ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Και οι ανασφάλιστοι ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία


Νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών εργαστηρίων (ιατρείων) με κοινή υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το viru-sc om.gr, ενώ η είσοδο επί κυβερνήσεως Τσίπρα στο ασφαλιστικό σύστημα δυόμισι εκατομμυρίων ανασφάλιστων, καθώς απελευθερώθηκε η ασφαλιστική ενημερότητα από την ιατρική ανάγκη των πολιτών, άνοιξε το δρόμο για ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Από τούδε θα επιτρέπεται και σε αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων ν επισκέπτονται τα απογευματινά ιατρεία με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.
Στόχος κατά τους υπουργούς, από τις αλλαγές στην λειτουργία των απογευματινών ιατρείων είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα στο προσωπικό και να αυξηθεί η παραγωγικότητα των νοσοκομείων, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες-ασθενείς.

Μάλιστα, επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, είχε θεσπιστεί ότι το κόστος θα επωμιζόταν ο ασφαλιστικός οργανισμός και υπήρξε πρόβλεψη για την αμοιβή των γιατρών ανάλογα με τη βαθμίδα: π.χ. 90 ευρώ για τους καθηγητές ιατρικής, 75 ευρώ για τους αναπληρωτές καθηγητές, 80 ευρώ για τους διευθυντές του ΕΣΥ και πάει λέγοντας.

Με νέα απόφαση, που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επέρχονται αλλαγές στην ολοήμερη λειτουργία και θεσπίζονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα: ∆ικαίωμα να κάνουν επισκέψεις, εξετάσεις και επεμβάσεις το απόγευμα αποκτούν και οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Το κόστος θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Μπαίνει περιορισμός στον αριθμό των επεμβάσεων ή πράξεων, που γίνονται πέραν του τακτικού ωραρίου.

Η απόφαση ορίζει ότι το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου δεν επιτρέπεται ανά μήνα να υπερβαίνει το αντίστοιχο σύνολο εκείνων, που γίνονται στο τακτικό ωράριο. Αλλά ζει ο τρόπος κατανομής των εσόδων από τα απογευματινά εργαστήρια (απεικονι-στικά και πυρηνικής ιατρικής) και ακτινοθεραπευτικά κέντρα.  

Ειδικότερα, καταργείται το ποσοστό 5% που ελάμβαναν οι διευθυντές. Στα απεικονιστικά εργαστήρια, αυξάνεται από 50% σε 55% το ποσοστό των εσόδων που καρπώνεται το νοσοκομείο. Αυξάνεται από 30% σε70% το ποσοστό επί της αμοιβής που αφορά τον ιατρό, που διενεργεί την πράξη.

Το υπόλοιπο του κρατικού τιμολογίου κατανέμεται με συγκεκριμένο τρόπο στον ακτινο-φυσικό και στους τεχνολόγους και μάλιστα η αμοιβή είναι ανάλογη με το επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων. Στα ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, το νοσοκομείο θα παρακρατεί το 60% της αμοιβής, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ως εξής:

Το 45% αφορά τον ιατρό που διενεργεί την πράξη, το 25% στον ακτινοφυσικό, 30% στους τεχνολόγους. Στα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, το νοσοκομείο θα παρακρατεί το 55% και το υπόλοιπο θα κατανέμενεται ως εξής: Το 65% στον ιατρό που διενεργεί την πράξη, το 15% στον ακτινοφυσικό και το 20% στους τεχνολόγους. Αντίθετα, μειώνεται από 70% σε 50% το ποσοστό των εσόδων που παρακρατεί το νοσοκομείο στα βιοπαθολογικά, αιματολογικά, βιοχημικά, ενδοκρινολογικά εργαστήρια, τα εργαστήρια ιστοσυμβατότητας και πυρηνικής ιατρικής (in vitro εξετάσεις) και τα εργαστήρια μοριακής βιολογίας, μοριακής γενετικής και κυτταρογενετικής.

Το υπόλοιπο 50% θα κατανέμεται ως εξής:

Το 60% στον ιατρό που διενήργησε την πράξη, το 20% αυτού κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των βιοχημικών, χημικών, βιολόγων που συμμετέχουν και το υπόλοιπο 20% κατανέμεται ισόποσα μεταξύ του τεχνολογικού παραϊατρικού προσωπικού.

Στα εργαστήρια παθολογικής ανατομίας και κυτταρολογίας, καταργείται η ρύθμιση ότι το5% των εσόδων αποδίδεται στον Καθηγητή ή ∆ιευθυντή. Μειώνεται από 55% σε 50% το ποσοστό των εσόδων που θα παρακρατείται από το νοσοκομείο. Το υπόλοιπο θα κατανέμεται ως εξής:

Το 60% αφορά τον ιατρό που εκτελεί την πράξη (μέχρι πρότινος λάμβανε το 30%) και το υπόλοιπο 40% ισόποσα στο λοιπό προσωπικό.

Αυξάνεται από 8 σε 10 ευρώ η αμοιβή ανά ώρα απασχόλησης για το νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν περιλαμβάνεται στις ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες και απασχολείται στην κατά πέραν του τακτικού ωραρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: