ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αχαΐα: Απονομή σύνταξης ΟΓΑ μετά... θάνατον!


Αγρότες διαμαρτυρόμενοι στην πλατεία Γεωργίου Πάτρας. Ήταν στις 15-2-2013, επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, όταν χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την χώρα βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Επτά χρόνια μετά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, του ιδίου κόμματος, της ΝΔ, το μέλλον των Αγροτών φαντάζει αβέβαιο. Και ας έβγαλε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, από την επιτροπεία των Μνημονίων εδώ και δύο χρόνια. Κι ας έβαλε όλους του Αγρότες στην κοινωνική και συνταξιοδοτική ασφάλιση. Επί ΝΔ πάλι βρίσκονται σήμερα, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, από την εφιαλτική εποχή Σαμαρά...


Ως τιμημένοι ήρωες πεσόντες στα πεδία των μαχών, αντιμετωπίζονται 4.500 συνταξιούχοι - Απογοητευτικά τα στοιχεία, διαψεύδουν την δήθεν τάχιστη απονομή


Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Πάτρας, γνωστό φιλοκυβερνητικό φύλλο, που κυκλοφορεί από τα τέλη του 18ου αιώνα στην πόλη και στην περιοχή Δυτ. Εκλλάδας, μη εξαιρουμένων των Αθηνών,  ρώτησε, γιατί το ταμείο του ΕΦΚΑ στην Πάτρα, δεν ενισχύεται με έναν αριθμό προσωπικού, από τα προγράμματα οκτάμηνης διάρκειας, που αξιοποιεί ο ΕΦΚΑ., ώστε να διευκολυνθεί η επιτάχυνση απονομής συντάξεων σε όσους, συμπληρούμενου του χρόνου, εξέρχονται στην απομαχία!  

Ο κ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ της Πάτρας, τόνισε ότι, «ο ΕΦΚΑ είχε ενισχυθεί με 1000 συμβασιούχους, οι οποίοι όμως, αποχώρησαν λόγω λήξης της σύμβασης εργασίας τους, με αποτέλεσμα το ταμείο, να υπολειτουργεί».

Κι έτσι την... νύφη της αδράνειας του Υπουργείου πληρώνουν οι απόμαχοι, που στην περίπτωση του στην περίπτωση της Δυτ. Ελλάδας δεν είναι και αμελητέος  ο αριθμός τους!

Και όμως εδώ και μήνες ο υπό αποκεφαλισμό αρμόδιος υπουργός στην πρώτη ευκαιρία Μητσοτάκη, ήταν εκείνος που καυχιόταν ότι επί ημερών του η ψηφιοποίηση των συντάξεων προχωρεί άψογα και με ταχείς ρυθμούς. Κι επειδή από την αρχή φάνηκε η κακιά ημέρα, που ειρήσθω εν παρόδω του επισημάνθηκε αφού υπήρξαν λανθασμένα στοιχεία που παρεισέφρησαν στην διαδικασία, αυτός, ως ο γνωστός Βρούτσης, για να μην εκτεθεί και χαλάσει το προφίλ του, επέμεινε στο λάθος, μέχρι που έφθασε στο αδιέξοδο και εκ των πραμάτων, αντί η σύνταξη να απονέμεται  εντός λίγων ημερών -ας αφήσουμε στην άκρη την υπερφίαλη   εκδοχή της επομένης ημέρας από την έξοδο στην σύνταξη, που μας είχε υποσχεθεί- φθάσαμε πια συντάξεις να απονέμονται μετά θάνατον, ως στρατιώτες στα πεδία των μαχών!

Στο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής  «Πελοποννήσου» που υπογράφει ο Σωτήρης Παπανδρέου (spapandreou@pelop.gr) γίνεται σαφέστατη αναφορά: «Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που πεθαίνουν περιμένοντας...»!


Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται:

«Το χάος που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ειδικά στον ΟΓΑ, αποκαλύπτεται σε πλήρη διάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της εφημερίδας  "Πελοπόννησος", στην Δυτική Ελλάδα, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε αναμονή έγκρισης και απόδοσης σύνταξης, 4.500 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι περισσότεροι εξ αυτών, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που γέρασαν καλλιεργώντας την γη τους και φροντίζοντας τα ζώα τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν αναφερθεί στην "Πελοπόννησο", δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων από την περιοχή, οι αιτήσεις των οποίων, βρίσκονται εδώ και 18 μήνες στα συρτάρια του ταμείου, σε αναμονή έγκρισης, αλλά, κανείς αρμόδιος, δεν είναι σε θέση να τους δώσει κάποια σαφή απάντηση, πότε θα πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Το ταμείο του ΟΓΑ στην Πάτρα ήταν πάντα προβληματικό, όχι μόνο στο θέμα της έγκρισης και της απόδοσης συντάξεων, αλλά και σε πλήθος άλλων ζητημάτων. Θυμόμαστε ακόμα, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έγιναν πριν από μήνες, για την πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία έγκρισης, 800 αιτήσεων για απόδοση εξόδων κηδείας".

Ένας υπάλληλος ανά νομό, ενώ χίλιοι συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν!

Κι ωστόσο η τραγικότητα της κατάστασης τονίζεται από το γεγονός πως ένας υπάλληλος  ανά νομό, υπηρετεί στην συγκεκριμένη θέση, ενώ χίλιοι έως τώρα συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν!

«Ακόμα και με την ενοποίηση του ταμείου με τον ΕΦΚΑ, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, μόλις ένας υπάλληλος είναι αρμόδιος ανά νομό, για να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψήφιων προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα, σήμερα να έχει συγκεντρωθεί ένα βουνό από φακέλους σε κατάσταση αναμονής. Στην πορεία, ήρθε και η καραντίνα λόγω του κορονοϊού, με τις άδειες ειδικού σκοπού και όλο το σύστημα απονομής συντάξεων του ΟΓΑ, απορρυθμίστηκε πλήρως.

Οπως παραδέχθηκε στην "Π" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ της Πάτρας, Γιώργος Κυριακόπουλος, η κατάσταση με τον ΟΓΑ της Πάτρας, είναι όντως τραγική, γιατί η ενοποίηση με τον ΕΦΚΑ, έγινε με πρόχειρο τρόπο που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα του παρελθόντος.

Το ελάχιστο προσωπικό που υπηρετεί στο ταμείο στην περιφερειακή διεύθυνση της Πάτρας, αδυνατεί να επιταχύνει τους ρυθμούς εξέτασης των φακέλων, ενώ η καραντίνα λόγω του κορονοϊού, συνέβαλε στο να εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Η "Π" ρώτησε, γιατί το ταμείο δεν ενισχύεται με έναν αριθμό προσωπικού, από τα προγράμματα οκτάμηνης διάρκειας, που αξιοποιεί ο ΕΦΚΑ. Ο κ. Κυριακόπουλος, τόνισε ότι, ο ΕΦΚΑ είχε ενισχυθεί με 1000 συμβασιούχους, οι οποίοι όμως, αποχώρησαν λόγω λήξης της σύμβασης εργασίας τους, με αποτέλεσμα το ταμείο, να υπολειτουργεί».

Πάντως και αυτός, συμφώνησε ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να δοθεί σημαντική ώθηση, στην διαδικασία και τον χρόνο απονομής συντάξεων του ΟΓΑ.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι επί Γραμματέως του Υπ. Εργασία Α. Νεφελούδη, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε δοθεί  σαφής εντολή στους κατά τόπους ΟΑΕΔ να επιδιώκουν την συνεργασία τους με δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν έλλειμμα κάλυψης θέσεων, πλην όμως η γνωστή γραφειοκρατία υπαλλήλων προσκείμενων στην ΝΔ, αρνιόταν πεισματωδώς να εκτελέσει την εντολή.

Αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ξεχνάμε. Όμως το ερώτημα που τίθεται σήμερα επί κυβέρνησης ΝΔ, είναι να προκαλεί απορία για το ποια δικαιολογία μπορεί να υπάρχει για την διαιώνιση τέτοιων αντικοινωνικών φαινομένων;

Καλούνται, για πρώτη φορά, να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος

Στο μεταξύ, προϊούσης της δυσμενούς οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα γενικότερα, οι επιπτώσεις στα αγροτικά στρώματα είναι εμφανείς και σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό φύλλο της Πάτρας αυξάνεται η λίστα με όσους καλούνται να πληρώσουν φόρο επιτηδεύματος. Αυτή την φορά προστίθενται και χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι το 2019 συμπλήρωσαν πενταετία από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, και φέτος (επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη) καλούνται, για πρώτη φορά, να πληρώσουν, εκτός από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα αφορούν χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που συνεπάγεται τήρηση φορολογικών βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, την 1η Ιανουαρίου 2014 και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Δηλαδή μέχρι το φορολογικό έτος (μέχρι τη χρήση) 2018 απαλλάσσονταν από την συγκεκριμένη επιβάρυνση. Για το φορολογικό έτος (χρήση) 2019 και τα επόμενα φορολογικά έτη οφείλουν, πλέον, να πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος».

Κι αυτά ενώ υγειονομική πανδημία επιδείνωσε την οικονομική τους ανέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: