"Η απόλυση υπό όρους κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας συνιστά διεθνή ανθρωπιστική επιταγή" - Απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης στο Ποτάμι


Την πόρτα του ανακριτή πέρασε  πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πριν καν κλείσει ένα 24ωρο από την αποφυλάκισή του μετά από σχετική αίτησή του με την οποία έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.


Αυτή τη φορά ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογήθηκε στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς για την «τρύπα» ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς την έκδοση ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογήθηκε με υπόμνημα και αρνήθηκε και πάλι τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και κατάδικος για την υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε δημοτικοί υπάλληλοι. Με εξαίρεση μία υπάλληλο, όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη απολογηθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το ίδιο συνέβη και χθες με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, αφού μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Μόλις ολοκληρωθεί τα στάδιο της ανάκρισης γι' αυτήν την υπόθεση, η σχετική δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα υποβάλει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Το Συμβούλιο στη συνέχεια με βούλευμά του θα αποφανθεί αν οι εμπλεκόμενοι παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη.

Δήλωση Ν. Παρασκευόπουλου

Απάντηση στην επικριτική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει ότι "παρά το ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να επιδείξει το Ποτάμι σπεύδει να εκμεταλλευτεί παλαιοκομματικά την έκδοση ενός δικαστικού βουλεύματος και να εκφράσει τις πιο λαϊκίστικες αντιλήψεις για το σωφρονιστικό σύστημα. Η απόλυση υπό όρους κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας (πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) μετά την έκτιση μέρους της ποινής τους συνιστά διεθνή ανθρωπιστική επιταγή".

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι με ανακοίνωσή του είχε χαρακτηρίσει την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου ως "άλλη μια μεγάλη επίδοση του κ. Παρασκευόπουλου και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θα ζήλευαν ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες με ανύπαρκτα συστήματα Δικαιοσύνης".