Ανύπαρκτες οι νόμιμες οδοί πρόβασης *Φράχτες που ανεβάζουν το κασέ των διακινητών και εξυπηρετούν τις εκλογικές σκοπιμότητες και τον θάνατο

Οι πιο μαύρες προβλέψεις των κατακριτών της πολιτικής της Ευρώπης - Φρούριο και των φραψτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο μέρα με τη μέρα, καθώς μόνο σε μία εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών -στην πλειονότητά τους- προσφύγων στα σύνορα της Ε.Ε. είναι τριψήφιος!


Η κατάσταση μάλιστα που διαμορφώνεται είναι τέτοια, που την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία αναγκάστηκε πια να αναστείλει στην πράξη τη συνθήκη του Δουβλίνου για τους Σύρους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, η Γερμανία βλέπει ξανά το αυγό του φιδιού να επωάζεται στις διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, στα καμένα κέντρα υποδοχής τους, στις επιθέσεις ακροδεξιών κατά όσων θεωρούν παρείσακτους αλλά και στις αποδοκιμασίες τους εναντίον τής καγκελαρίου Μέρκελ που επισκέφθηκε κατάλυμα προσφύγων στο Χάιντεναου.

Καταστολή, ανυπαρξία νόμιμων οδών για την προσφυγιά και η ανθρωπιστική βίζα

Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν τη ρητορική περί αναγκαίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης και τις υποσχέσεις για έκτακτες χρηματοδοτήσεις μερικών εκατομμυρίων στις χώρες που "πλήττονται" από το πέρασμα ή τη διαμονή των προσφύγων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τέτοια που όλα αυτά φαντάζουν ψίχουλα ή χρήματα που θα φτάσουν είτε όχι εγκαίρως, είτε θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένης της μη σοβαρής αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια εκτοπισμένων ανθρώπων από τις εστίες τους που φτάνουν πια -αν δεν ξεπερνούν- τον αριθμό των εκτοπισμένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως παραδέχθηκε μάλιστα και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν. 

Η Ε.Ε. και οι ηγέτες της εμμένουν ακόμα στην κατασταλτική πολιτική -θυμίζουμε τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής, με τους βομβαρδισμούς των διακινητών και ένα άτολμο, ανεπαρκές και αβέβαιο ως προς την εφαρμογή του σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων-, παραβλέποντας την άμεση ανάγκη ύπαρξης νόμιμων οδών πρόσβασης των προσφύγων στην Ε.Ε. Η ύπαρξη μάλιστα αυτών των οδών θα ήταν ίσως το αποφασιστικότερο χτύπημα στους διακινητές και στα διεθνή κυκλώματα διαφθοράς και εγκληματικότητας που πραγματικά θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο είτε από πόλεμο, είτε από φτώχεια.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 4.089.023 είναι οι Σύροι πρόσφυγες εκτός Συρίας, εκ των οποίων περίπου τα δύο εκατομμύρια βρίσκονται στην Τουρκία και οι υπόλοιποι μοιράζονται σε Λίβανο (1.113.941), Ιορδανία (629.245) αλλά και στο Ερμπίλ και το Ντουχόκ του Ιράκ (250.408).

Κάπως έτσι και με τη συνείδηση πια ότι η συνθήκη του Δουβλίνου καταρρέει στην πράξη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Corriere della Serra" ζητούσε τη δημιουργία νόμιμων ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την ίση κατανομή των μεταναστών ανάμεσα σε όλες τις χώρες - μέλη της Ένωσης, παραδεχόμενος ότι δεν μπορούν να εφαρμόζονται κανόνες, όπως η Συνθήκη του Δουβλίνου, οι οποίοι εγκρίθηκαν και επινοήθηκαν πριν από 25 χρόνια, ενώ στο μεταξύ το μεταναστευτικό, ως φαινόμενο, έχει υποστεί βαθύτατες αλλαγές.

Η βουλευτής του Die Linke, Ανέτε Γκροτ, που επισκέφτηκε την Ειδομενή, επισήμανε την ανάγκη να καταργηθεί το Δουβλίνο και να υιοθετηθεί "ανθρωπιστική βίζα" για να αποφεύγεται το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, αλλά και να μη συντηρούνται και θησαυρίζουν τα κυκλώματα των διακινητών, άποψη την οποία εξέφρασε και η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μανιφέστο".

"Παντού συρματοπλέγματα, μα, αλήθεια, ποιος πιστεύει πώς με τα φράγματα κρατά την ώσμωση του κόσμους"*

Από την άλλη, η Ουγγαρία, από όπου οι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Αυστρία και να προχωρήσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σπεύδει να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβριο τον φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των προσφύγων. Όμως ο φράχτης αυτός δεν είναι ο μοναδικός που έχει στηθεί στην Ευρώπη - Φρούριο των τελευταίων χρόνων, ούτε φαίνεται πως θα είναι και ο τελευταίος. Μέσα στο 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο φράχτης της Βουλγαρίας και η επέκταση στο Καλέ, ενώ νέοι φράχτες ετοιμάζονται μέχρι το 2018, σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", στα σύνορα της Ουκρανίας και της Εσθονίας με τη Ρωσία.

"Η άποψή μας για τον τοίχο που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί μια έμμεση επιδότηση για τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να παρακάμψουν τον φράχτη" δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για τον φράχτη της Ουγγαρίας.

"Διάφορες χώρες το κάνουν αυτό όλη την ώρα για να ευχαριστήσουν το εκλογικό τους σώμα στο εσωτερικό. Φαίνεται σκληρό, φαίνεται προνοητικό, μοιάζει σαν να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κόσμου ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί. Χτίζουν, λοιπόν, έναν φράχτη. Έχουμε εμπειρία δεκαετιών που δείχνει πως αυτό δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα, όπως νομίζουν" πρόσθεσε, θυμίζοντάς μας τον δικό μας φράχτη, που ολοκληρώθηκε το 2012 και είχε ξεκινήσει υπό υπουργίας Χρ. Παπουτσή.

Ποια ήταν τα εγχώρια αποτελέσματα; Οι προσφυγικές πια ροές περνούν από την Τουρκία στα νησιά με τα γνωστά αποτελέσματα, τόσο επί των νησιών αλλά και επί των θανάτων - πνιγμών. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο κέντρο που έστηναν στο φυλάκιο του Έβρου δεν είχε τελικά τον ρόλο που θα έπρεπε, δεδομένου ότι πλέον οι νεοεισερχόμενοι είναι πολύ λιγότεροι της αρχικής πρόβλεψης για τη λειτουργία του μετά τον φράχτη.

Μεσόγειος: Μια θάλασσα θρήνου

Και το κόστος του επικίνδυνου ταξιδιού προς τη Δύση; Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχισαν φέτος τη Μεσόγειο έχει πλέον ξεπεράσει τις 300.000, από τους οποίους σχεδόν 200.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 110.000 στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι το 2014 219.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Υ.Α. εκτιμά ότι περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Στον συνολικό αριθμό των νεκρών δεν περιλαμβάνεται η τραγωδία έξω από τη Λιβύη, όπου ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, την περασμένη Πέμπτη. Την περασμένη χρονιά περίπου 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στη Μεσόγειο.

Η προηγούμενη εβδομάδα, θυμίζουμε, συνοδεύτηκε από τους δεκάδες θανάτους προσφύγων από ασφυξία σε φορτηγό με ουγγρικές πινακίδες στην Αυστρία αλλά και στο αμπάρι πλοίου ανοιχτά της Λιβυής, χωρίς να υπολογίζουμε τους 200 αγνοούμενους της Πέμπτης, εφτά μίλια έξω από το λιμάνι της Ζβάρα της Λιβυής.

«Δεν θέλαμε να κατεβούμε εκεί κάτω, αλλά μας χτύπησαν με ξύλα και μας ανάγκασαν να κατέβουμε. Δεν υπήρχε καθόλου αέρας, οπότε προσπαθούσαμε να ανεβούμε πάλι πάνω μέσα από την καταπακτή και να παίρνουμε ανάσες μέσα από τις σχισμές στο ταβάνι. Αλλά οι υπόλοιποι επιβαίνοντες φοβόντουσαν μην αναποδογυρίσει το πλοιάριο, οπότε μας έσπρωχναν πάλι κάτω και μας χτυπούσαν κι αυτοί. Ορισμένοι πατούσαν πάνω στα χέρια μας» περιγράφει ο 25χρονος Αμπντέλ από το Σουδάν στην Υ.Α., επιζών της τραγωδίας της Τετάρτης, κατά την οποία 51 άνθρωποι πέθαναν στο αμπάρι πλοίου από ασφυξία. Ένας άλλος επιζών, ο Μαχντί, ορθοπεδικός χειρούργος από τη Βαγδάτη, μας είπε ότι πλήρωσε 3.000 ευρώ για να βάλει τη γυναίκα του και τον δίχρονο γιο του στο πάνω κατάστρωμα.


* Στίχος από το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ" από τον δίσκο του με τίτλο "Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου".

Ζώτου Έλλη - avgi.gr