Άνετη επικράτηση του
ΣΥΡΙΖΑ «εάν μπορέσει να διατυπώσει τον οδικό του χάρτη διαχείρισης της
σημερινής κατάστασης και των σημερινών ασφυκτικών ταξικών, κοινωνικών
συσχετισμών υπέρ των λαϊκών τάξεων» διαπιστώνει ο Χριστόφ. Βερναρδάκης
Ανετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ «εάν μπορέσει να διατυπώσει τον οδικό του χάρτη διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και των σημερινών ασφυκτικών ταξικών, κοινωνικών συσχετισμών υπέρ των λαϊκών τάξεων», προβλέπει ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημόσια διοίκηση που περιμένουν το άνοιγμα της Βουλής, τη νομοθετική ρύθμιση για τους αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, τις 4.500 επικείμενες προσλήψεις στην Υγεία και τις υπηρεσίες που θα παρέχει το νέο ηλεκτρονικό ΚΕΠ που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.
• Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατάργησε μνημονιακές διατάξεις ήταν ο «Εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης». Πυρήνας του η επιστροφή απολυμένων και «διαθέσιμων» υπαλλήλων στην εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μια σημαντική προεκλογική του δέσμευση, είχε υποσχεθεί όμως σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι μέρος των δεσμεύσεών του, πιστεύετε, υλοποιήθηκε; Παραμένουν πολλαπλά τα αιτήματα των εργαζομένων και οι αδικίες που ζητούν να αποκατασταθούν...
Οντως με το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αποκαταστάθηκε ένα σημαντικό μέρος των αδικιών. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλές αδικίες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, όπως και πολλά δίκαια αιτήματα που δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και που θα ικανοποιηθούν παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με τους επιτυχόντες αδιόριστους του ΑΣΕΠ του 1998:
Εχουν ένα δικαίωμα που δεν το σεβάστηκε ποτέ το κράτος, με αντισυνταγματικό τρόπο. Θα προβούμε σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τους εντάσσει στο Δημόσιο κατά προτεραιότητα και ανάλογα με την ειδικότητά τους και τις υπάρχουσες ανάγκες του Δημοσίου. Επίσης, υπάρχουν χρόνια αιτήματα αποσπάσεων, μετατάξεων και μεγάλες ανάγκες στο κομμάτι της Υγείας, τα οποία τα προχωρήσαμε. Ετσι, προβλέπεται στο επόμενο διάστημα να έχουμε 4.500 ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων στη δημόσια Υγεία, από νοσηλευτές και γιατρούς έως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό.
Προφανώς δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Μέχρι το τέλος του 2016 θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες. Ηταν μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδος αυτή, εν μέσω διαπραγμάτευσης, και παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα όσα έγινα στον τομέα αυτό.
• Οι πολιτικές εξελίξεις «παγώνουν» και την πορεία του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων. Σχεδιάζατε αλλαγές ή προσθήκες σε κάποιες διατάξεις;
Εννοείται. Σχεδιάζουμε αλλαγές έχοντας βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου. Πάνω σε αυτό έχουν γίνει διορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις εργαζομένων, φορέων και εμπειρογνωμόνων ειδικών στη διοίκηση. Με το νομοσχέδιο αυτό θα προχωρήσουμε και στη ριζική θεσμική διοικητική μεταρρύθμιση που είναι η συγκρότηση ενός μητρώου δημοσίων υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα. Μέσα από αυτή θα προκύπτει πλέον η στελέχωση όλου του Δημοσίου, όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου κοκ., και βεβαίως ο στόχος είναι να φτάσει μέχρι και την ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων. Προφανώς, μέσα από μια διαδικασία αξιοκρατική και ουδέτερη. Με τη νέα Βουλή, θα τεθούν σε διαβούλευση τόσο το μητρώο υπαλλήλων όσο και το σύστημα αξιολόγησης.
• Μεταφέρω λόγια του πρωθυπουργού από την τελευταία του συνέντευξη: «Μια κοινή υπουργική απόφαση για να πάει από το ένα υπουργείο στο άλλο και να υλοποιηθεί, πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Ενας δήμος για να φτιάξει ένα έργο πρέπει να πάρει υπογραφές από τέσσερα υπουργεία». Εκανε επίσης λόγο για «συνήθεια στο πελατειακό κράτος». Εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσουμε έναν πολίτη που να υποστηρίξει ότι έγινε κάτι για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής το τελευταίο 7μηνο. Ποια είναι η άποψή σας;
Για τη γραφειοκρατία έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά υποδομής, η οποία βεβαίως θα συνεχιστεί με πολύ πιο έντονο τρόπο. Θα πρέπει να απλοποιηθούν μια σειρά από διοικητικές διαδικασίες. Είναι έτοιμο να γίνει και θα γίνει. Στο κομμάτι των αποσπάσεων, υπάρχουν υποθέσεις που χρονίζουν στο Δημόσιο δύο, τρία και τέσσερα χρόνια. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην υποστελέχωση και αφ’ ετέρου στα κενά του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ύπαρξη ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, η μη διάδοση της ψηφιακής υπογραφής κ.ά. Σε σχέση με τους πολίτες αυτό το οποίο έχει προετοιμαστεί και θα το παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ, είναι το ηλεκτρονικό ΚΕΠ του συστήματος ΕΡΜΗΣ, όπου ο πολίτης θα μπορεί να αναζητά από τον υπολογιστή του μια σειρά από έγγραφα. Υπάρχουν 50 δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να τα αναζητά αυτοστιγμεί και να τα τυπώνει. Υπάρχει και μια σειρά από άλλα 150-160 δικαιολογητικά τα οποία μπορεί να αναζητά και να έρχονται στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ύστερα από 2-3 ημέρες.
Επίσης, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τη διαδικασία κατάργησης πάρα πολλών παραβόλων, τα οποία φέρουν τεράστιο διοικητικό και οικονομικό βάρος. Αυτά έχουν ήδη προετοιμαστεί.
• Ως πολιτικός επιστήμονας, πώς βλέπετε να αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά το πλήθος αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες τάσεις βλέπετε να διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα;
Είναι νωρίς ακόμα για τις τάσεις. Θα έχουμε μια μεγάλη ποιοτικά προεκλογική περίοδο. Θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ρευστότητα επιλογών. Θα κερδίσει αυτός ο οποίος θα δώσει με φερέγγυο τρόπο ένα μείγμα σταθερότητας, αλλαγής και ανανέωσης πολιτικού προσωπικού και πολιτικών κατευθύνσεων.
Θα κερδίσει όποιος βάλει μια ατζέντα συνεκτική και καθαρή. Από αυτή την άποψη, τα παλιά συστημικά πολιτικά κόμματα δεν θα πάνε καλά. Ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή θα έχουν μείωση, ανάλογα και με τον εσωτερικό τους ανταγωνισμό. Μου φαίνεται λογικό να υπάρξει επίσης και μεγάλη αποχή, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θα περιμένει να δει τις εξελίξεις. Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε η αποχή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές άνετα εάν μπορέσει να διατυπώσει τον οδικό του χάρτη διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και των σημερινών ασφυκτικών ταξικών, κοινωνικών συσχετισμών υπέρ των λαϊκών τάξεων. Εχει μια ευκαιρία πολύ σημαντική, αλλά αυτό βεβαίως απαιτεί άσκηση υψηλής πολιτικής εκ μέρους του. Και έχω επίσης την εντύπωση ότι η αποχώρηση των συντρόφων μας δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας, για λόγους που δεν είναι της ώρας να τους εξηγήσουμε. Και δυστυχώς βλέπω να κινείται στα σημερινά επίπεδα και λίγο ανοδικά η επιρροή της Χρυσής Αυγής.
Στέργιος Ζιαμπάκας - efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου