ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ένας φράκτης 26 χιλιομέτρων θα λύσει το προσφυγικό;



Τι σημαίνει η υποβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας παρόλο που αυτή κλιμακώνεται; Στο ερώτημα απαντούν  κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

 
Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι απαράδεκτες και εξαιρετικά ανησυχητικές. Μετά από την πρωτοφανή κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τον Έβρο, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας στις Φέρες, αλλεπάλληλες παράτυπες NAVTEX και σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μετά τα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο στον Έβρο «υπάρχει περίοδος κυρίως λεκτικών προκλήσεων και όχι άλλων ενεργειών από την Τουρκία». Εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν είναι περίοδος ιδιαίτερης έντασης» και ότι η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη από τα προβλήματά της. Η Κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη στις παλινωδίες και παραπλανητικές δηλώσεις της, ως προς τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

Τι απαντάτε για τον Έβρο και την κατασκευή φράχτη;

Θέλετε να μας πείσετε πως ένας φράκτης 26 χιλιομέτρων σε μία συνοριογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων θα λύσει το πρόβλημα της εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία; Η ίδια η Ευρώπη έχει επιβεβαιώσει πως ο φράκτης δεν αποτελεί λύση, όταν αρνήθηκε να τον χρηματοδοτήσει το 2011-12. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε η «ασπίδα» στην Ευρώπη φρούριο ούτε αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάττει τα εθνικά σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και να τηρεί το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η μόνη σοβαρή λύση περνά μέσα από αναθεώρηση του Δουβλίνου, ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωτουρκικό διάλογο, από όπου απουσιάζει πλήρως, χωρίς στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, χωρίς ΜΑΤ στα νησιά και αυτοδικίες.

Εφόσον, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στο φράχτη οφείλει να διασφαλίσει δύο κομβικά ζητήματα:

Πρώτον, δεδομένων των πρόσφατων παλινωδιών της κυβέρνησης στον Έβρο δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στέλνοντας το λάθος μήνυμα στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς και σε οιαδήποτε διάθεση της να δημιουργήσει συνοριακή διαφορά στο μέλλον. Θεωρούμε αδιανόητο, για παράδειγμα, να γίνει σε άλλο σημείο από το αρχικά προγραμματισμένο. Επίσης, αν γίνει σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσων θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων. Θα δημιουργήσει, ντε φακτο, μία νεκρή ζώνη μεταξύ των συνόρων και του σημείου που θα ασκείται πραγματική κυριαρχία εκ μέρους μας, όπου θα βρίσκεται ο φράκτης.

Δεύτερον, θα πρέπει να προβλεφθεί ελεγχόμενη ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σοβαρός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και αγωνίστηκε για αυτό όσο ήταν στην Κυβέρνηση.

Ποια ακριβώς κριτική ασκείτε στην κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο;

[α] Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, ρώτησε την Παρασκευή τον ΥΠΕΞ τι είχε γίνει στον Έβρο. Το έπραξε αυτό διότι δεν θεώρησε καμία πληροφορία δεδομένη από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή άλλη πηγή. 

[β] Το περασμένο Σάββατο το πρωί, το ΥΠΕΞ απάντησε ότι είχε πραγματοποιήσει διάβημα στη γείτονα διότι "Τούρκοι στρατιώτες πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών". Το ΥΠΕΞ, δηλαδή, αποδέχτηκε ότι Τούρκοι στρατιώτες είχαν εισέλθει στη χώρα  (εφόσον δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις διάβημα για ενέργειες τούρκων αν αυτοί ήταν εντός της Τουρκίας!). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από τον κ. Δένδια την Κυριακή στον Σκάι, όπου ο ίδιος είπε ότι το διάβημα πραγματοποιήθηκε λόγω τουρκικής "κινητικότητας".

[γ] Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση: (ι) διότι απέκρυψε είσοδο τούρκων στρατιωτών στη χώρα και (ii) διότι ο ΥπEξ υποβάθμισε το γεγονός λέγοντας ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να δημιουργεί ένταση για 10 μέτρα.

[δ] Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είπε ότι υφίσταται κατάληψη ελληνικού εδάφους ή ότι Τούρκοι στρατιώτες είναι ακόμα εντός Ελλάδας. Ζητάει όμως να μάθει υπό ποιές προϋποθέσεις αποχώρησαν έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: