ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Π. Μελλάς: Μόνον 551 εργαζόμενους θέλουμε στο Δήμο!

Απογευματική φωτογραφία  του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.



Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τους προσλαμβάνει – Είμαστε φτωχός ως δήμος Πατρέων, μα κλαίμε τη φτώχεια μας στο πολυτελέστατο Πόρτο Καρά!


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προσλαμβάνει τουλάχιστον τους 551 εργαζόμενους που έχουμε άμεσα ανάγκη και για αργότερα να προσλάβει κι άλλους 49 υπαλλήλους, ώστε να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 600, που έχουν αποχωρήσει και έτσι να λειτουργήσει ο Δήμος.Έτσι κι αλλιώς προσλαμβάνει τόσους άλλους στην Παιδεία, στην ΕΡΤ, τις καθαρίστριες στο Υπ.Οικ. κι αλλού. Ας προσλάβει και καμιά πεντακοσιαριά για το δήμο Πατρέων. "Βάλτε τώρα που γυρίζει"!

Αλλά, αναρωτιέμαι, αφού ο Δήμος Πατρέων θέλει και πρέπει να είναι αυτάρκης, γιατί δεν τίθεται επικεφαλής μίας προσπάθειας, που να ζητά από την κυβέρνηση αναδιανομή φορολογικών πόρων και δικαίωμά του σε αυτούς, παραίτησης της κυβέρνησης από ένα μέρος τους και ανάληψη του αντίστοιχου ποσού και της ευθύνης συλλογής του, μέσω κάποιου μηχανισμού, ώστε και προσλήψεις να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο και έργα στο Δήμο όποτε και όταν θελήσουν οι δημότες;

Αντίθετα, ως έχει η κατάσταση σήμερα, το μήνυμα που έστειλε ήταν: «Είμαστε φτωχός ως δήμος Πατρέων, μα κλαίμε τη φτώχεια μας στο πολυτελέστατο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής, όπου προ ημερών κάναμε το συνέδριο της… πείνας των δημάρχων, με επικεφαλής τον ενδεδυμένο σινιέ κύριο Γ. Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που αν μη τι άλλο με φιλοτιμία ο δήμαρχος Πελετίδης του έκανε σοσιαλιστική κατήχηση, αλλά όλοι μαζί, ελπίζω εξαιρουμένου του Πελετίδη, «μπουζουκίστηκαν» πέριξ της πολυτελούς πισίνας του ξενοδοχείου υπό τους ήχους των οργάνων Νικολόπουλου! Ενώ και κάποιοι το επόμενο πρωί, παραπονέθηκαν πως τους έπιασε κολιάτζα, από αυτά τα φτωχικά που έφαγαν!

Περίπου αυτά θέλει να πει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, με την αναμόρφωψση του Προϋπολογισμού του Δήμου, που ανέβασε τα προϋπολογισθέντα ποσά εξόδων. Για το καλό μας. Για την Πάτρα ρε γαμώτο!

Πέρασαν κατα πλειοψηφία οι προτάσεις

Πρόκειται για την Α΄  αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2015 και έχει ο Θεός για αργότερα, όταν ακολουθήσει και η Β΄!

Πάντως με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν σήμερα το απόγευμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η «Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Πατρέων έτους 2015» και «Έγκριση πρώτης αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου έτους 2015».

Η Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, εγκρίθηκε από την δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και τις παρατάξεις Γιαν. Δημαρά, Χρ. Πατούχα, Ν. Τζανάκου, Βίβιαν Σαμούρη και Θοδ. Ντρίνια.

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Κ. Σπαρτινού και Ανδ. Παναγιωτόπουλου. Κατά ψήφισε η παράταξη του Κ. Χριστόπουλου.

Η δε έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, εγκρίθηκε από την δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και τις παρατάξεις Γιαν. Δημαρά, Χρ. Πατούχα, Ν. Τζανάκου, Βίβιαν Σαμούρη και Θοδ. Ντρίνια.

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Κ. Σπαρτινού και Ανδ. Παναγιωτόπουλου. Κατά ψήφισε η παράταξη του Κ. Χριστόπουλου.

Απουσιάζει από την συνεδρίαση ο Ν. Οικονομόπουλος.

Στην εισήγησή του ο Π. Μελλάς προς το Σώμα των συμβούλων ισχυρίστηκε τα παρακάτω:

«Όταν ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του 2015, είχαμε δεσμευτεί ότι στην πρώτη αναμόρφωση, θα ενισχύαμε με αντίστοιχες πιστώσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων που καθορίζει η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, υποδομές που αφορούν την λαϊκή οικογένεια, όπως οι Κοινωνικές δομές, η Παιδεία,  ο Πολιτισμός, ο αθλητισμός, το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό κάνουμε σήμερα.

Τι νέο έχουμε από τον Γενάρη του 2015;

Έχουμε μια νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην οποία επαναδιατυπώσαμε σαν Δήμος τις θέσεις μας, που αφορούν το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης και των προσλήψεων προσωπικού (υπ. αριθμ. απόφαση Δ.Σ 59/2015 και 60/2015 αντίστοιχα). Η μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική κινείται στις ίδιες ράγες της προηγούμενες κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, του μονόδρομου της ΕΕ, του Καλλικράτη, της επιχειρηματικής δράσης.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε :

  • Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι που προβλέπουν και το πάγωμα των προσλήψεων, ’’καλά κρατούν’’, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για άμεση κατάργηση. Στα πλαίσια αυτών των νόμων έχουμε  μειωμένες προσλήψεις συμβασιούχων κατά 10% το 2015. Υπενθυμίζουμε ότι στο δήμο μας υπάρχει άμεση ανάγκη για 551 εργαζομένους, καθώς από το 2011 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 660 εργαζόμενοι, χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις.
·         Από τις 20 Απρίλη η συγκυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.),  και μάλιστα με αναδρομική ισχύ  από τις 17/3, αποφάσισε να κατατεθούν υποχρεωτικά στη ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δανειστών (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.). Αν η Π.Ν.Π. εφαρμοστεί υποχρεωτικά, και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, που θα στερηθούν αναγκαίων υπηρεσιών και λειτουργιών που σήμερα ο δήμος καλύπτει.
  • Σε κάθε περίπτωση ανησυχούμε γιατί  δεν υπάρχει δέσμευση από τη σημερινή κυβέρνηση για τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και την ανάγκη, όχι απλώς να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα αλλά να αυξηθούν, ώστε να καλύπτονται οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.  Την ίδια στιγμή οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, προβάλλουν την ’’ανταποδοτικότητα’’ (φορομπηξία) των Δήμων, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών και πλήρη κατάργηση των Κ.Α.Π..
  • Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο Σώμα ότι με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους, συνολικά 4.079 δις, αντ’ αυτού προβλέπεται να πάρουν 2.571 δις, όταν για το 2014 το ποσό ήταν 2.717 δις. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μειώσει πάνω από το 62% την κρατική χρηματοδότηση, οδηγώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αναζήτηση πόρων από τα λαϊκά στρώματα , υποχρεώνοντάς τους σε διπλή και τριπλή φορολόγηση. Συγκρίνοντας την καταβολή της ΚΑΠ για το πρώτο πεντάμηνο του 2015 παρατηρείται ότι ενώ το 2014 είχαν καταβληθεί 790.000 € για το 2015 έχουν καταβληθεί μόλις 580.000 € , μείωση της τάξης του 27%. 
  • Η συγκυβέρνηση απέρριψε μια σειρά τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών κ.ά. διατάξεων», που αφορούν κρίσιμα ζητήματα για το δήμο μας, όπως η μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία (υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), το Βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΔΑΠ. Εκκρεμεί απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Δήμου μας που αφορά την Δημοτική Αστυνομία, και την πίστωση στο Δήμο των αντίστοιχων λογαριασμών για τη μισθοδοσία τους. Το αίτημα, που ήταν και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παραγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών, όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά έχουμε και έγγραφο της ΔΕΗ το οποίο απειλεί με κατάσχεση λογαριασμού του ποσού 638.083€  για οφειλές από το 2010 και μετά.
 Με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ενισχύουμε, στα μέτρα των δυνατοτήτων,  υποδομές που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Αυτή η προσπάθεια, αποτυπώνεται στους πίνακες της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που σας έχουν δοθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1)       Για τις Παιδικές χαρές  θα διατεθεί φέτος το ποσό των 400.000 €
2)       Για σχολεία τα νέα έργα είναι προϋπολογισμένα στα  1.820.000 € με φετινή δαπάνη 1.500.000 € μαζί με τις μικροσυντηρήσεις μέσω των σχολικών επιτροπών
3)       Για νέους παιδικούς σταθμούς και την κατασκήνωση στα Ροΐτικα εκτελούμε νέα έργα προϋπολογισμού  230.000€.
4)       Για αθλητισμό, νέα έργα 920.000 € με φετινές δαπάνες 520.000 €, εκ των οποίων πρώτη φορά διατίθεται για το Παμπελοποννησιακό στάδιο ποσά για έργα και προμήθειες προϋπολογισμένα 300.000 €
5)       Για έργα προστασίας ετοιμόρροπων κτιρίων προϋπολογίζονται 440.000 € εκ των οποίων οι φετινές δαπάνες 170.000  
6)       Για νέα έργα υποδομής, κυρίως έργα οδοποιίας και ασφαλτικών  δαπάνες 2.343.426 € έναντι 860.000 € που ψηφίστηκαν το Νοέμβρη του 2014.
7)       Όσον αφορά την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό φέτος οι δαπάνες για προμήθειες και άλλα έργα θα ‘ναι μεγαλύτερες κατά 3.000.000 €. 
8)       Για νέα έργα στα κοιμητήρια προϋπολογίζονται 120.000 €
Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι με την αναμόρφωση καλύπτουμε το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Αντίθετα θεωρούμε όρο και προϋπόθεση κάλυψης αυτών των αναγκών τη διεκδίκηση:
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνει την ΤΔ να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Αμεση κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
  • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
  • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ

Τέλος, επαναδιατυπώνουμε τη θέση μας, που είναι και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη συμμόρφωση με την Π.Ν.Π., να μην κατατεθούν τα αποθεματικά του Δήμου στην ΤτΕ για να εκχωρηθούν έπειτα στους δανειστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: