Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών προτείνει ο Δ. Αβραμόπουλος - Ν. Τόσκας: Ασφάλεια με δημοκρατία


Συστηματικός έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα, καταγραφή στοιχείων επιβατών αεροπορικών εταιρειών και αυστηρότεροι κανόνες για την εμπορία και κατοχή των όπλων εντός Ε.Ε. είναι το τρίπτυχο της ευρωπαϊκής απάντησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Tη δημιουργία μια Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, θέλει ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να συνδυαστεί «η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη» εξέφρασεο Υπ. Προ.Πο., ενώ στο πλαίσιο της τρέχουσας «μεταναστευτικής κρίσης» τα κράτη - μέλη αποφάσισαν επίσης χθες να γίνεται συστηματική καταγραφή.

Ειδικότερα, το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα των γαλλικών αρχών αποφάσισε την «άμεση» εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Eυρωπαϊκής Ένωσης που θα περιλαμβάνουν και αυτούς που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν μετά τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου για την «αναθεώρηση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν» ώστε να προβλέπει «συστηματικούς ελέγχους των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης βιομετρικών στοιχείων».

Βάσεις δεδομένων για όλους

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ, εξήγησε πως έτσι θα μπορούν οι συνοροφύλακες να συμβουλεύονται εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, που σχετίζονται με την τρομοκρατία -όπως είναι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)- για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, Ευρωπαίους υπηκόους και μη.

Ν. Τόσκας: Ασφάλεια με δημοκρατία

Τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να συνδυαστεί «η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη» εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο χθεσινό Συμβούλιο. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αισθάνονται ασφαλέστεροι οι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά χωρίς να διαταραχθεί το δημοκρατικό πλαίσιο, το πλαισιο των θεσμών και του πολιτισμού μας» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη δημιούργια ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) -το οποίο έχει «κολλήσει» αρκετό καιρό στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές εγείρουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων-, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν να επισπευσθεί επειγόντως η διαδικασία. «Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Ετιέν Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε χθες από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών. «Το PNR είναι απαραίτητο εργαλείο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία» τόνισε ο Γάλλος υπουργός. Το PNR μαζί με τη βάση δεδομένων Σένγκεν θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Γαλλία: Εσωτερικοί έλεγχοι για "όσο χρειαστεί"

Αναφορικά με τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με τη Γαλλία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε πως το Παρίσι αποφάσισε να τους διατηρήσει όσο υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας. «Είναι ζήτημα ασφάλειας για τους Γάλλους πολίτες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Καζνέβ.

Σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, ο περιορισμός των οποίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούσε επίσης γαλλικό αίτημα, το χθεσινό Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εμπορία και την κατοχή πυροβόλων όπλων εντός Ε.Ε.

Προσφυγική κρίση και τρομοκρατία

Στο πλαίσιο της τρέχουσας «μεταναστευτικής κρίσης» τα κράτη - μέλη αποφάσισαν επίσης χθες να γίνεται συστηματική καταγραφή -συμπεριλαμβανομένης της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων- και ταυτοποίηση έναντι όλων των σχετικών με την τρομοκρατία βάσεων δεδομένων, όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν είτε αυτοί είναι μετανάστες είτε αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα λεγόμενα hotspots θα εξοπλιστούν με την αντίστοιχη τεχνολογία και θα προχωράνε σε ακόμα πιο ενδελεχείς ελέγχους με την υποστήριξη της Frontex αλλά και της Europol. Ο Γάλλος υπουργός προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και αυτό -είπε- θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών προτείνει ο Δ. Αβραμόπουλος

Tη δημιουργία μια Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, η οποία ωστόσο δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μια ιδέα. Μια 'ιδανική' ιδέα» δήλωσε ο ίδιος μετά τη λήξη του Συμβουλίου, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ένωσης για ενίσχυση της ασφάλειας», χωρίς ωστόσο να έχει «τεθεί ακόμα στο τραπέζι».

Χριστίνα Βασιλάκη-avgi.gr