"Σκόπιμη επίθεση στην ελευθεροτυπία" στην Αίγυπτο

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου που καταδίκασε σήμερα σε τριετή φυλάκιση τρεις δημοσιογράφους του, χαρακτηρίζοντάς την "σκανδαλώδη και απεχθή".


"Μόλις δημοσιευτούν τα πρακτικά από το δικαστήριο θα έχουμε στη διάθεσή μας 60 ημέρες για να καταθέσουμε έφεση, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε", είπε ο Φάραχ αλ Μούφτα, ένας εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα του Κατάρ.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Αυστραλού δημοσιογράφου Πίτερ Γκρέστε, του Καναδού Μοχάμεντ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, το κανάλι σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση "σκόπιμη επίθεση στην ελευθεροτυπία" και "πολιτική υπόθεση", ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να απελευθερωθούν οι τρεις εργαζόμενοι.

"Είναι μια μαύρη μέρα για την αιγυπτιακή δικαιοσύνη. Αντί να υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, υπονόμευσε την ίδια την ανεξαρτησία της (δικαιοσύνης)", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του αγγλόφωνου τμήματος, ο Τζάιλς Τρεντλ.

Από τους τρεις δημοσιογράφους μόνο οι δύο ήταν παρόντες στη δίκη αφού ο Γκρέστε απελάθηκε στην Αυστραλία τον περασμένο Φεβρουάριο με προεδρικό διάταγμα. Κρίθηκαν ένοχοι όλοι τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 7 και 10 ετών με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους στήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οργάνωση από την οποία προήλθε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ίδιος ο Γκρέστε χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την ποινή των τριών ετών που του επιβλήθηκε. "Δεν κάναμε τίποτα κακό. Η εισαγγελία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι διαπράξαμε κάποιο έγκλημα και το να καταδικαστούμε σαν τρομοκράτες χωρίς καμία υλική απόδειξη είναι ειλικρινά σκανδαλώδες" είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό κανάλι ABC.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλια Μπίσοπ δήλωσε "κατάπληκτη" από την απόφαση του δικαστηρίου ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λιν Γιέλιτς, ζήτησε "την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση" του Μοχάμεντ Φάχμι. Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζον Μπερντ είχε μεταβεί στο Κάιρο με στόχο να επιτύχει την απελευθέρωση του Φάχμι. Ωστόσο ο υπουργός παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λίγες εβδομάδες αργότερα. Οι προξενικές αρχές του Καναδά συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στον Φάχμι, διαβεβαίωσε η Γιέλιτς.

Την "ανησυχία" τους για τις καταδίκες εξέφρασαν επίσης το Λονδίνο και η Χάγη. Στην πρώτη δίκη, οι τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα δικάζονταν ταυτόχρονα με δύο Βρετανούς και μια Ολλανδή οι οποίοι πρόλαβαν να φύγουν από την Αίγυπτο και καταδικάστηκαν ερήμην. "Ανησυχώ βαθύτατα για τις καταδίκες σε βάρος δημοσιογράφων στην Αίγυπτο" ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τομπάιας Έλγουντ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους" αλλά και να βρουν μια λύση για τους υπόλοιπους τρεις που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως ερήμην και δεν ήταν κατηγορούμενοι σε αυτήν τη δίκη.

ΑΜΠΕ