ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Άδωνις: Η αφαίρεση επιδομάτων οδήγησε στην ύφεση!



Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλείονται από τα εγγυοδοτικά εργαλεία!

Πώς σχολιάζετε τις θριαμβολογίες του υπουργού εργασίας και άλλων υπουργών για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, στους Μικρομεσαίους, στην κατώτερη τάξη που ζούσε από τα επιδόματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ.α. ήταν η ερώτηση σε κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η απάντηση που έδωσαν ήταν αποστομωτική:

Ο υπουργός εργασίας, σε πανηγυρικό τόνο και με τον γνωστό πλέον αυτοθαυμασμό που χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του, σχολίασε σήμερα τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας.

Αν κάποιος όμως κάνει τον ελάχιστο κόπο να διαβάσει τα στοιχεία ανεργίας Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ και την “ΕΡΓΑΝΗ” Μαΐου, θα διαπιστώσει τα εξής:

(α) Η “ΕΡΓΑΝΗ” κατέγραψε φέτος το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, όπως και τον χειρότερο Μάιο, όλων των εποχών. Στο πεντάμηνο οι νέες θέσεις εργασίας είναι 260.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

(β) Όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί δεν εργάζονται, ούτε και υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση της θέσης εργασίας τους μετά την αναστολή.

(γ) Περίπου 90.000 άνεργοι που έψαχναν δουλειά μετονομάστηκαν σε «οικονομικά μη ενεργούς» -προφανώς επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν δουλειά εν μέσω πανδημίας- και βγήκαν εκτός υπολογισμού.

Αν αυτή η πραγματικότητα σηκώνει πανηγυρισμούς, το αφήνουμε στην κρίση του κάθε πολίτη. Το βέβαιο είναι ότι η έπαρση της κυβέρνησης, στη βάση ιδίως τέτοιων δεδομένων σε μια αγορά εργασίας που ασφυκτιά, δείχνει για ακόμη μια φορά την απόστασή της από την κοινωνική πραγματικότητα και τις ζωές των εργαζομένων και των ανέργων.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης ότι η ανάπτυξη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στα κοινωνικά επιδόματα και την 13η σύνταξη;

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν αποκαλυπτικότατος. Είπε ότι η ανάπτυξη που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στα κοινωνικά επιδόματα και την 13η σύνταξη και υπονόησε ότι η ύφεση που με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (πριν τον ιό) οφειλόταν στην πολιτική επιλογή της ΝΔ να μην δώσει κοινωνικό μέρισμα αλλά να κάνει φοροελαφρύνσεις με έμφαση στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες.

Είναι ευχάριστο που ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και αυτή της ΝΔ υφεσιακή.Γιατί είναι καιρός να ξεμπερδεύουμε με τον μύθο ότι η ανάπτυξη έρχεται με την κοινωνική αδικία. Μένει βέβαια να αρχίζουν και να εφαρμόζουν την αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και πολύ αμφιβάλλουμε διότι η ενίσχυση των λίγων έναντι των πολλών είναι στο ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της παράταξης. Ακόμη και όταν παραδέχονται ότι είναι αντιαναπτυξιακή.

Τι συζήτησαν οι τομεάρχες οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης;

Η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμο και επείγον ζήτημα για τη στήριξη της οικονομίας. Στις συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξη, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα διαθέσιμα εγγυοδοτικά εργαλεία. Επεσήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της αγοράς στη συνεργασία τους με τις τράπεζες και ζήτησαν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μόνο με μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση όπως αυτή που προτείνουμε με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” και με την άρση του αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας.

Γιατί λέτε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλείονται από τα εγγυοδοτικά εργαλεία;

Διότι αυτό ακριβώς δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 53.000 επιχειρήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή και 2.000 επιχειρήσεων για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Και έχουμε και το εγγυδοτικό πρόγραμμα που συνδέεται με τον covid-19, για το οποίο περιμένουμε στοιχεία.Αυτό σημαίναι ότι αριθμός των δικαιούχων είναι απογοητευτικός, αν υπολογίσουμε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 750.000, εκ των οποίων περίπου οι 550.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ατομικές επιχειρήσεις και οι 250.000 είναι επιχειρήσεις με μισθωτούς.Τα νούμερα, επίσης, είναι πολύ μικρά, δεδομένου ότι, με τη βούλα του ελληνικού κράτους, το 87% των κλάδων της οικονομίας κατατάσσεται στην κατηγορία των πληττόμενων. 

Το πρόβλημα είναι ότι τα εργαλεία αυτά τα διαχειρίστηκαν οι τράπεζες ως ενδιάμεσα φίλτρα μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, παίρνοντας αποφάσεις με βάση δικά τους κριτήρια και ανάγκες. Τα κριτήρια των τραπεζών όμωςείναι κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας», που βοηθούν τον τραπεζίτη να ανιχνεύσει τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, το αν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, κ.ά. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, έχουμε μια τεράστια κρίση. Δεν μπορεί τα τραπεζικά κριτήρια να αφήσουν ακάλυπτες τις ανάγκες της οικονομίας. 

Επίσης, οι τράπεζες παίρνουν τα λεφτά και κοιτάνε να τα διοχετεύσουν στο πελατειακό τους «φιλέτο». Για παράδειγμα, για τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης ΜμΕπιχειρήσεων, οι τράπεζες έχουν πάρει 16 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Από αυτά έχουν διοχετεύσει τα 4,3 δισ. σε δανειοδοτήσεις, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους «φιλέτο», το οποίο όμως δεν χρειάζεται την εγγυοδοσία του κράτους για να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα.Τα υπόλοιπα 12 δισλιμνάζουν.

Μια επιπλέον απόδειξη της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι για το πρόγραμμα covid-19 η Ελλάδα έκανε αίτημα και εγκρίθηκαν εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία, που είναι μια οικονομία και χώρα αντίστοιχου μεγέθους, ζήτησε και της εγκρίθηκαν εγγυήσεις 13 δισ. 

Τι αποδεικνύει το ότι εξαντλήθηκαν γρήγορα τα πλαφόν στη χώρα μας; Πρώτον, ότι υπάρχει τεράστια δίψα για ρευστότητα και δεύτερον, ότι οι τράπεζες επέλεξαν να εξυπηρετήσουν μεγάλους πελάτες πράγμα που η κυβέρνηση το αποδέχεται καθώς είναι συμβατό με την πολιτική της ανοσίας της αγέλης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η ίδια εφαρμόζει.

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία»;

Διότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τα “μπαλώματα” στο πρόγραμμα “ΣΥΝεργασία” πριν καν το θέσει σε εφαρμογή. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι το κράτος θα επιδοτήσει πρόσθετα, μόνο για τον πρώτο 1,5 μήνα του προγράμματος, μόνο το 30% των εργοδοτικών εισφορών. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί καθαρή ομολογία αποτυχίας. Ο πυρήνας του προγράμματος βέβαια παραμένει και οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%, σε ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, χωρίς να ελαφρύνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.

Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ολοκληρώσει την κυβίστηση, να αφήσει τα “μπαλώματα” σε ένα πρόγραμμα που δεν διορθώνεται, να το καταργήσει και να υιοθετήσει τη λογική της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς αρνητικές μετατροπές συμβάσεων, καταβολή των μισθών στο 100% και ουσιαστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων.

Ποιά είναι τα συμπεράσματά σας από την κινητοποίηση των εργαζόμενων στο τουρισμό – επισιτισμό;

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα στον κλάδο και συνολικά στην αγορά εργασίας, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτά. Η ΝΔ επιμένει να επιδοτεί την ανεργία, την οριζόντια μείωση μισθών και την ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιμένει να μην προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, επιμένει να μην καλύπτει με ουσιαστικά μέτρα τους εποχικούς εργαζόμενους που φέτος δεν θα εργαστούν.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί από όσους βιώνουν ήδη τις συνέπειές της.
Πέρα από την αυτονόητη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων που σήμερα αντιδρούν συλλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες, απολύτως εφικτές προτάσεις για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας με καταβολή των μισθών στο 100%. Η επιμονή στη μη υιοθέτηση τέτοιων μέτρων συνιστά σαφή στρατηγική επιλογή.

Πώς κρίνετε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, κατώτερη των περιστάσεων και πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για το 2020, είναι απολύτως ανεπαρκείς τόσο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου όσο και για την κάλυψη της ανάγκης για διακοπές που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, το εισόδημα των οποίων μειώθηκε δραστικά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας αυξάνει μόνο κατά 20 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και κατά 160.000 τους ωφελούμενους, σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα ολιστικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκ. ευρώ, το οποίο καλύπτει κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, έως 2.500.000 πολίτες σε διαμονή και μεταφορά, περιλαμβάνει την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και την αναστολή για φέτος του τέλους διαμονής.

Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον τουρισμό;

Ακόμα πιο ανήσυχοι είναι πλέον οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μετά τις κενές εξαγγελίες Μητσοτάκη. Υπάρχει σαφής αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η κοινωνία ανησυχεί για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση. Τα αποσπασματικά μέτρα, η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» ως προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο εσωτερικής υποτίμησης με μειώσεις μισθών το οποίο θα φέρει έκρηξη της ανεργίας, γενικευμένη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Θα μας οδηγήσει δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης και νέων μέτρων λιτότητας. Αυτή την εφιαλτική πολιτική τη γνωρίζουμε πολύ καλά διότι εφαρμόστηκε στα πρώτα μνημονιακά χρόνια μέχρι και το 2014 στοιχίζοντας ακριβά και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στον αντίποδα της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης υπέρ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της ‘ανοσίας της αγέλης’ που επιδιώκει η κυβέρνηση, εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη ενός εμπροσθοβαρούς πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομία και γι’ αυτό καταθέσαμε εγκαίρως και επικαιροποιήσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το “Μένουμε Όρθιοι”. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει τους εργαζόμενους, τα ασθενή εισοδηματικά στρώματα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην εφαρμόσει το σχέδιο μας, μετά και την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 32 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγυρίζει γιατί «η οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους» και σας χαρακτηρίζει ως «μικρόψυχη» αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

 Πράγματι,οι κυβερνητικοί «γκουρού» της ανάπτυξης πανηγυρίζουν και μας κατηγορούν. Ωστόσο, ξεχνούν ότι: 

-        Παρέλαβαν οικονομία με ανάπτυξη 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

-        Την έριξαν στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους, βάζοντας την σε ύφεση καθώς είχαμε δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, όταν υποτίθεται ότι θα κάλπαζε το επιτελικό κράτος της ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη.

-        Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάπτυξη που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ύφεση 0,9%. 

- Ας μην επικαλεστούν το lockdown. Αυτό αφορά 15 μέρες τον Μάρτιο από τις 90 του πρώτου τριμήνου του έτους. 

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έφερε και επίσημα την ύφεση πριν καν έρθει η πανδημία.

Όσο για τις αναφορές σε «μικρόψυχη» και «χαιρέκακη» αντιπολίτευση, πρέπει να έχει πολύ θράσος η ΝΔ του "Βάστα Σόιμπλε" για να τις χρησιμοποιεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή της κρίσης κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισής της.

Αντί λοιπόν να ψάχνει προσχήματα, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων για τη ρευστότητα και την τόνωση της ζήτησης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι». Διότι μετά και τις προτάσεις τις Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες.

Ναι, αλλά ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ικανοποιημένος διότι η ύφεση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν μικρότερη από αυτή της Ευρωζώνης. Τι απαντάτε;

Την Πέμπτη 4/6 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.Επίσης, αν λάβουμε υπόψη ότι ο επίσημος ορισμός της ύφεσης είναι δύο διαδοχικά 3μηνα αρνητικών “τριμηνιαιων”- όχι ετήσιων - ρυθμών του ΑΕΠ μαζί με το γεγονός ότι οτριμηνιαιος ρυθμός το 4ο τρίμηνο του 2019 ήταν -0.7 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν -1.6, διαπιστώνουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι και τυπικά σε ύφεση που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σημειωτέο ότι η επίδοση της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν η χειρότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση, η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας, η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της, όπως ακριβώς έπραξε και με αφορμή τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με καταστηματάρχες και εργαζόμενους στην Καισαριανή και με οινοπαραγωγούς στα Μεσόγεια, σας κατηγορεί ότι επί δική σας διακυβέρνησης μπήκαν πολλοί φόροι. Τι απαντάτε;

Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά που η ΝΔ θα επιδιώξει να σχολιάσει τις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της αγοράς, θα επιλέξει κάποιον διαφορετικό συνδυασμό στο πληκτρολόγιο πέρα από το copypaste. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποδειχτεί αυτό που λέμε εδώ και καιρό: ότι δεν έχει τίποτα να πει στους μικρομεσαίους που έχει οδηγήσει στην απόγνωση με την πολιτική της. Ειδικά για τον τουρισμό, το μόνο που βλέπουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι σπατάλη εκατομμυρίων για τους ημέτερους του κ. Μητσοτάκη, αλλά ανύπαρκτη ενίσχυση για τους ίδιους.

Ναι, αλλά για τους φόρους επί δική σας διακυβέρνησης τι απαντάτε στη ΝΔ;

Επαναλαμβάνουμε την απάντηση που έχουμε ήδη δώσει:

(α) Η ΝΔ χρεοκόπησε την χώρα, την οδήγησε στα μνημόνια, ενώ στην συνέχεια την παγίδευσε, αφήνοντας την χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και με αρρύθμιστο χρέος. Καλά θα έκανε λοιπόν να ήταν λίγο πιο φειδωλή στον λόγο της για το παρελθόν.

(β) Η ΝΔ γνωρίζει πως οι φόροι που λέει πως αυξήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της παγίδας που έστησε το 2014 ελπίζοντας σε μια αριστερή παρένθεση. Γνωρίζει ακόμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν και αυτούς και δεν φρόντιζε να αφήσει το «μαξιλάρι», η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει ξανά.

(γ)  Ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια (κάτι που η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ), μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, κατάργησε τον ειδικό φόρο στο κρασί, ενώ προγραμμάτισε κι άλλες μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων η μείωση της προκαταβολής φόρους, που τις ακύρωσε η ΝΔ.

Το τι έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα είναι γνωστό. Όσο κι αν η ΝΔ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία.Το ζήτημα είναι ότι τώρα το μόνο σχέδιο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον κόσμο της εργασίας και τα μεσαία στρώματα είναι να τους εμποδίζει να συναντιούνται με τον Αλ. Τσίπρα και να ακούνε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το σχέδιο της ΝΔ θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να καταλάβει γρήγορα ότι η ανεπάρκεια της στον τομέα της οικονομίας είναι επικίνδυνη.

Γιατί κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τι ακριβώς τον ρωτάει;

Διότι τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγκαιρα προτείνει, με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εμπροσθοβαρή, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.

Η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές ήταν το μοναδικό σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης»  του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Αλ. `Τσίπρας ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη αν είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: