Αλ. Τσίπρας στην Ιθάκη μετά το διάγγελμά του για το τέλος των Μνημονίων. |
Κόντρα στην
τοξικότητα της ΝΔ
EΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΒΑΘΜΟ, “ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΟΥ
ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΑΣΗΣ”. -
ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΧΩΝ
Με την κεντρική δέσμευση για έξοδο από τα Μνημόνια να έχει ήδη υλοποιηθεί -διαψεύδοντας όλες τις εκτιμήσεις ή και τις προσπάθειες της εγχώριας αντιπολίτευσης– και με την Αριστερά να είναι η μόνη πολιτική δύναμη που το κατάφερε, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα επανεκκίνηση με συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό θα αποτυπώνει την πραγματικότητα των νέων συνθηκών σημαντικά μεγαλύτερης ελευθερίας που θα ισχύουν πλέον στη χάραξη πολιτικής στη νέα, μεταμνημονιακή εποχή.
Ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανασχηματισμός της κυβέρνησης
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της «επόμενης μέρας», μία από τις σημαντικές κινήσεις του πρωθυπουργού είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός με γνώμονα την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των προσώπων μέσα στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό προκειμένου το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργήσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στην υλοποίηση του σχεδίου της δίκαιης ανάπτυξης και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς και στην οικονομία.
Δεδομένων των αυξημένων καθηκόντων και προκλήσεων που γεννά η νέα περίοδος, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά μεγάλων μαχών και πολλών αναμετρήσεων, συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή. Σε αυτές τις συνθήκες, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, είναι αναγκαίο να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, “το κόμμα να καταστεί αντίστοιχο των προσδοκιών του κόσμου και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της νέας φάσης”.
Επισήμαιναν επιπλέον ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και στη λειτουργία του κόμματος πρέπει να διορθωθούν και να ισχυροποιηθεί ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη δύναμη να δώσει τις μάχες της επόμενης περιόδου. Στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκε και η πολιτική συγκυρία, η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων, και διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, “πόσο έντονες και εμφανείς έχουν γίνει οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων”.
Βασικό ζητούμενο στη νέα περίοδο, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εργαζόμενων, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένες πολιτικές για τη νεολαία.
Κομβικός σταθμός η ΔΕΘ
Κομβικό σταθμό από τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η «νέα εποχή» είναι εδώ αποτελεί η ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες συν τω χρόνω θα διαψεύσουν και τις προβοκατόρικες αιτιάσεις που διατυπώνει η Ν.Δ. περί «παροχολογίας» ή ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα και ότι ισχύουν οι μνημονιακοί μηχανισμοί», με σκοπό να υπονομεύσει τις πρώτες μεταμνημονιακές εξαγγελίες μπροστά στο «στρατηγικό αδιέξοδό της». Παράλληλα, η κυβέρνηση καυτηριάζει έντονα το γεγονός ότι η Ν.Δ. χαρακτηρίζει ως «παροχολογία» πολιτικές πρωτοβουλίες που «θα ενισχύσουν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και έχουν σηκώσει το βάρος της κρίσης». «Κοντός ψαλμός αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι προβλέψεις της Ν.Δ.» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Από το Νεώριο της Σύρου, όπου μίλησε στους εργαζόμενους των ναυπηγείων με αφορμή την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την επαναλειτουργία τους, ο Αλ. Τσίπρας προέταξε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στη νέα περίοδο την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την «επαναφορά των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου στο προσκήνιο». Δεσμεύτηκε ενώπιόν τους για το στοίχημα της εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι “τέλος του Μνημονίου σημαίνει επαναφορά δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού”. Προσδιόρισε δε το τρίπτυχο της μεταμνημονιακής περιόδου ως εξής: «Ανασυγκρότηση - Δίκαιη ανάπτυξη - Προστασία της εργασίας».
Προοδευτικό μέτωπο ανάχωμα στη συντηρητική παλινόρθωση
Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη αντίληψη ότι η νέα περίοδος αποτελεί προοπτική ευκαιρίας για τον σχεδιασμό της χώρας σε στέρεες βάσεις, ότι περιλαμβάνει και δυσκολίες, προκλήσεις και διλήμματα.
Ο πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο με το διάγγελμά του από την Ιθάκη ότι η άφιξη στον προορισμό σημαίνει νέες μάχες, εκ των οποίων κορυφαία είναι να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν των αιτιών που την οδήγησαν στην κρίση και στον εκτροχιασμό.
“Δεν είμαστε λωτοφάγοι”, “οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι, είναι όσοι έφτιαξαν, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων”, “δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους”. Αυτές οι αναφορές του προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση στη Ν.Δ., η οποία “διάβασε” ως “διχαστικό” το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να ενωθούν απέναντι στις κακοδαιμονίες της κρίσης, αναγνωρίζοντας προφανώς και τον εαυτό της μεταξύ των πολιτικών εκφραστών της.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπώς η δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, ενός προοδευτικού μετώπου που θα αποτελέσει ανάχωμα μιας ενδεχόμενης συντηρητικής παλινόρθωσης. Κεντρικές παράμετροι στη δημιουργία ενός διευρυμένου τέτοιου πόλου είναι η ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη μέρα και ο ακριβής προσδιορισμός των αξόνων του ώστε να ανταποκρίνονται στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου