Αλλοίωσαν τον
Ευ. Τσακαλώτο





ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ GUARDIAN, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ



Τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρα είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει τονίσει με όλους τους τρόπους ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική και αυτό επιβεβαίωσε και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εφημερίδα "Guardian", σημειώνοντας επιγραμματικά ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να ληφθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο οι δηλώσεις Τσακαλώτου στην βρετανική εφημερίδα, προσαρμόστηκαν από το συντάκτη της στο αντιευρωπαϊκό  πνεύμα, που κυριαρχεί από την π. Κυριακή στη Βρετανία και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλ. Τσακαλώτος φάνηκε ως να μιλούσε για χρεοκοπία! 

"Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν" δήλωσε στην εφημερίδα από τις Βρυξέλλες.

"Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα ότι η οποιαδήποτε σύγκλιση, η οποία χρειάζεται να γίνει μετά το Brussels Group, θα γίνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό", πρόσθεσε ο Ε. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας πως "το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή".

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Ταμείο είναι "πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση".

Ο υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

"Οι δύο διαπραγματεύσεις (η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη) συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου", ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε: "Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Θέμα όμως υπήρξε με τον τίτλο του άρθρου της ιστοσελίδας του Guardian, κάτι που ανάγκασε κυβερνητικούς κύκλους να το επισημάνουν και να διευκρινίσουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φέρει καμία ευθύνη γι αυτόν πόσο δε, μάλιστα, όταν δεν ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο:

"Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης δουλεύοντας για την καλή λύση. Το να μιλάει, ταυτόχρονα, για χρεοκοπία θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό και ανακόλουθο, τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Ήδη η εφημερίδα άλλαξε  τον τίτλο ώστε να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης του υπουργού".