Κοντά σε συμφωνία
με κόκκινες γραμμές



«Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση. Αν δεν δώσουν (οι εταίροι) γραπτές δεσμεύσεις, δεν δίνουμε νομοσχέδιο. Δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου». Αυτό σημείωνε χθες υπουργός δίνοντας το στίγμα της κρίσιμης συγκυρίας της διαπραγμάτευσης.

Αισιόδοξος δήλωνε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχθές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέτοντας ταυτοχρόνως και τους όρους της συμφωνίας, καθώς, όπως είχε πει συμπερασματικά, «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει».

Η συζήτηση, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, αποτύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους προβληματισμούς όλων των υπουργών, αλλά σε ήπιους τόνους. Προβληματισμοί που καθορίζονται από τους χρονικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, με το βλέμμα στραμμένο στις διαρκείς συνεδριάσεις του Brussels Group, που ξεκίνησε άλλωστε σε θετικό κλίμα, είναι η κυβέρνηση, με την προσδοκία να δοθεί σήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις. Σήμα που θα επιβεβαιωθεί εν συνεχεία από το Eurogroup, για να ακολουθήσει η χαλάρωση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, π.χ. με την αύξηση κατά 6 δισ. του ορίου των εντόκων γραμματίων.

«Δεν έχουμε εντολή...»

Όπως άλλωστε σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, «η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής, αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. «Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών / συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση -είναι το μήνυμα που το Μέγαρο Μαξίμου αποστέλλει προς πάσα κατεύθυνση- δεν έχει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των 'κόκκινων γραμμών' και γι' αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Υπουργός που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων υποστήριζε ότι από την άλλη πλευρά δεν διαπιστώνεται εμμονή στο θέμα του ασφαλιστικού -ίσως γι' αυτόν τον λόγο συνάδελφός του έβλεπε «περισσότερες προϋποθέσεις για συμφωνία από τις προηγούμενες φορές»- όπως και ότι διαφαίνεται συμφωνία για το πλεόνασμα έως 1,5% και έως το 2016-17.

Από την άλλη οι δανειστές, που εκτιμούν πως η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα, ζητούν μέτρα συγκεκριμένης απόδοσης και επαναδιατυπώνουν τις άτεγκτες θέσεις τους για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ως «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση εμφανίζονται τα "κόκκινα" δάνεια και οι πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η -αντικειμενική- καθυστέρηση συμφωνίας στα τρέχοντα φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά τη συζήτηση για τη μεγάλη τελική συμφωνία τον Ιούνιο, τότε δηλαδή που θα ανοίξουν περισσότερα θέματα και από τις δύο πλευρές, και από την άποψη αυτή δεν είναι υπερβολή αυτό που έλεγε υπουργός, ότι «όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα με την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, έγινε ενημέρωση για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας από τους Αριστείδη Μπαλτά και Τάσο Κουράκη. Ενώ τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο Σταύρος Κοντονής ενημέρωσαν το Υπουργικό για το σχέδιο νόμου «για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό». Τέλος, έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. αλλά και για το σχέδιο νόμου (υπό επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Παπαδημητρίου Νίκος-avgi.gr