ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

"Κόντρες" με προϊστορία αυτές μεταξύ των δανειστών

 
Άλλο ένα κεφάλαιο στο οποίο διαφοροποιούνται Ταμείο και Ευρωπαίοι είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Από την εποχή ακόμη της αρχικής σύνθεσης της τρόικας, όταν την αποτελούσαν οι Σερβάς Ντερούζ (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), είχαν παρατηρηθεί διαφοροποιήσεις και αλληλοκαρφώματα μεταξύ τους.


Τέτοια ήταν, για παράδειγμα, η "ψύχρανση" των σχέσεων μεταξύ των τριών επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας όταν οι δύο από αυτούς διαπίστωσαν στο περιθώριο πολύωρης σύσκεψης στην Αθήνα ότι ο τρίτος της "παρέας", προφασιζόμενος ανάγκη να βγει από την αίθουσα, ενημέρωνε ερήμην τους από τον διάδρομο υπουργείου (από το κινητό του) τους προϊσταμένους του για τις θέσεις και τις επιδιώξεις που είχαν δείξει οι άλλοι δύο.

Άλλες φορές η κόντρα μεταφέρθηκε και "εκτός έδρας", όπως συνέβη λ.χ. τον Οκτώβριο 2012 στο Τόκιο και τη φθινοπωρινή σύγκληση του ΔΝΤ, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε θέσει επιτακτικά -απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους- το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Με τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης και την αντίθεσή της στα υφεσιακά μέτρα, έγιναν περισσότεριο αντιληπτές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο πρωτίστως στα εργασιακά και δευτερευόντως στο ασφαλιστικό. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πιο αδιάλλακτοι στο ασφαλιστικό, χωρίς να δείχνουν την αδιαλλαξία των εκπροσώπων του ΔΝΤ στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Άλλο ένα κεφάλαιο στο οποίο διαφοροποιούνται Ταμείο και Ευρωπαίοι είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ συζητά με μεγαλύτερη άνεση στόχο κάτω της μίας εκατοστιαίας μονάδας. Βέβαια, αυτή η "υποχώρηση" θεωρείται πως "εξυπηρετεί" τακτικίστικα την άποψη του Ταμείου για αναδιάρθρωση του χρέους. Αντίθετα, η Κομισιόν φέρεται να έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην παρούσα φάση, σκληρότερο εμφανίζεται το ΔΝΤ. Δεν είναι άσχετη εν προκειμένω η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC) για το «απαράδεκτο» γεγονός ότι το ΔΝΤ «κρατά την πιο σκληρή στάση μεταξύ των δανειστών και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, ενώ απαιτεί περικοπές συντάξεων, με τη βασική σύνταξη να είναι 360 ανά μήνα».

Παναγόπουλος Θάνος - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: