ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Συγκίνησε ο Τάσος Παπούλιας στο βιβλίο Αποστολόπουλου



Στο βήμα της εκδήλωσης αριστερά διακρίνεται ο πρώτος πρόεδρος του ΣΔΥΠ, Νικ. Γεωργίου. Στο προεδρείο από αριστερά είναι οι Γιωργος Μόσχος, Μαρία Κυριακοπούλου, ο συγγραφέας Κίμωνας Αποστολόπουλος κια ο παρουσιαστής Παν. Θεοδωρακόπουλος.


«Πάτρα και Λαϊκός Μαζικός Αθλητισμός» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Αγορά Αργύρη, με την παρουσία πλήθους αθλουμένων


Τάσος Παπούλιας, μαραθωνοδρόμος ΑΜΕΑ
Την Δευτέρα της 2 Νοεμβρίου 2015, το απόγευμα, στην Αγορά Αργύρη, η Λέσχη ΦΑΕΘΩΝ παρουσίασε με επιτυχία στην κατάμεστη αθλουμένων και φίλων το βιβλίο του μέλους της Κίμωνα Αποστολόπουλου «Πάτρα και Λαϊκός Μαζικός Αθλητισμός». Αυτοέκδοση αφιερωμένη στον Παγ. Αποστολόπουλος, παίχτη της Παναχαϊκής και της Νίκης Πατρών, πατέρα του συγγραφέα, ιδρυτή του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Πατρών.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του αθλητή μαραθωνοδρόμου ΑΜΕΑ, Τάσου Παπούλια, που από 20ετής υπέστη αναπηρία ως ποδοσφαιριστής και μετά από επίπονες προσπάθειες χρόνων, σήμερα είναι διακεκριμένος αθλητής των μαραθωνίων δρόμων! 

Για το βιβλίο μίλησαν μέλη της Λέσχης ΦΑΕΘΩΝ και φίλοι περιπατητές, ενώ χαιρέτησαν παλιές δόξες του Αθλητισμού, ευρισκόμενοι σήμερα στο στάδιο της τρίτης ηλικίας.

Την παρουσίασή του βιβλίου έκανε η περιπατητής Μαρία Κυριακοπούλου, πρώην βουλευτής, μέλος της Λέσχης ΦΑΕΘΩΝ και χαιρέτησαν δρομείς και περιπατητές φίλοι από αδελφούς χώρους. 

Ο υπερογδοντάχρονος παλιός δρομέας Παν. Σουβαλιώτης αρθρογράφος, με επιστολή του προς τους παρισταμένους, κοινοποίησε πρόβλημα υγείας, που τον υποχρέωσε να μην παραστεί. Αλλά έδωσε την υπόσχεση πως: «όταν γίνω καλά θα σας πάρω στο κυνήγι».

Ακόμη ο Νίκος Γεωργίου επίτιμος πρόεδρος του ΣΔΥΠ, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του ΣΔΥΠ και ο Γιώργος Μόσχος, δρομέας και συγγραφέας, μίλησε για τις συνθήκες που ώθησαν στην ανάπτυξη του Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού.

Από την πλευρά του ο Παν. Μεντζελόπουλος βετεράνος στίβου, ειρηνοδρόμος, προέτρεψε τους παρισταμένους να αξιοποιήσουν το λαϊκό μαζικό αθλητισμό  για την ευεξία της υγείας τους και για την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρωταθλητής στίβου Παν. Θεοδωρακόπουλος, μέλος του ΦΑΕΘΩΝ, που τόνισε πως παρίσταται με την παλιά αθλητική του ιδιότητα.

Παρντες ήσαν ο βουλευτής Αχαΐας από το Ποτάμι Ιάσων Φωτήλας, ο παλιός αθλητής Τάκης Γεωργακόπουλος εκ μέρους της Αθλητικής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Ηλία Γρηγόρη, γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου  Πατρέων και πλήθος προσωπικοτήτων του αθλητικού χώρου.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά πρώτου προέδρου του ΣΔΥΠ Νίκου Γεωργίου ατους πρωτοπόρους του Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού:  

Ν. Γεωργίου, πρώτος πρόεδρος του ΣΔΥΠ.
«Την ιδέα την έδωσε ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, ένας ακούραστος εργάτης του αθλητισμού και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Είναι προπονητής στίβου, έχει αναδείξει πρωταθλητές Ελλάδας, βαλκανιονίκες και τόσα άλλα. Για να γράψει κανείς για το Γιώργο δεν αρκεί ένα πολυσέλιδο βιβλίο. Δίδαξε τον τρόπο της άθλησης  και στάθηκε ακούραστα στο πλευρό του συλλόγου, γι’ αυτό οι Πατρινοί του χρωστάμε πολλά. Έτσι γεννήθηκε το 1981 ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πάτρας. Μετά την αναγνώριση του καταστατικού έγινα ο πρώτος πρόεδρος, αντιπρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Κίττας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και γραμματέας ο Δημήτρης Κουρέτας μετέπειτα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας, ταμίας ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, υπήρξε ένα μέλος ακόμη του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι.

Διοργανώσαμε τον πρώτο λαϊκό αγώνα. Τον ονομάσαμε «Γύρο της Πάτρας», απόστασης 7.500 μ. Ήταν για κάθε ηλικία και φύλο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που μας ξάφνιασε δυόμιση χιλιάδες κόσμος συγκεντρωθήκαμε κι έτσι διαπιστώσαμε ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την διάδοση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Εκεί καταλάβαμε ότι γράφαμε ιστορία. Από τότε καθιερώσαμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε αυτόν τον αγώνα, με την ονομασία, «Λαϊκός αγώνας δρόμου ο “Γύρος της Πάτρας”».

Και ο Γιώργος Μόσχος, συμπλήρωσε:

Γιώργος Μόσχος.
«Στην πόλη μας τις ανάγκες λαϊκής άθλησης τις κάλυψε ένα άτυπο σχήμα αθλούμενων με τις ρακέτες της Πλαζ, ενώ η ιδέα για τη συγκρότηση οργανωμένου λαϊκού αθλητικού σχήματος  ξεκινάει  από το Γιώργο Μιχαλόπουλο, καθώς έχω ακούσει εκ των υστέρων, καθότι την εποχή εκείνη ήμουν εργαζόμενος στον Τύπο της Αθήνας.

Από κει και έπειτα εκλέγεται ο πρώτος πρόεδρος Νίκος Γεωργίου, γίνονται λαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρη συμμετοχή, ακολουθεί ο επόμενος πρόεδρος Γιώργος Αντύπας, φωτεινό μυαλό που δίνει ώθηση και πανελλήνια αναγνώριση στο Σύλλογο των Δρομέων.

Κι ενώ οι λαϊκοί δρομείς αυξάνονται και οι εκδηλώσεις πληθύνονται, φτάνουμε στο τέλος της 10ετίας του ’90 όπου διαπιστώνονται σημάδια υποχώρησης. Ωστόσο το διάβα τους για 30 χρόνια στην Πάτρα, έχει αφήσει το στίγμα του. Γεννιούνται και νέοι σύλλογοι δρομέων, πάντα στο πνεύμα του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. 

Μετά τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου προς δήμους και κοινότητες με σκοπό την ενίσχυση δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, στερεύουν και μαζί τους και τα λαϊκά αθλητικά δρώμενα.

Η επιδείνωση έρχεται με την δυσπραγία των μνημονιακών χρόνων  και το ερώτημα που ανέκυπτε ήταν μα που είναι οι αθλητές του λαϊκού μαζικού αθλητισμού; Που είναι οι θεμελιωτές του; Αυτά και άλλα ερωτήματα ήταν που γέννησαν την ανάγκη έκδοσης αυτού του βιβλίου, που πραγματικά είναι κόσμημα και ιστορική αθλητική μνήμη η τοποθέτησή του στη βιβλιοθήκη μας».

Και αφού ακολούθησε πλήθος χαιρετισμών, κλείνοντας την εκδήλωση μίλησε ο συγγραφέας Κίμων Αποστολόπουλος και μεταξύ άλλων τόνισε: 

Κίμωνας Αποστολόπουλος, συγγραφέας.
«Ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει ιστορικά τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. 

Όταν ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός εκφράζεται με το "ευ αγωνίζεσθε" και ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα που παρέχεται σε όλους τούς πολίτες ελεύθερα τότε η κοινωνία αυτή προοδεύει.

Αντίθετα, όταν ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός υποχωρεί και ο αθλούμενος πολίτης παθητικοποιείται και μετατρέπεται σε οπαδό και ιδιώτη - καταναλωτή τότε η κοινωνία αυτή αποδομείται και παρακμάζει.

Τα άτομα, συχνά, λένε ότι δεν βρίσκουν χρόνο για να γυμναστούν. Ελεύθερος χρόνος υπάρχει αλλά δύσκολα κανείς τον εντοπίζει, και κυρίως δεν ορίζει τις προτεραιότητές του. Τα άτομα πρέπει να αντιληφθούν πόσες εναλλακτικές δραστηριότητες υπάρχουν».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν μεταξύ πολλών άλλων οι: Ειρήνη Αντύπα, χήρα του αείμνηστου προέδρου του ΣΔΥΠ Γιώργου Αντύπα. Τάκης Πετρόπουλος, βοηθός δημάρχου σε θέματα αθλητισμού. Δημ. Παπανικολάου πρόεδρος συνδ. Διαιτητών. Σοφία Ρήγα, πρωταθλήτρια γυναικών Μαραθωνίου Αθήνας. Γ. Αγγελόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας. Γ. Βασιλακοπούλος από την ΟΙΚΙΠΑ. Ελένη Παναγιωτοπούλου πρόεδρος του ΣΔΥΠ. Δημ. Κανελλόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒΑΣ. Β. Παπαδόπουλος πρόεδρος του συλλόγου Ρίου και πλήθος άλλων. 












Δεν υπάρχουν σχόλια: