Tις επιφυλάξεις του για τη ναυτική επιχείρηση κατά των διακινητών μεταναστών που οργανώνεται στη Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.


"Υπάρχουν ίσως άλλοι τρόποι" για να επιλυθεί η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο Μπαν έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε "ανησυχία όσον αφορά την ιδέα να καταστραφούν τα πλοία" που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές.

Τα πλοία αυτά συχνά χρησιμεύουν και για την αλιεία. "Όταν εξετάζει κανείς το ενδεχόμενο να καταστρέψει πλοία, αυτό θα μπορούσε τελικά να στερήσει από ανθρώπους τα μέσα βιοπορισμού τους που είναι ήδη πολύ περιορισμένα", δήλωσε ο Μπαν.

Ο Μπαν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες και σήμερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είχε επίσης μακρά συνομιλία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Πρόκειται επίσης να συναντήσει απόψε τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

"Έγκειται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν, όμως πιστεύω ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν παρά περιορισμένη αποτελεσματικότητα", πρόσθεσε.

"Ασφαλώς υποστηρίζω την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και διάσωσης", δήλωσε εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. "Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διάσωση ζωών, στην ανθρωπιστική αρωγή" επέμεινε.

"Ταυτόχρονα πρέπει να δούμε τις ρίζες του προβλήματος. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους;", συνέχισε ο Μπαν, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί μια "παγκόσμια απάντηση".
"Οφείλουμε να δείξουμε διεθνή αλληλεγγύη στα θέματα αυτά. Χρειαζόμαστε νόμιμες και σημαντικές οδούς μετανάστευσης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βρίσκουν κανονικά μέσα για να μεταναστεύουν αναζητώντας μιας καλύτερης ζωής".