ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η 6η ΥΠΕ προτείνει κυρώσεις για το σκάνδαλο του ραδιοφαρμάκου!

«Στείλαμε το πόρισμα στην Εισαγγελία, ώστε να ασκήσει τα νόμιμα για τα περαιτέρω». Αυτή είναι η λιτή απάντηση του Διοικτή της 6ης ΥΠΕ Γιώργου Γιαννόπουλου, για το σκάνδαλο με το υπερτιμολογημένο ραδιοφάρμακο στο νοσοκομείο Ρίου. Η συγκάλυψη δεν πέρασε. Οι καιροί άλλαξαν εις βάρος των τρωκτικών του Δημοσίου!



Στο νοσοκομείο Ρίου προμηθεύονταν από το 2007 έως το 2011, στην τιμή των 2.280 ευρώ φάρμακο που κόστιζε μόνον 280 ευρώ!


«Οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου θα ελεγχθούν πειθαρχικά. Οι δε διοικητές του Νοσοκομείου, εφόσον δεν υπάγονται πια στην αρμοδιότητα της  6η ΥΠΕ, στείλαμε το πόρισμα στην Εισαγγελία, ώστε να ασκήσει τα νόμιμα για τα περαιτέρω».
Με αυτή την λιτή δήλωση, σε ερώτηση του Istologiou G. Mosxou, ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος, έδωσε την συνέχεια για το σκάνδαλο του ραδιοφαρμάκου, που ενώ εκκολάφθηκε στο ΓΠΝ Ρίου από το 2008, είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια συγκάλυψης το 2013, επί κυβερνήσεως  Σαμαρά-Βενιζέλου, μέχρι να έλθει ο μεθεπόμενος χρόνος, επί κυβερνήσεως Τσίπρα και να διαταχθεί νέος έλεγχος  στις 7-5-2015, που ολοκληρώθηκε στις 28-3-2016 από το Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Προνοίας (ΣΕΥΥΠ) και να γίνει παράλληλη διαβίβαση της Έκθεσης Ελέγχου Επιθεωρητών στο Υπουργείο Υγείας από το Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.
Έτσι, στελέχη υπηρεσιών Προμηθειών, Διοικητικού, Οικονομικού, Πληροφορικής καθώς και οι διοικητές του ΠΓΝ Πατρών, (Ρίο) που διετέλεσαν από το 2007 έως το 2011, όπως και η διοίκηση του νοσοκομείου, που υπήρξε κατά τον έλεγχο της 7-5-2015, θα πέσουν καμπάνες από την 6ηΥΠΕ και πιθανόν και από την Εισαγγελία.  
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου σχετικά με την υπερτιμολόγηση ραδιοφαρμάκου, που παραλάμβανε το νοσοκομείο από το 2008, σε τιμή τουλάχιστον δεκαπλάσια, κάτι που αποδέχθηκε η εταιρεία που το προμήθευε, αντιληφθείσα επερχόμενο έλεγχο και προφασίστηκε τιμολογιακό λάθος στην κοστολόγηση, τα ενδεχόμενα επιβολής ποινών είναι ανοικτά.
Αιχμές για το νοσοκομειακό σκάνδαλου αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή του Σαββάτου, ενώ νωρίτερα ΣΕΥΥΠ και 6η ΥΠΕ, πρότειναν στη Διοίκηση του ΠΓΝ Πατρών να μεριμνήσει για το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής δίωξης στους υπαλλήλους της, δεδομένου ότι οι π. διοικητές υπάγονται στην ευθύνη Εισαγγελίας.
Η διαβίβαση της έκθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών,  οποία εκκινεί τις διαδικασίες εξέτασης κατά πόσον απορρέουν αξιόποινες πράξεις. Ακόμη, προτείνεται στη διεύθυνση του Ιδρύματος, σε περίπτωση που έχει γίνει χρέωση σε ιδιώτες ασθενείς να τους καταβληθεί η επί πλέουν διαφορά, που προκύπτει από τη λανθασμένη τιμολόγηση.
Το σκάνδαλο στο νοσοκομείο του Ρίου χρονολογείται τουλάχιστον από τις 15-7- 2008, με την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου (αναγκαίου για καρκινοπαθείς) ΥΥΜΜ-1 5mCi. Το 2013, που έγινε έλεγχος εντοπίστηκε απόπειρα συγκάλυψης, αλλά συνεχιζομένου του σκανδάλου, διατάχθηκε νέος έλεγχος  στις 7-5-2015, που ολοκληρώθηκε στις 28-3-2016 από το Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Προνοίας (ΣΕΥΥΠ) και με παράλληλη διαβίβαση Έκθεσης Ελέγχου Επιθεωρητών στο Υπουργείο Υγείας από το Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.
Σύμφωνα με αυτήν, το νοσοκομείο προμηθεύτηκε 108 τεμ. του ραδιοφαρμάκου, σε τιμή υπέρτερη κατά 2000 ευρώ, ήτοι αντί 280 ευρώ κατέβαλε 2.280 ευρώ ανά τεμάχιο.
Στο μεταξύ η εταιρεία «Ενόρασις ΑΕ», προφανώς αντιλαμβανόμενη πιθανό έλεγχ από το ΣΕΥΥΠ, εξέδωσε πιστωτικά τιμολόγια προς το Νοσοκομείο Ρίου ισχυριζόμενη πως η υπερτιμολόγηση ήταν αποτέλεσμα λάθους!
Χαρακτηριστικό είναι ότι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- απ'ο το 2006 έως τις 30-6-2008 το ΠΓΝ Πατρών, προμηθεύονταν από την ίδια εταιρεία το φάρμακο στην τιμή των2.131,8 ευρώ, ενώ στην ίδια τιμή το προμηθεύονταν και από το 2004 έως τις 10-1-2006 από την εταιρεία «Schering ΕΛΛΑΣ α.ε.».
Επίσης οι συμβάσεις προμήθειας του φαρμάκου δεν ανευρέθηκαν στο αρχείο του Γραφείου Προμηθειών, όπως αναφέρει το ίδιο το νοσοκομείο!
Πάντως από την πλευρά του αν. Υπ. Υγείας Παύ. Πολάκη είναι ειλημμένη η απόφαση για αλλαγή του τοπίου στις προμήθειες των νοσοκομείων της χώρας, με την επιβολή ενιαίων κανόνων και την διακύμανση τιμών πάνω-κάτω το ανώτερο στο 10%. Επίσης θα γίνει καταγραφή και κωδικοποίηση υλικών και θα περιγραφούν αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές.
Τέλος εντέλλονται οι νέοι διοικητές νοσοκομείων να σταματήσουν το «αλισβερίσι» των διαπλεκόμενων με τους προμηθευτές!    

Δεν υπάρχουν σχόλια: