"Θα κατευθυνθούμε προς το κτίριο της εφημερίδας Μπιλντ, για να καταγγείλουμε τη ρατσιστική της προπαγάνδα ενάντια στους πρόσφυγες και τους Έλληνες πολίτες"


Με κεντρικό σύνθημα «Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι! Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα!», μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης διοργανώνουν αντιρατσιστικές ομάδες, μεταναστευτικές οργανώσεις και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, στο Βερολίνο, που τάσσονται υπέρ της Ελλάδας.


Με αφετηρία την Οράνιενπλατς, την πλατεία-σύμβολο του μεταναστευτικού κινήματος στο Βερολίνο, "θα κατευθυνθούμε προς το κτίριο της εφημερίδας Μπιλντ, για να καταγγείλουμε τη ρατσιστική της προπαγάνδα ενάντια στους πρόσφυγες και τους Έλληνες πολίτες. Κατόπιν θα κατακλύσουμε τους δρόμους με τα κυβερνητικά κτίρια και θα γιορτάσουμε εκεί το όραμά μας", τονίζουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση:

"Η σύγχρονη Ευρώπη μάς τρομάζει. Η ελπίδα για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη απεδείχθη φρούδα. Οι μαζικοί πνιγμοί προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και η βάρβαρη πολιτική της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο έχουν εξαντλήσει την αντοχή μας: Αντί για τις ευρωπαϊκές αξίες του Διαφωτισμού, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κυριαρχεί ο παραλογισμός των τεχνοκρατών.

Στις 20 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και η οποία επίσης σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, σας καλούμε να βγείτε στους δρόμους του Βερολίνου και να φωνάξουμε μαζί: Αυτή η Ευρώπη δεν είναι η δική μας!

Κι όμως υπάρχουν! Υπάρχουν στη Γερμανία άνθρωποι που τους σοκάρει το γεγονός ότι εδώ και χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες πεθαίνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, το γεγονός ότι, αντί να στέλνουμε σκάφη διάσωσης, εντείνουμε τη στρατιωτική φύλαξη των συνόρων από τη Frontex. Υπάρχουν άνθρωποι που τους σοκάρει το γεγονός ότι η Ευρώπη απαντά στους πολέμους και τη φτώχεια που την περιβάλλουν με απελάσεις πίσω στις εμπόλεμες και ρημαγμένες από τη φτώχεια περιοχές. Και υπάρχουν όντως άνθρωποι που τους σοκάρει το γεγονός ότι η Ευρώπη φυλακίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους μεταχειρίζεται σαν να ήταν εγκληματίες.

Και ναι, υπάρχουν ακόμα κι αυτοί! Υπάρχουν άνθρωποι που δεν δέχονται να πληρώνουν την οικονομική κρίση οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου, να θυσιάζεται το μέλλον ολόκληρων γενεών στον βωμό ενός ανεξέλεγκτου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται να κουρελιάζεται η δημοκρατία και να παρουσιάζεται σαν μονόδρομος το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αδιάφορο τι και ποιον ψηφίζουμε στις εκλογές. Υπάρχουν άνθρωποι που τους εξοργίζει το γεγονός ότι για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP) η προστασία του περιβάλλοντος και τα κοινωνικά δικαιώματα «διώχνουν τις επενδύσεις».

Όχι, δεν μας φαίνεται καθόλου εντάξει που τα ΜΜΕ στη Γερμανία ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους και καλλιεργούν τον ρατσισμό, που μιλούν ανοιχτά για «οικονομικούς μετανάστες από τον ευρωπαϊκό Νότο», για «τεμπέληδες» και «τρακαδόρους Έλληνες», αντί να καταγγέλλουν την καταφανώς απάνθρωπη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ευρώπης.

Και όχι, δεν είμαστε απλώς οργισμένοι. Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μας εκπροσωπεί. Γιατί χρησιμοποιεί την οικονομική και ηθική κρίση για να στρέψει τους ευρωπαϊκούς λαούς τον έναν ενάντια στον άλλο, σπέρνοντας τον φόβο και τη δυσπιστία. Η γερμανική κυβέρνηση καλλιεργεί έτσι το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν ο εθνικισμός και ο φασισμός, και δεν μας πείθει όταν κατόπιν εορτής εκφράζει τάχα τον αποτροπιασμό της για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Αρκετά δώσαμε την εντύπωση ότι συναινούμε στο έγκλημα. Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και στο ξεκίνημα της Εβδομάδας Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, παίρνουμε πάνω μας την ευθύνη για την πολιτική που ασκείται εδώ. Ταυτόχρονα με παρόμοιες διαδηλώσεις στη Ρώμη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στέλνουμε το μήνυμα από το Βερολίνο και τη Γερμανία, και δηλώνουμε αποφασισμένοι: Υπάρχει και η Ευρώπη της αλληλεγγύης!

Με τη δική μας διαδήλωση θέλουμε να σκιαγραφήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Με αφετηρία την Οράνιενπλατς, την πλατεία-σύμβολο του μεταναστευτικού κινήματος στο Βερολίνο, θα κατευθυνθούμε προς το κτίριο της εφημερίδας Μπιλντ, για να καταγγείλουμε τη ρατσιστική της προπαγάνδα ενάντια στους πρόσφυγες και τους έλληνες πολίτες. Κατόπιν θα κατακλύσουμε τους δρόμους με τα κυβερνητικά κτίρια και θα γιορτάσουμε εκεί το όραμά μας, με τη συναυλία που διοργανώνουν αντιρατσιστικές ομάδες, μεταναστευτικές οργανώσεις και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, με σύνθημα «Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι! Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα!».

Στη γειτονιά με τα κυβερνητικά κτίρια θα ακούσουμε τη φωνή όσων δεν έχουν φωνή: των μεταναστών, για τους οποίους όλοι μιλούν εκτός από τους ίδιους! Μαζί τους λοιπόν θα χορέψουμε τον χορό της αλληλεγγύης και θα δηλώσουμε την εναντίωσή μας στη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και καθώς τον Ιούνιο οι ευρωπαϊκές ελίτ θα αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας, διαλέγουμε ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή για να παρέμβουμε δημόσια στις διαπραγματεύσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι το όραμα για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα!

Συγκέντρωση το Σάββατο 20 Ιουνίου, στη 1 μμ. στην Oranienplatz, Berlin-Kreuzberg
και πορεία προς την Πύλη του Βραδεμβούργου".