ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Η προανακριτική-παρωδίακατέληξε σε φιάσκο


Ο Αλ. Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών για το σκάνδαλο Novartis 

«Επί τρία χρόνια η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να πείσουν πως το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν σκάνδαλο αλλά σκευωρία. Πως δηλαδή, πέρα από το σκέλος των επίορκων γιατρών, οι αποφάσεις υπουργών και οι υπερτιμολογήσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο και τους ασφαλισμένους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση προς όφελος της Novartis ήταν κάποια σκοτεινή πλεκτάνη και όχι η νοσηρή πραγματικότητα.


Η προανακριτική-παρωδία ωστόσο που έστησαν μήπως και πείσουν τους πολίτες για αυτό, κατέληξε σε φιάσκο. Δεν έφτανε όμως αυτό. Ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό Δημόσιο και η αποδοχή της να πληρώσει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για διαφθορά στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2015, βάσει νόμου για «πληρωμές σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους», δεν αφήνουν ούτε φύλλο συκής πλέον στον κ. Μητσοτάκη. Ο συμβιβασμός αυτός έρχεται την ώρα που ένας πρώην υπουργός ήδη διώκεται ποινικά, ενώ ακόμα δύο παραμένουν υπό διερεύνηση.

Η παράταξη της Ν.Δ. δεν έχει αναλάβει ποτέ καμία ευθύνη, έστω και πολιτική, για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Δεν ανέλαβε την ευθύνη για το έλλειμμα 15% που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Δεν ανέλαβε την ευθύνη για την απώλεια 25% του ΑΕΠ, την έκρηξη της ανεργίας στο 27% και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε για το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της Υγείας και το σκάνδαλο Novartis, την ώρα της διάλυσης της κοινωνίας από τα μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. λοιπόν οφείλουν, έστω και τώρα, μία συγγνώμη. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στους Έλληνες πολίτες, για όλα τα ψέματα και τις μηχανορραφίες, μήπως και συσκοτίσουν το σκάνδαλο. Δεν μπορούν να κρύβονται μόνο πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα της Ελλάδας για αποζημίωση από τη Novartis. Ούτε πίσω από τις ανοησίες περί σκευωρίας.

Οφείλουν και μία συγγνώμη στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία αντί να απειλούν δημοσίως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, γιατί τους ελέγχει, πρέπει να αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο. Γιατί δεν γίνεται στις ΗΠΑ να είναι ομολογημένο σκάνδαλο Novartis αξίας 310 εκατ. δολαρίων και στην Ελλάδα σκευωρία, γιατί έτσι το θέλουν οι κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και όποιος άλλος κρατάει τον κ. Μητσοτάκη».

Πώς σχολιάζετε την απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartis;

Με την απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ (την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2020) για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, η εταιρία παραδέχεται όσα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας συνεχίζουν με θράσος να αποκαλούν «σκευωρία».

Από τα 340 εκατ. ευρώ που συμβιβάστηκε να πληρώσει συνολικά η Novartis, τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα. Το πρόστιμο αυτό επεβλήθη βάσει του νόμου του 1977 περί “πρακτικών διαφθοράς”, όπως αναφέρει επί λέξει, για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε Έλληνες αξιωματούχους. Δηλαδή η Novartis oμολόγησε ότι την περίοδο 2012-2015, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΝΔ μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική.

Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης μετά την ομολογία διαφθοράς από την ίδια τη Novartis;

Τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός την περίοδο για την οποία η Novartis παραδέχθηκε τη διαφθορά;

Τι έχουν να πουν πλέον για τη δήθεν σκευωρία οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας της περιόδου, δηλαδή οι κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν.

Ναι, αλλά η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο αφορά ιατρούς, όχι πολιτικούς. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ μέσα στον πανικό της προσπαθεί να πείσει πως στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 310 εκατ. ευρώ ομολογώντας το σκάνδαλο την περίοδο 2012-2015 στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα αυτό είναι σκευωρία. 

Η ΝΔ προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος το ιατρών, αποκρύπτοντας ότι ο συμβιβασμός της Novartis αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis. 

Η ΝΔ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα. Ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθηκαν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά ερευνά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου.

Και, φυσικά, η ΝΔ έχει το θράσος να κρύβεται πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα για αποζημίωση, μετά και την ομολογία της Novartis για διαφθορά στην Ελλάδα.

Τελικά τι ακριβώς ισχύει για τη δίωξη της Novartis στις ΗΠΑ και το συμβιβασμό της με τις αμερικανικές αρχές;

Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς (FCPA/1977).

Ο νόμος αυτός, λόγω του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η
Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”. Πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;

Εξάλλου, στην ίδια τη συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της
Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως "προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της". Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους.

Στο πλαίσιο λοιπόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η
Novartis αποδέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Κράτος (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, επί διακυβέρνησης δηλαδή Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis.

Γιατί δεν ασκήθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αγωγή κατά της
Novartis;

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της
Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο.

Σήμερα λοιπόν η ΝΔ το μόνο που έχει κάνει είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι, αφού η
Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική.

Τι ζητάτε με την αναφορά που καταθέσατε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Γιατί καταθέσατε την αναφορά αυτή;

Καταθέσαμε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητάμε να πράξει τα προβλεπόμενα από το νόμο αναφορικά με τον έλεγχο παρανόμων πράξεων. Και παράνομες πράξεις είναι η καταγραφή συνομιλιών, παράνομη πράξη είναι η χρήση αυτών των συνομιλιών. Χρήση που έχει γίνει σε πολλαπλά επίπεδα και βεβαίως και από την Προανακριτική Επιτροπή. Ζητάμε δηλαδή από την ελληνική Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος όπως η ίδια κρίνει και να προστατεύσει το δικαιικό σύστημα ούτως ώστε να μην γίνει η Ελλάδα χώρα παρακρατικών πρακτικών, πόσο μάλλον να θεωρούνται και φυσιολογικές. Έχουμε εν προκειμένω, παράνομες ηχογραφήσεις και χρήση αυτών, και βεβαίως ανοικτό το ενδεχόμενο, όπως ακούστηκε και κυκλοφόρησε δημοσίως,  ότι εισερχόμαστε σε μπαράζ τέτοιων ηχογραφήσεων. Αυτό είναι το ένα σκέλος.
Το άλλο σκέλος αφορά αυτή καθ’ εαυτή τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία έχει παραβεί όλο το δικαιικό σύστημα στη χώρα, με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις δικαιωμάτων. Είδαμε την αυθαίρετη διακοπή των εργασιών της επιτροπής πριν προλάβει να ολοκληρώσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, άρα δεν προστατεύτηκε  το δικαίωμα της ολοκλήρωσης της απολογίας του ως κατηγορουμένου.  Θυμίζουμε επίσης ότι στον Άρειο Πάγο βρεθήκαμε για δεύτερη φορά, με την πρώτη να αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες και την προσπάθεια που είχε γίνει να αποκαλυφθούν, πράγμα το οποίο η Δικαιοσύνη δεν επέτρεψε.  
Έχει υποστεί πολλές ήττες η Νέα Δημοκρατία στην Προανακριτική Επιτροπή εξ ου και προβαίνει σε κινήσεις αντιπερισπασμού. Έρχεται και η απόφαση κόλαφος για το συμβιβασμό ανάμεσα στο αμερικανικό Δημόσιο και τη Novartis, με την τελευταία να παραδέχεται ότι στη χώρα μας λειτούργησε παρανόμως,  ότι επηρέασε αξιωματούχους προκειμένου να επηρεάσουν, με τη σειρά τους, αποφάσεις υπουργείων και οργανισμών. Και φυσικά το θέμα είναι οι υπερτιμολογήσεις. Αυτή είναι η ζημιά του αμερικανικού Δημοσίου. Η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στα θέματα που την αφορούν και να προβεί στη διερεύνηση αυτού του σκανδάλου. Και βεβαίως αυτή η αποκάλυψη και συνομολογία από την πλευρά της Αμερικής και της Novartis αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έστησε σκευωρία  για να μετατρέψει το ίδιο το σκάνδαλο σε σκευωρία!    
Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αντιπερισπασμό στην Προανακριτική Επιτροπή;

(α) Την περασμένη Πέμπτη έφθασε στην Προανακριτική πόρισμα του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγος της κ. Ράικου ζημίωσε το Δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ με συνταγογράφηση υπέρ της Novartis. Η κα Ράικου δηλαδή, πάνω στην οποία είχε βασίσει το σύνολο της επιχειρηματολογίας της η ΝΔ για τα περί σκευωρίας, μόνο αξιόπιστη μάρτυρας δεν μπορεί να θεωρηθεί. Για αυτό δεν είπε κανείς τίποτα.

(β) Επίσης, έφθασε στην Προανακριτική δικογραφία για την υπόθεση της Πανγαία, στην οποία καταγγέλλεται ότι ποσό 2,6 εκατ. ευρώ πήγε μέσω του κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ το 2015. Ούτε για αυτό είπε κανείς τίποτα.

(γ) Η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο βρέθηκε σε ακόμη πιο δεινή θέση για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ακόμα και ανύπαρκτων ΜΜΕ, χωρίς κανένα κριτήριο, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κρύβει τη λίστα με τα ποσά, προκειμένου να την «μαγειρέψει» για να γλιτώσει τόσο τις πολιτικές ευθύνες όσο και ενδεχόμενες ποινικές του κυβερνητικού εκπροσώπου.

(δ) Το βασικότερο όμως είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία που ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί αντιπερισπασμούς. Ότι σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται η εφιαλτική πορεία της οικονομίας και οι επιπτώσεις σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους, εξαιτίας της εγκληματικής αδράνειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% και μέσα σε τέσσερις μήνες, πριν έρθει η πανδημία, από τον Οκτώβρη του 2019 την βύθισε στην ύφεση. Βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Ότι δηλαδή παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική ήδη από τον Οκτώβριο, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας και το lockdown, βυθίζοντας σε απόγνωση εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τους οποίους αφήνει χωρίς καμία στήριξη.

Γιατί επιμένετε ότι δόθηκε μίζα 2,6 εκατ. στον Αντώνη Σαμαρά ενώ η ΝΔ λέει ότι η υπόθεση αυτή έχει μπει στο αρχείο;

Πρώτον: Η κατάθεση και τα στοιχεία δόθηκαν το 2015. Από την στιγμή που υπάρχει όνομα πολιτικού γιατί δεν ήρθε στην Βουλή αμελλητί όπως ορίζει ο νόμος;

Δεύτερον: Ο Παπασταύρου ελεγχόταν για φοροδιαφυγή, όχι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά την απόφαση του ΣΤΕ προ τριετίας ότι τα αδικήματα πριν το 2007 έχουν παραγραφεί η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, δηλαδή για τυπικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ η οποία έφτασε στην Ελλάδα το 2009 και είχε διαρρεύσει στη Γαλλία το 2007. Η έρευνα για την κατηγορία για μίζα των 2,6 εκατ. στον Παπασταύρου δεν προχώρησε και έγινε γνωστή με την αποστολή των σχετικών εγγράφων στην Προανακριτική την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν στο έγγραφο, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε για τις προεκλογικές ανάγκες του Αντώνη Σαμαρά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουάριου του 2015.

Τρίτον: Όταν η Τουλουπάκη αρχειοθετεί είναι καλή εισαγγελέας και όταν στέλνει υποθέσεις στη Βουλή και ερευνά σκευωρός;

Ναι, αλλά η ΝΔ σας κατηγορεί για παραδικαστικό και για παρακράτος. Τι απαντάτε;

Το ότι η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παραδικαστικό και για παρακράτος είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της ΝΔ να βγάζουν διαρροές για δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμαρά, μέσω του κου Παπασταύρου. Και είναι σε απόγνωση όχι μόνο γιατί δεν πολυθέλει να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά, αλλά και γιατί ο κ. Σαμαράς δεν τον αφήνει ούτε ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιήσει. Και παράλληλα τον αναγκάζει να υιοθετεί άθλιες παρακρατικές πρακτικές παράνομων καταγραφών και επιχειρήματα τόσο αστεία που ούτε ένα μικρό παιδί δε θα μπορούσαν να πείσουν.

Απαντούμε λοιπόν στη ΝΔ που από χθες μιλά για παρακράτος και σήμερα εσχάτως και για δήθεν παραδικαστικό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Και πιο συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εξάρθρωσης κυκλώματος διαφθοράς :

- Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του τότε Πρωθυπουργού η υπόθεση να πάει στη δικαιοσύνη και το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο. 

- Η υπόθεση αυτή δεν έγινε τότε γνωστή μόνο στον τότε Πρωθυπουργό, αλλά με εντολή του τελευταίου και στον τότε αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ που τον συνάντησε και τον ενημέρωσε.
- Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως από την αποσπασματική και προφανώς επιλεκτική διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών λείπουν αυτές που αφορούν σε πρώην βουλευτή. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί τελούσε και τέλει υπό τη προστασία αυτών που σήμερα κάνουν τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις και είχε τότε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να ρίξει τη κυβέρνηση ;

- Σε ό,τι δε αφορά το δια ταύτα και το αν η τότε κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της, δεν έχει κανείς παρά να δει την τύχη των φερόμενων ως  εμπλεκομένων αξιωματικών της αστυνομίας στις επόμενες κρίσεις.

Αυτό ήταν λοιπόν το παρακράτος; Που έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Που οδήγησε την υπόθεση στη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα επισήμως ενημέρωνε την τότε αντιπολίτευση;

Σε ό,τι δε αφορά την εξέλιξη της προανακριτικής και τους ισχυρισμούς Μυωνή:

- Αφού αποδείχθηκαν έωλες οι κατηγορίες περί σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις.

- Αφού δεν βρέθηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για να υφανθεί κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

- Αφού αποκαλύφθηκε ότι η βασική μάρτυρας κατηγορίας του κ. Παπαγγελόπουλου και πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, κα Ράικου, δεν είναι η πιο αξιόπιστος μάρτυρας, δεδομένου ότι ο σύζυγος της φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με 1,7 εκ ευρώ μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων σε φαρμακευτικές, μεταξύ των οποίων και της Νοβάρτις.

- Αφού τέλος προχθές διαβιβάστηκε στη δικογραφία της Νοβάρτις, κατάθεση μάρτυρα που εμπεριέχει το σχεδιάγραμμα της μίζας, που περιγράφει το περίπλοκο δίκτυο εταιριών και ανθρώπων που ήρθε στο προσκήνιο με την υπόθεση της Πανγαία, και έχει σε περίοπτη θέση τον κ. Σαμαρά στον όποιον φέρεται να καταλήγουν 2,6 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ αποφάσισε να ρίξει τον αντιπερισπασμό του κ. Μυωνή.

Μόνο που είναι άνθρακες ο θησαυρός. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο υλικό αλλά και γιατί είναι εμφανής και τραβηγμένη από τα μαλλιά η προσπάθεια διαστρέβλωσης των διαλόγων, με αποσιωπητικά και δήθεν ακατάληπτες λέξεις σε δήθεν επίμαχα σημεία. Με μόνο στόχο να στηθεί ένα ψεύτικο αφήγημα ή να βγει ένας τίτλος σε ένα δελτίο τύπου της ΝΔ.

Κατανοούμε τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο κος Μητσοτάκης από την ομηρεία Σαμαρά. Κατανοούμε και την απαίτηση του τελευταίου να τον στηρίξει μέχρι τέλους, όπως συνηθίζει να λέει, στις τελευταίες αποκαλύψεις. Η πολιτική ζωή του τόπου, όμως, δεν μπορεί να οδηγείται στο βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών. Ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: