδα από την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνδέοντας αυτήν την στάση με τις προηγούμενες υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη.

Παπαγιάννης Κώστας-avgi.gr