ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ειδήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/YgENyujMjnk

Ν. Φαρμάκης: Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους

«Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκάθαρο και όχι καιροσκοπικό λόγο, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην τρέχουσα συμβατική περίοδο. Είναι μια μάχη που μας χρειάζεται όλους!».
Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάλεσε σε συστράτευση για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κατά την εισήγησή του σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Περιφερειάρχης  εξήγγειλε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται η έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου από την ΔΕΔΑ για την ένταξη και υλοποίηση του έργου.
«Το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, δεν θα ανήκει σε κανένα. Θα ανήκει μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει… “πατερούληδες”. Μόνο ανθρώπους… Γι’ αυτούς πολιτευόμαστε, από αυτούς εκλεγόμαστε και σ αυτούς απολογούμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ήδη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ - Τομέας Ενέργειας για την υποβολή δελτίου εξειδίκευσης για τη δράση «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Με την υποβολή του - που αναμένεται εντός της εβδομάδας-  ολοκληρώνονται οι προκαταρτικές ενέργειες για την προετοιμασία δημόσιας έκδοσης πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στον Δήμο Πατρέων να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε κοινή γραμμή με τους Δήμους Αγρινίου και Πύργου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αναζήτησης και παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων. Ένα στοίχημα που με σύνεση και κοινωνική συναίνεση πρέπει να κερδίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, θα ήταν χαρά μας να έχουμε μαζί μας και τον Δήμο Πατρέων».
Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της διεκδίκησης και παρατήρησε ότι «το έργο τον Σεπτέμβριο 2019 παραλήφθηκε από την νέα περιφερειακή αρχή σε σημείο μηδέν»», ενώ ως προς την διεκδίκηση της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως έστω και αν υλοποιηθεί η έλευση υγροποιημένου αερίου, κανείς δεν παραιτείται από τη βασική διεκδίκηση, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου. «Στοχεύουμε στην αναβίωση της κατασκευής αγωγού διέλευσης του Φυσικού Αερίου. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποδεκτό το αίτημα για επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. «Μόνιμη και μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας είναι ο αγωγός. Δεν παραιτούμαστε. Και μπορούμε όλοι να ομονοήσουμε σε αυτή την επιλογή, ώστε σύσσωμα και συντεταγμένα να την διεκδικήσουμε. Ο λόγος μας λοιπόν, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ενωτικός. Αυτό μας έλλειψε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Ενωμένοι, ας μετατρέψουμε την αυτοδιοίκηση σε ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο…» κατέληξε.
Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου είναι  πλέον ορατό, ενώ προ εξαμήνου φοβόμασταν ότι δεν θα βλέπαμε φως…». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά ακολουθήθηκαν τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να βρίσκονται πια σε προωθημένο στάδιο. «Αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» κι έπειτα από το βήμα αυτό θα προσδιοριστούν και με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι το τέλος του 2023, ενώ η εταιρία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με επεκτάσεις στις συνδέσεις έως και το 2043. Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού ανέφερε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι συνδέσεις, ωστόσο δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δύο δεξαμενές αποθήκευσης στην Πάτρα. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εταιρία σχεδιάζει ένα ασφαλές έργο και κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα και προσπαθούμε να φέρουμε ένα φθηνότερο καύσιμο που κυρίως απευθύνεται σε οικιακούς, εμπορικούς χρήστες και κάποιες βιομηχανίες».
Αντιστοίχως, εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ η Τατιάνα Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η Επιχείρηση μελετά όλες τις εφικτές λύσεις, δηλαδή τα έργα μικρής κλίμακας, αλλά και την περίπτωση της επέκταση του αγωγού για την Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ οι Σωτήρης Φώλιας και Ιωάννης Χωματάς, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την ΠΕΔ, Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργίου.


Το 8 Regional Growth Conference (RGC) σας προκαλεί
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως συνδιοργανωτής στο 8 Regional Growth Conference (RGC) σας προκαλεί στις εργασίες του Συνεδρίου που θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 2 έως και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.
Στο Regional Growth Conference (RGC) πρόκειται να αναδειχθούν θέματα, καλές πρακτικές και δείκτες που συντελούν στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας μπορούν να καλύψουν ελεύθερα τις εργασίες του Συνεδρίου, κάνοντας προεγγραφή μέσω του συνδέσμου https://www.regional-growth-conference.gr/register
Στο χώρο του Συνεδρίου θα διαμορφωθεί Αίθουσα Τύπου για την διευκόλυνση των ΜΜΕ.
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο: https://www.regional-growth-conference.gr/

Οι εργασίες του 8th Regional Growth Conference

Οι εργασίες του 8th Regional Growth Conference, θα διεξαχθούν από 2 έως 4 Ιουλίου στο Achaia Clauss στη Πάτρα, με πλήρη online κάλυψη, σε συνδιοργάνωση της «Π» και της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, η οποία συμβάλλει με κονδύλι 50 χιλιάδων ευρώ παρά τις διαμαρτυρίες της αριστερής συνεργασίας από την παράταξη του κ. Κατσιφάρα.

Το Συνέδριο θα κινηθεί σε επτά βασικούς πυλώνες, με ενδιαφέρουσες θεματικές που άπτονται ζητημάτων της επικαιρότητας, βλέποντας, παράλληλα, «μπροστά». Τρεις από τους βασικούς πυλώνες αφορούν 1. Οικονομία και Ανάπτυξη, 2. Περιβάλλον, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη και 3. Τουρισμό, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Ο πρώτος βασικός πυλώνας είναι, φυσικά, η Οικονομία και η Ανάπτυξη.

Τα επιμέρους θέματα για τα οποία, όσοι παρακολουθήσουν το 8th RGC, θα μάθουν όλα τα νέα δεδομένα, είναι:
Η Ελλάδα και οι βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Σημαίνοντες ομιλητές, με κύρος και γνώση θα αναφερθούν στο πώς μπορεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών να εφαρμοστεί και στην ελληνική Περιφέρεια, προσβλέποντας σε άριστα αποτελέσματα.
Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις: Η μεγάλη στιγμή. Ενα θέμα που συζητείται ευρέως τελευταία, οι χρηματοδοτήσεις, και πώς αυτές θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του βουλευτή ΝΔ Ροδόπης, προέδρου της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος 2019, επίκουρου καθηγητή νομικής ευρωπαϊκού δικαίου Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο ρόλος των δημόσιων επενδύσεων στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αυτό το session θα αναδειχθεί η σπουδαιότητα, που έχουν για θέματα ανάπτυξης, οι δημόσιες επενδύσεις. Για το θέμα θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ο αγροτικός τομέας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Αλλος ένας τομέας με καταλυτική σπουδαιότητα, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι άμεσα συνυφασμένος με την ανάπτυξη και την ευρωστία της ελληνικής Περιφέρειας.
Πολιτικές διαχείρισης τουριστικών προορισμών στην Covid-19 εποχή. Ενα θέμα που καίει, καθώς, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, η χώρα μας ευελπιστεί να πάνε όλα καλά, αφού αναδειχθήκαμε ως ο πλέον ασφαλής προορισμός για διακοπές με ασφάλεια.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο Περιβάλλον, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα επιμέρους θέματα, που θα αναλυθούν, είναι:
Πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ενα digital session, στο οποίο θα αναλυθεί αυτό το θέμα αιχμής, για το μέλλον όλων μας.
Ενέργεια και περιβάλλον στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ζήτημα θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός, ακόμη, digital dialogue, ανάμεσα σε έναν γνωστό δημοσιογράφο και έναν εξειδικευμένο ομιλητή.
Δρόμοι ενέργειας. Εδώ θα αναλυθούν οι τρόποι και οι διαδικασίες, μέσω των οποίων η ενεργειακή πολιτική στην Περιφέρεια μπορεί να επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Κοινωνική καινοτομία, περιφερειακή ανάπτυξη και ενεργειακές κοινότητες. Ο ρόλος της λεγόμενης κοινωνικής καινοτομίας είναι μείζων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, πολλώ δε μάλλον αν συσχετίζεται με την ενέργεια.
Σπατάλη τροφίμων: Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία. Το παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζήτημα της αποφυγής του λεγόμενου food waste θα τεθεί επί τάπητος.
Φυσικοί πόροι και περιβάλλον στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ζήτημα θα αναλύσουν οι ομιλητές σε στρογγυλό τραπέζι.
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας θα αναφέρεται στον Τουρισμό, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Οι επιμέρους θεματικές του Πυλώνα:
Digital tourism. Ενα ψηφιακό session, όπου σημαντικοί ομιλητές θα καταθέσουν γνώμες για το πώς καλείται να ανταποκριθεί ο τομέας του τουρισμού στις νέες συνθήκες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός των περιφερειακών επιχειρήσεων. Σε μια εποχή, που ψηφιοποιούνται τα πάντα, είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι και οι επιχειρήσεις της ελληνικής Περιφέρειας οφείλουν να ακολουθήσουν, ειδικά όταν πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, οι οποίες ενέσκυψαν λόγω του lockdown. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.
Πώς δημιουργείται καινοτομία στην Περιφέρεια. Πού οφείλουν κοινωνία και επιχειρήσεις. Σε αυτή τη θεματική ενότητα οι ομιλητές θα αναλύσουν τις οδούς, μέσω των οποίων μπορεί η καινοτομία να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Περιφέρεια.
Προετοιμάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Πολύς λόγος για τα νέα δεδομένα που θα επιφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αρκεί να είμαστε όλοι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Κλιματική αλλαγή και νέες τεχνολογίες «αιχμή του δόρατος».
Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και νέος αναπτυξιακός νόμος. Ενα θέμα που «καίει» όλους όσοι απασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, θα κουβεντιάσουν έγκριτοι ομιλητές σε στρογγυλό τραπέζι.
Επιχειρηματικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Ακόμη ένα στρογγυλό τραπέζι για έναν νευραλγικό τομέα, που συσχετίζεται άμεσα με την περιφερειακή ανάπτυξη.

 Για το αναλυτικό Πρόγραμμα, αλλά και για εγγραφές σας στο Συνέδριο με φυσική παρουσία μπορείτε να επισκεφθείτε το www.regional-growth-conference.gr
Διαδικτυακά μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύνολο του Συνεδρίου στο www.regional-growth-congference.gr και τα Social Media μας www.facebook.com/RegionalGrwothConference/ , www.instagram.com/RegionalGrowthConference/ και www.twitter.com/RegionalGrowthConference/

 


Συλλυπητήριο μήνυμα  Νεκτ. Φαρμάκη, για την απώλεια του Βασίλη Αντωνόπουλου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Αντωνόπουλου. Στο μήνυμά του, αναφέρει:
«Ο Βασίλης Αντωνόπουλος τίμησε την ιατρική επιστήμη, την αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Μετέτρεψε σε σκοπό ζωής την προσφορά στην κοινωνία και στον τόπο του. Όλοι θα τον θυμόμαστε ως έναν έντιμο αγωνιστή, που με ήθος, ανιδιοτέλεια και πίστη στις δημοκρατικές αξίες, υπήρξε ο πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ένας συνεπής πρωταγωνιστής των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων επί δεκαετίες.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: