Συζητάμε λύση τουλάχιστον για έναν χρόνο και αναθεώρηση μεσοπρόθεσμου προγράμματος

Τη θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο thepressproject.gr.


Σημείωσε ότι αυτή θα είναι αμοιβαία επωφελής, "γιατί βλέπουμε ότι και οι εταίροι θέλουν να συμφωνήσουμε".

Ανέφερε ότι "πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μας πηγαίνει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο και βέβαια θα έχουμε και την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος". "Ουδείς θέλει ένα σενάριο τους κινδύνους του οποίου δεν μπορεί να υπολογίσει" τόνισε και πρόσθεσε ότι "γνωρίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι συλλογικοί, εργαζόμαστε για το θετικό σενάριο".

Ο Ν. Παππάς διαμήνυσε ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει υπερψήφιση της συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα γίνει "Παπαδήμος", σημειώνοντας ότι αυτές οι λύσεις δεν μπορεί να δίνονται ερήμην του λαού. Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν, όπως λέει η Ν.Δ., τίθεται θέμα δεδηλωμένης αν υπάρξουν απώλειες ή δεν υπάρχει υπερψήφιση, σχολίασε: "Αν δηλαδή υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις, ούτως ώστε το 150 να μην είναι νούμερο που πιάνεται, είναι παράλογη αυτή η τοποθέτηση;".

Για το αν θα χρησιμοποιηθούν ψήφοι άλλων κομμάτων, όπως του Ποταμιού, σημείωσε ότι "θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να γίνει Παπαδήμος, δηλαδή να γίνει πρωθυπουργός που θα τον στηρίζει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλη από αυτή που προέκυψε από τις εκλογές". Σημείωσε ότι "είναι ένα σενάριο απευκταίο, όχι για τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό, συνολικά για τη δημοκρατία μας". Ακόμα τόνισε ότι αυτά είναι παραδείγματα προς αποφυγή, ότι "δεν μπορεί ερήμην του λαού να δίνονται αυτές οι λύσεις" και πως "αν υπάρχει πλειοψηφία, καλώς έχει και θα προχωρήσουμε".

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ακόμα ότι "κρινόμαστε από την τελική μας απόφαση και η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί απαξάπαντες θα κριθούμε ενώπιον των ιστορικών μας ευθυνών". Για το εάν θα τεθεί θέμα πειθαρχίας, απάντησε "προφανέστατα", εξηγώντας ότι "έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία" και πως δεν πρόκειται για ούτε για κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε για κάποια ρύθμιση.