Φωτογραφία αρχείου. Η απεργία ισχύει και σήμερα στην Πάτρα.

Γ. Κουζής: Είναι θέμα χρόνου η ρύθμιση - Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ερμού


Σε 24ωρη απεργία στο εμπόριο προχωρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι του κλάδου σήμερα Κυριακή 3 Μαΐου αντιδρώντας στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση  στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος (οδός Ερμού). Η απεργία έχει κηρυχθεί και στην Πάτρα από το Σύλλογος των Εμπροϋπαλλήλων
Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μνημονιακού - αντεργατικού νόμου (Ν. 4177/13) των Σαμαρά - Βενιζέλου - Χατζηδάκη που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των εργαζομένων και σημειώνει: "Η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου 4177/2013, στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και στη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας".

Σε προχθεσινές δηλώσεις του "Στο Κόκκινο 105,5" ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Κουζής τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση είναι θέμα χρόνου. "Το αίτημα προφανέστατα είναι δίκαιο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πράξη η κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας» απάντησε ο κ. Κουζής διευκρινίζοντας ότι για το θέμα αυτό αφενός αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο και αφετέρου η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι καθαρή, υπέρ της άρσης του «θεσμού» των εργάσιμων Κυριακών. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Είναι όμως και ζήτημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου".

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έχει κηρύξει την 24ωρη απεργία στον κλάδο, "όπως αποδείχθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο, επιτάχυνε τα λουκέτα και τις απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές μας σχέσεις, μας έκανε εργαζόμενους - λάστιχο χωρίς κανένα δικαίωμα ανάπαυσης και γιγάντωσε την ανασφάλιστη εργασία. Τα δε μνημονιακά επιχειρήματα περί ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν καταρρεύσει προ πολλού, εξυπηρετούν τη μονοπώληση του κλάδου από τις πολυεθνικές αλυσίδες, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου μαζί με τους εργαζόμενους απαιτούμε τώρα την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας".