ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αθ. Κυριαζής: Δεν έχω άλλο μέσο, κάνω απεργία πείνας!

 

Ζητώντας εφαρμογή του νόμου είπε ότι "ήδη μέχρι σήμερα έχω χάσει 8 κιλά. Και δεν ζητάω τίποτε άλλο, παρά να εφαρμοστεί ο νόμος, που ορίζει τι προβλέπεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους σπουδαστές στις φυλακές" 

Εξαπλώνεται η κατακραυγή κατά της εγκληματικής σωφρονιστικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αρνείται το δικαίωμα της μόρφωσης στον σπουδαστή Αθ. Κυριαζή, που διαμαρτυρόμενος συνεχίζει για 14η ημέρα την απεργία πείνας στο κελί του στις κλειστές φυλακές Αγ. Στεφάνου Πάτρας. Από σήμερα και η εφημερίδα της Αριστεράς "Αυγή", στηρίζει το αίτημα του απεργού για μετάθεσή του σε φυλακή κοντινή στο ΑΕΙ που επιθυμεί να σπουδάσει.     

Απρόσκοπτη επικοινωνία με τους καθηγητές του, συναντήσεις διά ζώσης με «βραχιολάκι», ωρολόγιο πρόγραμμα κατάλληλο για σπουδαστές στη φυλακή, δηλαδή... ό,τι προβλέπει ο νόμος, ζητάει ο κρατούμενος Θανάσης Κυριαζής, διά μέσου και της εφημερίδας "Αυγή". 

Ο Θανάσης Κυριαζής, βρίσκεται στην 14η ημέρα απεργίας πείνας έχοντας χάσει οκτώ κιλά. 

Περιέγραψε Sto Kokkino και στον Νίκο Ξυδάκη το πώς όταν διεκδίκησε τα δικαιώματά του, αντί του Κορυδαλλού που διαθέτει ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης τον έστειλαν στο «κέντρο απεξάρτησης» των φυλακών της Πάτρας, όπου υπέστη μεταχείριση για την οποία έχει ήδη υποβάλει και μηνυτήριες αναφορές.

O κ. Κυριαζής, που συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές της Πάτρας, συνεχίζει για 14η ημέρα την απεργία πείνας, όπως ανέφερε χθες το Istologio G. Mosxou και είπε ότι: 

«Η απεργία πείνας είναι νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά μου, δυστυχώς δεν έχω άλλο μέσο, θέτω σε κίνδυνο τη ζωή μου για να αποδείξω τι; Ότι δεν είμαι ελέφαντας; Ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει το καθήκον της; Ήδη μέχρι σήμερα έχω χάσει 8 κιλά. Και δεν ζητάω τίποτε άλλο, παρά να εφαρμοστεί ο νόμος, που ορίζει τι προβλέπεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους σπουδαστές στις φυλακές».

Όπως ανέφερε, το 2016 ήταν ένας από τους 20 που έλαβαν υποτροφία και σπουδάζει στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ, βρισκόμενος πλέον στο 4ο έτος και έχοντας καλύψει 5-6 θεματικές ενότητες.

Αρχικά κρατείτο στις φυλακές της Λάρισας, από όπου είχε συνεχή επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων με την ενεργή υποστήριξη των καθηγητών και του εκεί διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, παρότι και από εκεί δεν είχε την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στις πρόνοιες του νόμου για τους σπουδαστές και ειδικά στο θέμα της διά ζώσης συνεργασίας με τους καθηγητές του πανεπιστημίου με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, το γνωστό «βραχιολάκι». Όπως τόνισε, υπάρχει άνιση μεταχείριση, οι κρατούμενοι σε Κορυδαλλό και Διαβατά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως προς το βραχιολάκι, στις υπόλοιπες φυλακές... έχουν μείνει στα αζήτητα.

Όταν επιδίωξε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του προχωρώντας σε απεργία πείνας, ωστόσο, αυτό δεν άρεσε στην διοίκηση της φυλακής και μόλις σταμάτησε «με έδιωξαν με μεταγωγή. Μου είπε ο διευθυντής προσωπικά «τώρα Θανάση θα σε στείλω σε άλλη φυλακή και θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη». Στη Λάρισα ήμουν κρατούμενος τέσσερα χρόνια, η Κοινωνική Υπηρεσία δεν με κάλεσε ουδέποτε να με ρωτήσει πώς λέγομαι, τι κάνω και πώς ζω εκεί μέσα. Και αυτή η κυρία έπαιρνε μέρος και ψήφιζε στο Συμβούλιο της φυλακής αν θα μου δοθεί εκπαιδευτική άδεια. Και έκανα αναφορά, πώς αποφασίζει για μένα, πώς έχει άποψη την στιγμή που δεν με γνωρίζει; Δεν ξέρει τον χαρακτήρα μου, την προσωπικότητά μου;», αναρωτήθηκε.

Ακολούθησε έτσι πριν ενάμιση χρόνο η μεταγωγή στην Πάτρα όπου, όπως είπε, αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή δυσμενή μεταχείριση, με φαινόμενα που έχει καταγγείλει. Οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες, το κατάστημα κράτησης της Πάτρας είναι κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών. «Δεν έχω καμία θέση εγώ, θα έπρεπε να έχω άλλη μεταχείριση, να έχω μεταχθεί στον Κορυδαλλό για λόγους σπουδών, όπως είχα ζητήσει και στο παρελθόν», όπως επανέλαβε.

Κατήγγειλε επίσης ότι «ο πρώην αρχιφύλακας των φυλακών το μόνο που κατάφερε ήταν να μου βάλει εμπόδια, δυσκολίες. Τελικά πριν 15 ημέρες άλλαξε με παρέμβαση της κας Νικολάου, υπήρχαν καταγγελίες προς το πρόσωπό του για διάφορα θέματα, αξιόποινες πράξεις. Του καταλογίζω κι εγώ κάποιες σοβαρές πράξεις. Έχω κάνει και μηνυτήρια αναφορά. Πλέον, υπάρχουν και οι δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί επειδή είμαστε κρατούμενοι να προσβάλλεται η γενετήσια αξιοπρέπειά μας, έχουμε αξιοπρέπεια». 

Σε άλλο σημείο μάλιστα, προσέθεσε ότι στη φυλακή «δεχόμαστε συνέχεια επιδρομές των ΜΑΤ. Δεν σέβονται καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει καμία Δικαιοσύνη πλέον. Είναι πρωτόγνωρο να μας βάζει η Αστυνομία μέσα και να περιμένουμε την Αστυνομία να μας βγάζει έξω».

Ανέφερε πάντως ότι με την αλλαγή ηγεσίας στην Πάτρα «υπάρχει ένα θετικό κλίμα, μόλις άλλαξε η διοίκηση με κάλεσαν, με ενημέρωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά δεν είναι στο χέρι τους, είναι θέμα της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής».

Ο κ. Κυριαζής παρέθεσε αναλυτικά τις πρόνοιες του νόμου που επιβάλλει:
  •     απρόσκοπτη επικοινωνία με τους καθηγητές, «δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, ούτε για μένα ούτε για τους άλλους σπουδαστές».
  •     συμμετοχή και παρακολούθηση διά ζώσης των ομαδικών συμβουλευτικών συναντήσεων, δηλαδή διαπροσωπική επαφή με τους καθηγητές, κάτι που επίσης «δεν υφίσταται». Μάλιστα στη συνέχεια εξήγησε ότι για τις συναντήσεις της Πάτρας η δικαιολογία των φυλακών είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης, το γνωστό «βραχιολάκι» (αυτό διατίθεται μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών).
  •     παράκαμψη του ωρολογίου προγράμματος λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος για εκπαιδευτικούς λόγους, «ουδέποτε εφαρμόστηκε, συνάντησα άρνηση και απαγόρευση στην πρόσβασή μου στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας».
Διευκρίνισε επίσης ότι εχει κάνει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αίτηση μεταγωγής στον Κορυδαλλό για λόγους σπουδών, όπου εφαρμόζεται ηλεκτρονική επιτήρηση (το «βραχιολάκι»). Ακόμη όμως η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών δεν έχει απαντήσει, για μία εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα μεταγωγή. Για όλα τα παραπάνω έχει στείλει τα αιτήματα, με επιστολές και στοιχεία, στην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Νικολάου.

«Ας παρέμβει επιτέλους», όπως είπε χαρακτηριστικά, να υπάρξει μία λύση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Αφορά το σύνολο των κρατούμενων, υπάρχουν και μαθητές και σπουδαστές στις φυλακές που θέλουν να μορφωθούν και έχουν αυτό το δικαίωμα. Να μην συναντούν εμπόδια από την Πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: