Αυτή η κυβέρνηση αγγίζει ζητήματα που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν

Ριζοσπαστικά μέτρα που θα αλλάξουν την ελληνική οικονομία και που δεν έχουν εφαρμοστεί από καμία προηγούμενη κυβέρνηση υποσχέθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας.


«Η συμφωνία έχει ένα πλαίσιο, κάποια σημεία προϋπήρχαν, άλλα δεν υπήρχαν ενώ έπρεπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την πολυπόθητη ανατροπή. Για παράδειγμα, η προσπάθεια που γίνεται για τις πρόωρες συντάξεις, οι προηγούμενες κυβερνήσεις διακρίνονταν από ένα φοβικό σύνδρομο το οποίο δεν διακρίνει αυτή την κυβέρνηση που αγγίζει αυτό το θέμα. Αυτή η κυβέρνηση αγγίζει ζητήματα που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Δεύτερο παράδειγμα η εξοικονόμηση 200 εκατ., ένας νόμος που έχει σχέση με τα οδοιπορικά των υπαλλήλων. Τα πολλά μικρά πράγματα κάνουν ένα πολύ μεγάλο, χρειάζεται να υπάρχει μια άλλη κουλτούρα, που να οδηγεί στην ανατροπή μιας κατάστασης που μας έφτασε εδώ που μας έφτασε», είπε ο Δημ. Μάρδας μιλώντας σήμερα στο "Κόκκινο" για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές που θα απαλύνουν αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
"Από σήμερα επεξεργαζόμαστε και κλείνουμε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους αγρότες δίνουμε διέξοδο με δύο πράγματα, την φορολογία 26% για το 2017, και σε ότι αφορά τον προσανατολισμό της γεωργίας. Με τους αγρότες θα δώσουμε μία άλλη ρότα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν το έχει κάνει ποτέ.

Θα δοθούν κίνητρα και θα διακριθούν οι αγρότες οι πραγματικοί από αυτούς που κάνουν περιστασιακά αυτή την εργασία. Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, θα απαλύνουμε το βάρος του 26% και θα δώσουμε έναν προσανατολισμό στη γεωργία προς άλλες κατευθύνσεις.
Οι προηγούμενοι έδιναν επιδοτήσεις, μοίραζαν χρήματα χωρίς να ελέγχουν ποιος και γιατί τα παίρνει, και χωρίς να προχωρούν σε νέες καλλιέργειες. Αυτή είναι μια παλιά κουλτούρα, αναπτύξαμε μία κατά φαντασία αγροτική παραγωγή που δεν υπάρχει.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της φορολογίας, υπάρχουν προτάσεις υπέρ τους. 116 προτάσεις που δεν συνεπάγονται χρήματα και θα απαλύνει βάρη που συνδέονται με τις μμε και θα δώσουν μία άλλη προοπτική."

Αναφερόμενος στις δυνατότητες της συμφωνίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σημείωσε:
"Το πλαίσιο της συμφωνίας θα το σεβαστούμε αλλά αυτό το πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς με άλλο τρόπο και να εισάγεις μέτρα που να απαλύνουν τα βάρη των επιχειρήσεων και των πολιτών. Για παράδειγμα, υπάρχουν στη χώρα γαίες καταπατημένες, δημόσιες, πριν το 1960,  κι αυτές παιδεύουν από παππούδες μέχρι παιδιά. Μία ρύθμιση που θα βάζει τάξη αυτή την ιστορία και θα οδηγήσει στην πληρωμή της όποιας παράβασης, που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και να κλείσουν υποθέσεις 50 ετών, αυτό θα  φέρει πολλά χρήματα στη χώρα.

Άλλο παράδειγμα το μαύρο χρήμα που βρίσκεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θέλουν αρκετοί να το ασπρίσουν και να πληρώσουν τους φόρους τους για να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν. Από αυτά τα χρήματα, προβλέπει η συμφωνία, ότι το 30% θα πάνε στα χρέη και το 70% για τις ανάγκες της χώρας".

"Θα αλλάξουμε τη ρότα της ελληνικής οικονομίας με ριζοσπαστικά μέτρα που δεν εφάρμοσε καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσιαστική μας διαφορά με το παρελθόν. Αρκεί να γίνει αυτή η ανατροπή που έχουμε υποσχεθεί και να θέσουμε επί τάπητος το ταχύτερο δυνατόν", πρόσθεσε.
Τέλος, για το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής είπε πως "όσον αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων, είμαστε έτοιμοι εδώ και 3 μήνες, περιμένουμε να ψηφιστούν, δεν έχει προχωρήσει το νομοθετικό έργο λόγω φόρτου εργασίας με την διαπραγμάτευση", ενώ για το λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ υπενθύμισε πως έχει ετοιμάσει το σχετικό νόμο ο Παναγιώτης Νικολούδης.