ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Τα κλεμμένα ελληνικά αντικαρκινικά έφεραν παραιτήσεις

Όχι στην Ελλάδα - Τέλος για την υπουργό Υγείας Ντιάνα Γκόλτσε!

Το σκάνδαλο των κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία διακινήθηκαν και στην αγορά της Γερμανίας, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και παραιτήσεις. 


Η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάνα Γκόλτσε υπέβαλε την παραίτησή της μετά το πόρισμα αρμόδιας επιτροπής ειδικών σε σχέση με την εμπορία των φαρμάκων από την εταιρεία Lunapharm που έχει την έδρα της στο γερμανικό κρατίδιο. Ο υπουργός Οικονομικών του Βρανδεμβούργου Άλμπρεχτ Γκέρμπερ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Σημειώνεται ότι οι αρχές του Βρανδεμβούργου είχαν ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές ήδη από το 2016.

Το πόρισμα επισημαίνει ότι τα επίμαχα φάρμακα θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2017 από την αρμόδια Εποπτική Αρχή Φαρμάκων, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, δήλωσε η Γκόλτσε σημειώνοντας πως «δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε και να αποκλειστεί» ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν τα επίμαχα φάρμακα θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού στην αρμόδια εποπτική αρχή, καθώς και οργανωτικές ελλείψεις.

Η εταιρεία Lunapharm φέρεται να διακίνησε αντικαρκινικά φάρμακα, που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα και ενδεχομένως αποθηκεύτηκαν πλημμελώς χάνοντας τη δραστικότητά τους, σε φαρμακεία και χονδρεμπόρους σε σειρά γερμανικών κρατιδίων. Μετά από πρόσφατο ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τη σκανδαλώδη υπόθεση ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ύποπτης επιχείρησης.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε χαρακτήρισε την παραίτηση της υπουργού Υγείας «όχι μόνο σωστό, αλλά και αναγκαίο βήμα», επισημαίνοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής ειδικών κατέδειξε ότι στο τοπικό υπουργείο Υγείας υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο επικοινωνίας, αλλά και σε οργανωτικά και διαρθρωτικά θέματα.

Το σκάνδαλο με τα κλεμμένα αντικαρκινικά προκαλεί κρίση και στους κόλπους του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), όπου ανήκει η Ντιάνα Γκόλτσε και το οποίο συγκυβερνά από το 2009 ως μικρός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο. Η πρώην υπουργός Γκόλτσε είχε εκλεγεί, στις αρχές του 2018, συμπρόεδρος της Αριστεράς στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο και θα ήταν πιθανόν επικεφαλής υποψήφια του κόμματός της στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα παραμείνει στο κόμμα.

Υπό πίεση βρίσκεται όμως και ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου καθώς έχουν περάσει επτά και πλέον εβδομάδες από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες εκθέσεις για την υπόθεση Lunapharm και η τοπική αντιπολίτευση ζητάει επίσης τις παραιτήσεις του υφυπουργού Υγείας και του προέδρου της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής.

Το φαρμακευτικό σκάνδαλο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας του Πότσνταμ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον επτά προσώπων για αποδοχή και διάθεση προϊόντων κατ' επάγγελμα και παραβίαση του νόμου περί φαρμάκων. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχει προκύψει ότι τα ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα είχαν κλαπεί στην Ελλάδα και εν συνεχεία πωλήθηκαν στη Γερμανία. Τα ίχνη των ερευνών οδηγούν όμως και σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα συνολικά 21 άτομα. Ένας 70χρονος Αιγύπτιος φαρμακοποιός, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, ένας 64χρονος ημεδαπός και μια 57χρονη επίσης φαρμακοποιός, φίλη του Αιγύπτιου, ήταν τα τρία αρχηγικά μέλη της συμμορίας που τα τελευταία χρόνια υπεξαιρούσαν αντικαρκινικά σκευάσματα από νοσοκομεία της Αθήνας.

Επειδή μάλιστα τα φάρμακα έπρεπε να ταξιδεύουν σε ψυχρό περιβάλλον, ανάμεσα στα μέλη της σπείρας υπήρχαν ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα και ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι, οι οποίοι φρόντιζαν να φυλάνε στον πάγο τα σκευάσματα πριν αυτά αναχωρήσουν.


(DpA-DW-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: