ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Διαβούλευση στη Χαλανδρίτσα χθες Τρίτη 4-4-2023


Για την εκπόνηση θεματικού σχεδίου διαχείρισης στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε ομάδες προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας

Με σημαντική ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε η συνάντηση διαβούλευσης, στη Χαλανδρίτσα, με θέμα: «Εκπόνηση θεματικού σχεδίου διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε δυο διακριτές ομάδες προστατευόμενων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Την ενημερωτική εκδήλωση οργάνωσε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 και ώρα 18:30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ερυμάνθου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ένωση εταιρειών «ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ - NERCO Ν. ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ».

Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων μέτρων, δράσεων και πρακτικών για τον αγροτικό χώρο, με γνώμονα την υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων για την υιοθέτηση της αειφορίας στην παραγωγική διαδικασία. Οι περιοχές Natura 2000 θα πρέπει να αποτελέσουν «ευκαιρία» για τους χρήστες που εξασφαλίζουν την προστασία τους.

Κατά την ομιλία του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειάρχη σε θέματα ΠΑΑ, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η υιοθέτηση της αειφορίας στην παραγωγική διαδικασία αποτελεί ζητούμενο και όλες οι δράσεις επικεντρώνονται στην υποστήριξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών που διαμορφώνουν το τοπίο στις περιοχές NATURA 2000. Κύριο μέλημα αποτελεί η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, καθώς και η προστασία και διατήρηση ειδών και τύπων οικοτόπων» και πρόσθεσε:  «Το έργο υλοποιείται για πρώτη φορά στην ΠΔΕ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν ο διάλογος με τους χρήστες και τους φορείς τους είναι αναγκαίος, ώστε στο πλαίσιο του έργου να σχεδιαστούν και να προταθούν εξειδικευμένα μέτρα υποστήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών. Στόχος μας είναι η σωστή πληροφόρηση των κατοίκων και η επιτάχυνση των δράσεων για την ολοκλήρωση και εφαρμογή της, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, μελέτης προστασίας και ανάδειξης της περιοχής σε συνδυασμό με την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη».

Ο κ. Σακελλαρόπουλος εξήγησε ότι αντικείμενο του έργου αποτελεί η εκπόνηση ενός Θεματικού Σχεδίου Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε δύο διακριτές ομάδες προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000, αλλά και σε εκτάσεις εκτός του Δικτύου NATURA 2000 που αποτελούν εκτάσεις των Εθνικών Πάρκων της Περιφέρειας.

Στην πρώτη ομάδα, το Θεματικό Σχέδιο Διαχείρισης αφορά συνολική έκταση 136.752 εκταρίων και τις περιοχές σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα – Αμβρακικός κόλπος, λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια, εθνικό πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού (εκτός περιοχών NATURA 2000), Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Δέλτα Αχελώου, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -Αιτωλικού και εκβολές Εύηνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πετάλας, Εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων (εκτός περιοχών NATURA 2000), Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Αράκυνθος και στενά Κλεισούρα Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, δάσος Στροφυλιάς και έλος Λάμιας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, Βρίνια και Εθνικό πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (εκτός περιοχών NATURA 2000).

Για τη δεύτερη ομάδα, το Θεματικό Σχέδιο Διαχείρισης αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης  Όρος Ερύμανθος και Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα Οροπέδιο Φολόης, συνολικής έκτασης 48.725 εκταρίων.

Το έργο «Εκπόνηση Θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε επιλεγμένες προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», θα εκπονηθεί σε τρία χρονικά προσδιορισμένα στάδια.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης και σχεδιασμό του συστήματος διαβούλευσης. Το δεύτερο στάδιο την εκτίμηση επιπτώσεων της αγροτικήςδραστηριότητας στις προστατευόμενες περιοχές μελέτης και υλοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών – Διαβούλευση. Τέλος, το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης και υλοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών – Διαβούλευση.

 

 

Στη συνάντηση διαβούλευσης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος, εκ μέρους της μελετητικής ομάδας οι, Εύη Αλεξανδροπούλου και Βαγγέλης Παππάς, εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. η Ελένη Κουμούτσου, το Προεδρείο ΑΜΚΕ Λαπατοχώρια Καλαβρύτων Νίκος Μαντάς και Νίκος Αντωνόπουλος, ο Διευθυντής ΔΑΟΚ, Σταύρος Βέρρας, ο  Προϊστάμενος του Τμήματος Υλοποίησης της Τεχνικής Υποστήριξης ΠΑΑ, Γιώργος Καλαντζόπουλος, τοπικοί φορείς, αγροτικοί σύλλογοι, Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Ερυμάνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: