ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ο Γ. Καυκάς για την έλλειψη νερού στην Πάτρα


Από πέρσι φάνηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα ως προς την τραγική έλλειψη νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Καλοκαίρι του 2015 γίνονταν κάθε μέρα διακοπές νερού στην πόλη, προκειμένου η διαθέσιμη ποσότητα των υδάτων να φτάσει. Μίλησε σήμερα για το θέμα στο «Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Γιώργος Καυκάς, μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ.


Το ίδιο σκηνικό φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος. Μάλιστα, προ ημερών είχαμε και σχετική ερώτηση του Κώστα Χριστόπουλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων, προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά και απάντηση της ΔΕΥΑΠ. Το θέμα αυτό σχολίασε σήμερα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, κ. Γιώργος Καυκάς.
 
«Όταν βλέπεις ότι πέρσι μετά από δέκα χρόνια έμεινε χωρίς νερό η Πάτρα, λες δόξα ο Θεός που έχουμε και λίγο νερό.
Πέρσι είχαμε πρόβλημα λόγω αστοχίας της διοίκησης της ΔΕΥΑΠ να έχει έγκαιρα εργολαβίες βλαβών, γιατί ξέρετε επειδή δεν έχει επαρκές προσωπικό, όλες οι βλάβες λύνονται με ιδιώτες εργολάβους. Αν δεν υπάρχουν επαρκείς εργολαβίες, καταλαβαίνετε ότι και οι βλάβες μένουν πίσω.

Αυτό όμως δεν είναι το κύριο πρόβλημα που μένει η πόλη χωρίς νερό. Είναι λάθος ο σχεδιασμός, με πολιτική ευθύνη και όχι με ευθύνη της υπηρεσίας. Η ΔΕΥΑΠ έχει πολύ έμπειρο προσωπικό και είναι έτοιμο να δώσει κατευθύνσεις από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση. Δηλαδή, εμείς ξέρουμε κάθε χρόνο πόσο νερό χρειάζεται η πόλη.  Πως γίνεται λοιπόν η πόλη να εξασφαλίσει το νερό που χρειαζόμαστε; Οι τρόποι είναι συγκεκριμένοι. Είτε από το νερό του Γλαύκου, ή από γεωτρήσεις, ή να μισθώσουμε γεωτρήσεις από ιδιώτες.

Όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται όπως θα ‘πρεπε.

 
Θα κάνω και ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της  ΔΕΥΑΠ. Κάποιες ενέργειες που λέει ότι έχουν δρομολογηθεί, νομίζω ότι έχουν αργήσει χαρακτηριστικά. Δηλαδή λέει ότι έχουν γίνει ενέργειες προς τη ΔΕΗ για να υπάρξει συναίνεση, να χρησιμοποιηθεί το φράγμα του Γλαύκου. Μα αυτό έπρεπε να έχει γίνει από το Χειμώνα. Από πέρσι να έχει γίνει μια συνεννόηση, να γεμίσει το φράγμα με νερό, γιατί τώρα είναι άδειο. Αν δεν κάνεις τη συνεννόηση το Χειμώνα, πως θα το γεμίσεις το Καλοκαίρι;
Το προσωπικό και οι μηχανικοί στη ΔΕΥΑΠ είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Ξέρουν πολύ καλά και το δίκτυο και τα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσουν.

 
Μπορούμε να πάρουμε περισσότερους εργολάβους. Οι δημοπρασίες θέλουν γύρω στους έξι μήνες για να βρούμε τους αναδόχους. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, είναι ότι το δίκτυο λόγω της παλαιότητας  βγάζει αδυναμίες και σπασίματα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να έχουμε την επάρκεια του νερού ώστε να καλυφτεί το νερό που χάνεται και σταδιακά να γίνονται αντικαταστήσεις των δικτύων μέσω προγραμμάτων και των αποθεματικών της ΔΕΥΑΠ.
 
Πάντα πρέπει να προβλέπουμε. Πρέπει πάση θυσία το δίκτυο να έχει πάντα νερό.

 
Ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΠ πέρσι είχε κέρδη. Με τη νομοθεσία που άλλαξε, φτάσαμε να πληρώσουμε φόρο γι’ αυτά τα κέρδη ίσως και 500.000 ευρώ περίπου. Εκεί ήταν ένα ζήτημα. Γιατί τόσο καιρό έχει η ΔΕΥΑΠ χρήματα στην άκρη και δεν τα χρησιμοποιεί για τα έργα. Εκεί είχε ευθύνη και η θητεία του προηγούμενου Δημάρχου κ. Δημαρά.
Παρακινώ τους πολίτες, με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν, να κάνουν ορθή χρήση του νερού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καυκάς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: